Pozazdrościć. Trzeba się będzie jeszcze raz w przyszłym roku wybrać.
Czechy, Rohov, Slezská 86, U Komárků
Collapse
X
-
W związku ze znalezieniem w pobliżu Rohova noclegu postanowiliśmy ponownie odwiedzić hospodę U Komarku. Zacznę od noclegu, bo zapewne dla paru osób będzie to pomocne przy dłuższym smakowaniu wybornych piw z Rohova. Pensjonat Moravia, bo o nim mowa oddalony jest od browaru o niecałe trzy kilometry i mieści się w Polskiej miejscowości Krzanowice przy ulicy Ceglanej 3. Jeżeli do tego dodam, że za dwuosobowy pokój z łazienką zapłaciłem tylko 110 zł., a w cenie było śniadanie, to wydaje mi się, że oferta jest bardzo ok
.
Trzy kilometry spaceru każdemu wyjdą na zdrowie, a i jak nam spacer zapewne zaostrzy jeszcze bardziej apetyt na piwo. Gorąco polecam!! http://www.pensjonatmoravia.pl/?s=home
Wizytę zaplanowaliśmy na 02.09. Oczywiście wcześniej dokonaliśmy telefonicznej rezerwacji stolika i słynnej golonki sztuk raz. W sumie to wszystkie stoliki w środku były już zarezerwowane i musieliśmy zadowolić się stolikiem w letnim ogródku. Po dotarciu na miejsce okazało się jednak, że mamy stolik wewnątrz hospody. Golonka na nas już czekała, a jej konsumpcji można dokonać tylko wewnątrz lokalu, ogródek piwny ma osobne menu i tam nie można jej zjeść. Golonka podawana jest z grubymi pajdami swojskiego chleba, oraz z miską musztardy i miską świeżo startego, aż piekącego w oczy chrzanu. Ogromna i bardzo smaczna golonka kosztowała 230 Kc. Z żoną nie daliśmy jej rady.
Ponieważ na dworze było przyjemnie ciepło, a w środku lokalu duszno i gorąco to po konsumpcji udaliśmy się do letniego ogródka. Piwne menu różniło się tam nieznacznie od tego w hospodzie. Wyglądało to następująco:
-SVĚTLÝ LEŽÁK 11-ka w cenie 26 Kc. Bardzo smaczna klasyka.
-SVĚTLÝ SPECIÁL 12-ka w cenie 28 Kc. to piwko dostępne było tylko w hospodzie. Wprost genialne piwo!!
-POLOTMAVÝ SPECIÁL 13-ka w cenie 29 Kc. Wybitne to polotmave!
-ORECHOVY SPECIAL 13-ka w cenie 32 Kc. dostępne tylko w ogródku. Również bardzo dobre.
Wszystkie piwa bardzo dobre z kierunkiem na genialne! Namieszały i to sporo w moim piwnym rankingu czeskich piw.
W ogródku, przy jednym ze stolików wraz z przyjaciółmi popijał sobie piwko właściciel pan Artur Komárek. Krótka, miła rozmowa poskutkowała tym, że po godzinie zostaliśmy zaproszeni na zwiedzanie browaru, oraz kuchni gdzie stoi słynny piec o nazwie Golem. Otwarta fermentacja znajduje się w dwóch osobnych pomieszczeniach, a w każdym z nich stoją trzy kadzie. Ponad dwustuletnia, bogata historia hospody sprawiła, że obecnie tanki leżakowe noszą imiona dawnych właścicieli, oraz ich żon. Podczas słuchania krótkiej historii hospody zostaliśmy prosto z tanka poczęstowanie specjalnie uwarzoną na Svatováclavské slavnosti piva zajebistą 15-ką. Piwko powinno leżakować jeszcze przez tydzień, ale i to było już bardzo dobre.
Genialne piwo, wspaniała atmosfera czeskiej knajpy oraz, wspólne biesiadowanie z miejscowymi piwoszami sprawiło, że wieczór zastał nas szybciej niż byśmy tego chcieli.
Zdjęcia w galerii:
https://www.browar.biz/galeria.php?id=24522Comment
-
Kilka pytań.
Myślę o wizycie w sobotę. Rozumiem że jedzenie zamawia się na 16? Po polsku przez telefon nie będzie problemu?
Trzeba to zrobić dzień wcześniej czy wystarczy rano? Jestem mało golonkowy. Czy kurczak to cała kura czy są jakieś porcje? Może coś jeszcze z pieca godnego polecenia?"... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"Comment
-
Kilka pytań.
Myślę o wizycie w sobotę. Rozumiem że jedzenie zamawia się na 16? Po polsku przez telefon nie będzie problemu?
Trzeba to zrobić dzień wcześniej czy wystarczy rano? Jestem mało golonkowy. Czy kurczak to cała kura czy są jakieś porcje? Może coś jeszcze z pieca godnego polecenia?Comment
-
Nie nie jedzenia zamawia się na godzinę którą ty sobie życzysz ale z kilkudniowym wyprzedzeniem. Ale zawsze można zapytać przez telefon czy się da na jutro, pojutrze, druga sprawa to stolik. Jako że pogoda już nie na ogródek to zostaje tylko wnętrze i tu może być największy problem. Obstawiam że na ten weekend jest już pełno, a już na pewno na wieczór. W takich dziwnych godzinach 15-16 może jeszcze być miejsce, ale z limitem czasowym do np:18-tej. Można spokojnie rozmawiać przez telefon po PolskuComment
-
Kilka pytań.
Myślę o wizycie w sobotę. Rozumiem że jedzenie zamawia się na 16? Po polsku przez telefon nie będzie problemu?
Trzeba to zrobić dzień wcześniej czy wystarczy rano? Jestem mało golonkowy. Czy kurczak to cała kura czy są jakieś porcje? Może coś jeszcze z pieca godnego polecenia?
Myślę, że nie będzie problemu jak będziesz mówił po Polsku, ale różnie to bywa. Zrozumieć to na pewno Cię zrozumieją, ale czy będą chcieć to zrobić?
W sumie to na stołach oprócz golonki i żeberek nic więcej nie widziałem. Dla tego w tym temacie nie zabiorę głosu. Parę lat temu jadłem tam bodajże gulasz z tym ,że szału nie było.
Zapewne jakieś menu tam mają, ale potraw z niego zamawiać wcześniej nie musisz.Ostatnia zmiana dokonana przez heckler; 2018-09-26, 07:19.Comment
-
Małe w sumie nie istotne sprostowanie, otóż byliśmy tam nie drugiego jak napisałem, a ósmego września. Parę zdjęć z wycieczki po browarze po którym oprowadzał nas miły sladek.
Comment
-
Dzięki za wszystkie sugestie. To chyba jednak nie będzie najbliższy weekend.
Jeszcze jedno. Z różnych odcieni waszych wpisów wnioskuję, że odczucia co do podejścia do Polaków ( czy może w ogóle niemiejscowych ) są różne. Tak odbieram udawanie, że się nie rozumie zamówienia po polsku. Kwestia przełamania lodów, czy zależy kto akurat odbierze telefon?"... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"Comment
-
Dzięki za wszystkie sugestie. To chyba jednak nie będzie najbliższy weekend.
Jeszcze jedno. Z różnych odcieni waszych wpisów wnioskuję, że odczucia co do podejścia do Polaków ( czy może w ogóle niemiejscowych ) są różne. Tak odbieram udawanie, że się nie rozumie zamówienia po polsku. Kwestia przełamania lodów, czy zależy kto akurat odbierze telefon?Comment
-
Stolik radzę zamawiać z dużym wyprzedzeniem, lub jechać w ciepłe dni kiedy można posiedzieć w klimatycznym ogródku, ale i tak pomimo sporej jego pojemności wieczorem wszystkie stoliki były pozajmowane. Taki urok RohovaComment
-
W zeszłą sobotę, czyli 20.07 zaliczyliśmy kolejne odwiedziny hospody U Komárků. Oferta piwna mniejsza niż przed rokiem, a piwka nieznacznie, bo o dwie koronki podrożały.
Atmosfera jak zawsze, czyli swojsko, jedzenie smaczne, a piwa wyborne
Na kranach zarówno w lokalu jak i w ogródku gościły:
- SVĚTLÝ LEŽÁK 11-ka w cenie 28 Kc.
-POLOTMAVÝ SPECIÁL 13-ka w cenie 31 Kc.
-MEDOVY LEZAK 12-ka w cenie 30 Kc. To piwko poszło na pierwszy ogień i po czterokilometrowym spacerze w palącym słońcu smakowało genialnie. Z tego browaru piłem je po raz pierwszy i jest ono kolejnym przykładem, że Czesi umieją zrobić piwo miodowe, gdzie goryczka jest delikatnie przełamana słodkim miodem. Genialne piwko
Miodowe w pełnej krasie:
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Liberecki browarek, o którym więcej tu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ar-kousek-piva
Imperialny stout
ekstr. 20%
alk. 7,5%
50 IBU
...-
Channel: Czechy
-
-
-
Ci co byli lub będą w Czarnogórze, swoją obecność zawężają do miejscowości nadmorskich, co wcale nie dziwi. Natomiast mało kto zapuszcza się do stolicy. Można to także zrozumieć, ponieważ zabytków praktycznie tam nie ma, co jest pokłosiem zamiłowania rożnych armii, w zrzucaniu ładunków...3 Photos
-
Channel: Czarnogóra
-
-
Kolejny browar w Libercu rozpoczął swoją działalność w tym roku. Dawny młyn Hirschmanna stopniowo przekształcono w kompleks o nazwie WAREHOUSE.
W jego skład wchodzą: restauracja i klub muzyczny WAREHOUSE, browar KOUSEK PIVA, oraz mały budynek piekarni w który zakupimy pieczywo produkowane...-
Channel: Czechy
-
-
Są dwie wersje tego piwa warzone naprzemiennie - 10° i 14° na którą akurat my trafiliśmy.
I na ten ekstrakt to alkoholu ma dość mało bo tylko 4,5%.
Kolor zloty, klarowne.
Piana gęsta jak krem, mocno ścieląca szkło prawie nieprzerwana "firanką", na powierzchni...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment