Browarek jest częścią Chrámu Chmele a Piva, dużego kompleksu poświęconego chmielarstwu, czyli temu z czego Žatec słynie. Jest tu największe na świecie muzeum chmielarstwa mieszczące się w dawnych magazynach i pakowalniach chmielu. Przedstawiono tu rozwój chmielarstwa od średniowiecza aż do dziś, są wystawione ogromne maszyny i inne urządzenia do obróbki chmielu, a także bogata historia rodów zajmujących się jego uprawą. Wybudowano też wysoką wieżę widokową z windą, w której odbywają się projekcje w 3D. W jednej z wielkich sal można pobłądzić w labiryncie z wielkich chmielowych worków.
Do browarku i restauracji wchodzi się przez bramę z pięknym zegarem kurantami i z ruchomymi postaciami ożywającymi co godzinę. Z wewnętrznego dziedzińca przechodzimy dalej drugą bramą, przy której wita nas siedząca na ławeczce figura dawnego chmielarza, i już jesteśmy w dużym ogródku restauracji gdzie przy dobrej pogodzie można kosztować piwo. Wewnątrz, zaraz przy wejściu znajduje się warzelnia, za nią szklane drzwi do fermentowni i leżakowni, a dalej długi bar. Duża, stylowa sala o drewnianym belkowym stropie podpartym palami, jest jeszcze "przedłużona" perspektywicznym malowidłem na przeciwległej ścianie. Boczne ozdobiono starymi zdjęciami i obrazkami z Žatca oraz przedstawiającymi pracę przy uprawie, zbiorze i przygotowaniu chmielu. Na pietrze jest jeszcze jedna, mniejsza sala oraz osobna cukiernia dla dzieci. Obok niej ciekawie wyposażone dziecięce sale do zabaw oraz na wewnętrznym dziedzińcu fantazyjny plac zabaw. Pomyślano właściwie o wszystkim.
W browarku warzy się 3 rodzaje piwa, lecz niestety 22.07 były dostępne tylko 2.
- Chmelový ležák 12°
Barwy żółtej, mocno mętne.
Piana gęsta, wysoka, choć niejednorodna, utrzymuje się długo, nawet w połowie kufla jest jej 1 cm warstwa, osadza plamy na ściankach.
Zapach piękny, kwiatowo - słodowy z drożdżowym aromatem.
Smak, jak na Žatec przystało, mocno chmielowy z pięknie komponującą się słodowością i owocowością. Treściwe a zarazem orzeźwiające, po prostu pyszne. 28 kč.
- Žatecký samec 11°
Kolor złoty, o dziwo ciut ciemniejszy niż w 12°, mocno mętne.
Piana gęsta, drobnobąbelkowa, po dwóch łykach opadła do kożuszka pozostawiając kręgi na szkle.
Tu zapach jest mniej intensywny jak w 12°, bardziej drożdżowy z nutą kwiatową.
W smaku lżejsze, bardziej wytrawne, owocowo kwaskowe, słodowość raczej schowana, goryczka lekka ale wyczuwalna. Nie wiem czy tak jest ale ma się wrażenie jakby dodano przy warzeniu słodu pszenicznego. Dobre piwko. 28 kč.
Niestety, akurat zabrakło trzeciego warzonego tu piwa - Chrámove tmavé.
Piwa można tez kupić na wynos w 1 l PET-ach z logo w cenie 63 kč każde. Niestety nie ma firmowego szkła, podkładki są z logo Chrámu Chmele a Piva.
Jedzenia dość duży wybór ale ceny raczej wysokie.
Czynne codziennie w godz. 11 - 22.
Browarek i cały kompleks wart odwiedzenia. Piwa bardzo smaczne, a muzeum i inne atrakcje ciekawe i wykonane z rozmachem.
Fotki w galerii:
Do browarku i restauracji wchodzi się przez bramę z pięknym zegarem kurantami i z ruchomymi postaciami ożywającymi co godzinę. Z wewnętrznego dziedzińca przechodzimy dalej drugą bramą, przy której wita nas siedząca na ławeczce figura dawnego chmielarza, i już jesteśmy w dużym ogródku restauracji gdzie przy dobrej pogodzie można kosztować piwo. Wewnątrz, zaraz przy wejściu znajduje się warzelnia, za nią szklane drzwi do fermentowni i leżakowni, a dalej długi bar. Duża, stylowa sala o drewnianym belkowym stropie podpartym palami, jest jeszcze "przedłużona" perspektywicznym malowidłem na przeciwległej ścianie. Boczne ozdobiono starymi zdjęciami i obrazkami z Žatca oraz przedstawiającymi pracę przy uprawie, zbiorze i przygotowaniu chmielu. Na pietrze jest jeszcze jedna, mniejsza sala oraz osobna cukiernia dla dzieci. Obok niej ciekawie wyposażone dziecięce sale do zabaw oraz na wewnętrznym dziedzińcu fantazyjny plac zabaw. Pomyślano właściwie o wszystkim.
W browarku warzy się 3 rodzaje piwa, lecz niestety 22.07 były dostępne tylko 2.
- Chmelový ležák 12°
Barwy żółtej, mocno mętne.
Piana gęsta, wysoka, choć niejednorodna, utrzymuje się długo, nawet w połowie kufla jest jej 1 cm warstwa, osadza plamy na ściankach.
Zapach piękny, kwiatowo - słodowy z drożdżowym aromatem.
Smak, jak na Žatec przystało, mocno chmielowy z pięknie komponującą się słodowością i owocowością. Treściwe a zarazem orzeźwiające, po prostu pyszne. 28 kč.
- Žatecký samec 11°
Kolor złoty, o dziwo ciut ciemniejszy niż w 12°, mocno mętne.
Piana gęsta, drobnobąbelkowa, po dwóch łykach opadła do kożuszka pozostawiając kręgi na szkle.
Tu zapach jest mniej intensywny jak w 12°, bardziej drożdżowy z nutą kwiatową.
W smaku lżejsze, bardziej wytrawne, owocowo kwaskowe, słodowość raczej schowana, goryczka lekka ale wyczuwalna. Nie wiem czy tak jest ale ma się wrażenie jakby dodano przy warzeniu słodu pszenicznego. Dobre piwko. 28 kč.
Niestety, akurat zabrakło trzeciego warzonego tu piwa - Chrámove tmavé.
Piwa można tez kupić na wynos w 1 l PET-ach z logo w cenie 63 kč każde. Niestety nie ma firmowego szkła, podkładki są z logo Chrámu Chmele a Piva.
Jedzenia dość duży wybór ale ceny raczej wysokie.
Czynne codziennie w godz. 11 - 22.
Browarek i cały kompleks wart odwiedzenia. Piwa bardzo smaczne, a muzeum i inne atrakcje ciekawe i wykonane z rozmachem.
Fotki w galerii:
Comment