Czechy, Únětice, Rýznerova 19/5, Únětický pivovar

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    Czechy, Únětice, Rýznerova 19/5, Únětický pivovar

    11 czerwca startuje nowy, mały przemysłowy browar na obrzeżach Pragi. Nominalny adres to Únětice, ale z tego co widzę na mapie, to bliżej jest Suchdol. Dojazd prosty: z metra A Dejvická autobusem 107 do końca, następnie w prawo aż do ściany lasu

    Miejscowi piwowarzy planują warzyć 10 tys. hekto rocznie. Póki co dostępne będą jasne 10-tka i 12-tka, prócz tego opracowywana jest receptura na "sierpniowy specjal". Co istotne, piw będzie można spróbować na miejscu w lokalu o wdzięcznej nazwie "Pivovarský výčep na humnech", gdyż browar ma też swoją słodownię opartą o tradycyjny sposób wyrobu słodu.

    Ciekaw jestem jak będzie wyglądała ekspansja tego browaru na lokale okupowane przez koncerniaki, bo z oferty nie wynika by celowali w niszową produkcję.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #2
    Dobrze byłoby jeszcze dodać w tytule: Únětický pivovar
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

      #3
      Browarek odwiedzony ale uwaga! Lokalizacja po adresie na mapach (google, amapy.cz) nie odpowiada rzeczywistości! Browar mieści się w Úněticach, która nie ma oznaczenia ulic na wymienionych mapach. Tak więc sugerowaną przeze mnie w pierwszym poście podróż piechotą z końcowej linii 107 polecam tym, którzy mają ochotę i czas odbyć małą wycieczkę krajoznawczą. Pozostali wsiadają z Dejvickiej w autobusy 355 lub 359, które jeżdżą coś koło jednego kursu na godzinę.
      Relacja i foty za jakiś czas.
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        Na mojej mapie też źle?

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
          Browarek odwiedzony ale uwaga! Lokalizacja po adresie na mapach (google, amapy.cz) nie odpowiada rzeczywistości! .
          Ale na mapy.cz są numery domów.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            Ale na mapy.cz są numery domów.
            Mapy.cz dobrze pokazują, więc zmodyfikuj lokalizację na swojej mapie według tego wskazania.
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

              #7
              Foty i opis zamieszczone już na Piwnej Pradze.

              Piwa dostępne były dwa: jasna 10-tka filtrowana i jasna 12-tka niefiltrowana. Podobnież mają obydwa piwa w dwóch wersjach ale zapewne podłączają je na zmianę. Mi paradoksalnie bardziej smakowała dziesiąteczka - podana w niskiej temperaturze, mimo to z łatwo wyczuwalną, pełną i smaczną goryczką. Bardzo orzeźwiające.
              Dwunastka natomiast była solidna, przyzwoita i tyle. Na pewno mniej goryczkowa niż 10-tka.

              Warto, by produkty tego browaru pojawiły się w praskich gospodach na miejsce piwnego śmiecia w rodzaju Gambáča czy Staráča. Oczywiście jestem realistą i zdaję sobie sprawę, że ciągle więcej będzie chłamu niż solidnego piwa w rodzaju únětickiego.
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                Mapy.cz dobrze pokazują, więc zmodyfikuj lokalizację na swojej mapie według tego wskazania.
                Skoro tak, to nic nie muszę modyfikować

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • karol1000
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.09
                  • 1823

                  #9
                  W weekend udało mi się dotrzeć do piwowarku.

                  Wystrój sali (starej słodowni) w której podają piwo nie powala. Jest bardzo surowy.
                  Niestety ich piwa mnie bardzo rozczarowały.
                  10 piłem w restauracji u Adeli na Dejvicach, wypadła dość słabo
                  a 12 pita w piwowarze była fatalnie ścierowata (może trafiła się im gorsza warka)

                  Dostępny był też bożonarodzeniowy specjal 13 polotmava (o dziwo z mniejszą ilością alkoholu niż jasna 12) tzn. 5,0% (według etykiety) który wypadł już całkiem dobrze
                  W smaku silnie palony, kawowy i czekoladowy z wyraźną goryczką. Piwo warzone na słodach pilzneńskim, monachijskim i karmelowym.

                  Fajną sprawą w tym piwowarku jest to że przy nalewakach powieszone są kartki (paragony) z informacjami o ich piwie (data warki, słody, alk., ekstrakt, długość leżakowania).

                  W knajpce byłem ok. 20 minut bo musiałem szybko wracać do Pragi zauważyłem jednak że piwo cieszy się sporą popularnością miejscowych. W ciągu tych 20 min. sprzedano ok 45L w PETach. W sumie nie ma się co dziwić bo wznowienie działalności piwowaru w małych Uneticach po ponad 60 latach przyciąga pewnie klientów. Dziwi mnie tylko to że ludzie kupowali 12 hurtowo (a mi tak strasznie nie smakowała)

                  W soboty i niedzielę oraz w święta można za darmo zwiedzać piwowarek (chyba o 15)

                  W piwowarku dostępne etykiety w cenie 10koron za sztuke
                  LP

                  Comment

                  • dadek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍺🍺
                    • 2005.09
                    • 4702

                    #10
                    Browarek odwiedziliśmy 5.08. Jak wspomniał Docent można tu dojechać z pętli Dejvická autobusami 355 i 359. Jednak my wybraliśmy 4 km spacer niebieskim szlakiem wzdłuż potoku przez Tiché údolí ze stacji ČD Roztoky u Prahy.
                    Stare budynki (1710) małego browaru przemysłowego prezentują się bardzo przyjemnie. Wchodząc na podwórko czujemy się jakbyśmy za chwilę mieli grać w filmie "Postřižiny" Menzla. I tu, na zewnątrz, nawet w czasie upału, przy drewnianych stołach i ławach, najbardziej smakuje miejscowe piwo, pomimo względnego chłodu panującego w piwnicznej restauracji.
                    Cieszy, że po ponad 60 latach wznowiono tu produkcję i to nie jako browar restauracyjny a w pełnym rozmiarze 10 tyś. hl, stosując tradycyjne metody warzenia. Już teraz tutejsze piwa dostarczane są do około 70 miejsc w Pradze i okolicach.
                    Nie było problemu ze zwiedzeniem browaru, na 30 minutową wycieczkę zabrał nas jeden z trzech pracujących tu piwowarów, bardzo dokładnie omawiając cały proces produkcyjny i pokazując wszystkie pomieszczenia. Na każdym kroku podkreślał naturalny proces produkcji choć na nowoczesnych i ekologicznych urządzeniach (firmy Destila).
                    Z piw dostępne były 2 podstawowe:

                    - Únětické světlé výčepní 10°, alk. 4,2%
                    Koloru złotego, klarowne czyli wersja filtrowana.
                    Piana na 4 cm, gęsta, dronooczkowa w środku, grubsza przy szkle. Po 3 łyku opadła do kożuszka i grubej obręczy.
                    Zapach wyraźny, słodowo - chlebowy z piwniczną drożdżowością.
                    Smakowo dość lekkie, wyraźnie chmielowe i słodowe. Smaczne i orzeźwiające ale bez specjalnych fajerwerków.
                    Jak dla mnie zbyt wysoko wysycone, trochę szczypie w język. 26 kč. Fotka: http://www.browar.biz/galeria.php?id=16984

                    - Únětické světlý ležák 12°
                    Barwy ciemnozłotej, mętne.
                    Piana biała, wysoka, jak w 10° oczka drobne ale w środkowej części, grubiejące w kierunku szkła. Opadając w trakcie picia pozostawiła kożuch z grubymi wyspami i nieregularne plamy.
                    Zapach mocno słodowo - zbożowy z wyraźną piwniczną drożdżowością.
                    W smaku słodowo - chlebowe z mocną chmielową goryczką i nutką owocową. Treściwe i smaczne jednak za minus uznał bym zbyt duże wysycenie. 32 kč. Fotka: http://www.browar.biz/galeria.php?id=16985

                    Oba piwa można kupić w 1,5 l firmowych PET-ach, 10° -59 kč, 12° -75 kč, oraz w 2 l wymiennych butelkach z krachlą za 220 kč.

                    Na 18.08 pan sládek zapowiedział premierę kolejnego speciálu - będzie to polotmavé žitné 11°, podobno po raz pierwszy uwarzone w Czechach. Jest go tylko 1500 l więc warto się spieszyć.

                    Na miejscu można kupić firmowe szkło w cenach 80 kč 0,3 l i 100 kč 0,5 l, etykiety samoprzylepne po 10 kč, podkładki w dwóch rodzajach do 10° i 12° są dostępne na stołach.

                    Jedzenia dość sporo, zakąski do piwa w cenach 60-80 kč, dania główne 120-170 kč. Warto skorzystać z codziennego menu, dwudaniowy obiad jest za 79 kč (tylko w dni powszednie).

                    Fotki w galerii:








                    Comment

                    • karol1000
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.09
                      • 1823

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi

                      Na 18.08 pan sládek zapowiedział premierę kolejnego speciálu - będzie to polotmavé žitné 11°, podobno po raz pierwszy uwarzone w Czechach. Jest go tylko 1500 l więc warto się spieszyć.
                      Widzę dadku że ładny urlop zrobiłeś
                      Co takiego nowego jest w Czechach w żytnim piwie? mikrusy je robią (chociażby w Velkim Rybniku). Chyba, że chodziło o przemysłowe bądź "półprzemysłowe" browary
                      LP

                      Comment

                      • dadek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍺🍺
                        • 2005.09
                        • 4702

                        #12
                        Chyba właśnie o to sládkowi chodziło, bo sam pamiętałem, że w podróżach po czeskich browarach gdzieś żytnie piłem, jednak na tą chwilę nie mogłem umiejscowić.

                        Urlop? Nie, jedynie wypad na przedłużony weekend.
                        Last edited by dadek; 2012-08-12, 13:36.

                        Comment

                        • pebejot
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍺
                          • 2010.01
                          • 1579

                          #13
                          Czy linią autobusową 355 dojeżdża się do końcowego przystanku w Úneticach, czy trzeba wysiąść wcześniej ?

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #14
                            Wcześniej, na pierwszym przystanku w wiosce (Na Parcelách), po minięciu pól. Jak przegapisz, to najwyżej się cofniesz z następnego, pętla jest jeszcze dalej.
                            Zaraz od przystanku wiedzie zadrzewiona dróżka w dół. Można też pójść "za autobusem" główną drogą i za zakrętem jest też wejście do browaru. Zobacz sobie w google maps na street view.
                            Last edited by Pendragon; 2012-12-31, 17:29.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • pebejot
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍺
                              • 2010.01
                              • 1579

                              #15
                              Z przystanku autobusowego do browaru łatwo trafić, na drzewach umieszczono drewniane drogowskazy

                              Pod koniec stycznia w ofercie były dwa rodzaje piwa - 10 i 12-stka.
                              Oprócz piwa, w ofercie są też całkiem niezłe domowe wina.
                              Za lampkę białego lub czerwonego trzeba zapłacić 29 Kč.

                              Jedyne co mi się tu nie podobało to bardzo namolna obsługa.
                              Kelnerka przy naszym stole pojawiała się niemal co minutę. Nie można było nawet spokojnie dopić piwa, bo już przy ostatnich łykach stała za plecami i czekała jak sęp na pusty kufel

                              Dokładam fotki:



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X