Czechy, Brno, Hrnčířská 23, Minipivovar Magistr [zamknięte]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1566

    Czechy, Brno, Hrnčířská 23, Minipivovar Magistr [zamknięte]

    Otwarty w tym roku nowy browar restauracyjny znajduje się w Brnie przy ulicy Hrnčířskej.
    Z głównego dworca kolejowego można tam dojechać tramwajem linii 1. Wysiadamy na szóstym przystanku o nazwie "Hrnčířská" i kierujemy się w lewo, właśnie tą ulicą.
    Po przejściu około 300 metrów po lewej stronie ulicy widzimy już narożną kamienicę, gdzie jest wejście do restauracji.

    Restauracja znajduje się na poziomie -1. Zaraz przy wejściu gości witają zabytkowe kadzie, a przewodnim motywem wystroju wnętrza jest podwieszony pod sufitem chmiel.

    Do wyboru mamy aż 5 rodzajów piw !

    - Ječna Desitka 10% "Kateřina" - 25 / 16 Koron (0,5 / 0,3 l)
    - Ležák 12% "Scotta" - 27 / 17 Koron
    - Ječný 14% "Rektor" z dodatkiem pszenicy - 32 / 20 Koron
    - Polotmaý 11% "Magistr Kelly" - 25 / 16 Koron
    - Višňové Pivo 14% - 33 / 20 Koron

    Nie mają firmowego szkła, są za to podstawki.
    Na stołach dostępna jest tylko "skasowana" wersja podstawek - wszystkie przekreślone są czerwonym flamastrem. Jeśli chce się mieć "czystą" trzeba zapłacić 5 koron za sztukę.

    Restauracja oferuje bogaty zestaw różnorodnych dań i zakąsek do piwa. Z ciekawszych można wymienić marynowane jajka. Dania główne są bardzo obfite, kotlety zajmują całą średnicę talerza. Polecam wszystkim to miejsce.


  • cinek2
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.12
    • 15

    #2
    Czechy, Brno, Hrnčířská 23, Minipivovar Magistr

    Kolejny - trzeci z kolei - minibrowar w mieście Brno! ( Brno przerasta Prage o głowę w piwnej ofercie). Minusem może byc położenie Magistra - oddalone spory kawałek od centrum (chociaż po drodze jest kilka takich miejsc... Polityka Magistra w stosunku do klientów - kolekconerów - jest nieco dziwna ( odpłatne taćky), jakość piwa kompensuje jednak te niedogodności. POLECAM.

    Comment

    • docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cinek2 Wyświetlenie odpowiedzi
      ( Brno przerasta Prage o głowę w piwnej ofercie).
      A liczyć kolega umie?
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        Z kolei to i on jest trzeci, ale w sumie są już cztery.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Ignac99
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.02
          • 12

          #5
          Odwiedziłem Magistra w sierpniu. Mile zaskoczył mnie barman, który nieźle mówi po polsku. Kolejnym zaskoczeniem była możliwość zamówienia próbek piw (100 ml), co nie jest spotykane zbyt często. Co prawda 100 ml odmierzone na oko, ale przecież to tylko próbki (chociaż płatne).
          Attached Files

          Comment

          • cinek2
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.12
            • 15

            #6
            No dobrze - przyznaje - Praga jest równie atrakcyjna dla spragnionego co Brno.

            Comment

            • pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cinek2 Wyświetlenie odpowiedzi
              No dobrze - przyznaje - Praga jest równie atrakcyjna dla spragnionego co Brno.
              Praga jest najatrakcyjniejsza dla piwosza spośród wszystkich czeskich miast - to jest chyba okreslenie najbliższe prawdzie.

              Comment

              • dadek
                Major Piwnych Rewolucji
                🍺🍺
                • 2005.09
                • 4698

                #8
                Browarek odwiedziłem 27.11. Miejsce przyjemne, piwniczne ceglane sklepienia a piwny klimat podkreślają chmielowe pnącza. Oprócz mniejszej sali z barem, po prawej stronie od warzelni znajduje się też większa, wyposażona w dłuższe ławy. Wszystko to w poziomie piwnic. Jeszcze piętro niżej, czyli w piwnicy pod piwnicą, mieści się browarek. Gdy zapytałem barmana o możliwość zwiedzenia, wskazał około 35 letniego pana raczącego się piwem wraz z kolegami. Okazało się że to właściciel, który chętnie oprowadził i opowiedział o działalności swojego browarku. Na spilce fermentowała akurat ječná Kateřina 10° i ležák Scotta 12° a kończyła leżakowanie pšeničná 13°.
                A na čepu tego dnia były:
                - Polotmavý Magistr Kelly 11°

                - ležák Scotta 12°

                - višňové 14°


                Jedzenie smaczne i w przystępnych cenach a porcje ogromne tak, że obiadu z dwóch dań lepiej nie zamawiać gdyż nawet bardzo głodny nie da rady. Wojtazz, choć mu pomogłem w jedzeniu, skorzystał z propozycji kelnera by zapakować resztę na wynos.

                W dalszym ciągu brak szkła firmowego ale jak mnie zapewniono lada dzień miało się pojawić. Będą też etykiety na butelki PET z piwem na wynos.

                Fotki w galerii:




                Comment

                • danhaj
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2010.04
                  • 619

                  #9
                  Pomimo niespodziewanej wizyty w Brnie, udało się zaglądnąć do tego dość nowego minibrowaru. Godziny otwarcia to 10:30 - 24:00 od poniedziałku do niedzieli. Jako, że byliśmy nieco przed czasem, wstąpiliśmy na smaczne śniadanie do pobliskiej restauracji Leonardo. Gdy dotarliśmy do Magistra (ok. 11) sale były już wypełnione goścmi do połowy. W trakcie naszego dość krótkiego pobytu, lokal zapełnił się niemal całkowicie.
                  O wystroju koledzy już wspomnieli, ja dodam tylko, że po wnikliwym przyjrzeniu się lokalowi można pewne rzeczy wytknąć (kadzie usytuowane przy wejściu są niesamowicie zakurzone, w lodówce z napojami stoją jakieś dziwne naczynia z podejrzaną cieczą).
                  Kelnerka średnio miła, na pytanie o zawartość alkoholu piw, podała ekstrakt, na kolejne pytanie o alkohol, odpowiedziała, że skąd ma to wiedzieć (no tak, przecież to nie ona tam sprzedaje piwo). Wciąż brak etykiet (na pety naklejane są tylko cenówki z info o ekstrakcie), pety na piwa (1,5 l) dodatkowo płatne, podkładki nadal z X, a czyste po 5 koron (znalazłem szczęśliwie nie oznaczoną na stole).
                  Dostępne piwa były trzy: pszeniczne, polotmave i leżak. Nalewanie pszenicy do butelek trwało jakieś 20 minut... do czego użyto 8 szklanek do gromadzenia piany, lekcja pokazowa jak nie nalewać piwa.
                  Niestety pszenica okazała się bardzo kiepska - zapach ziołowy, klarowne, kolor jasnej herbaty, w smaku nijakie. Polotmave całkiem smaczne, wytrawna goryczka, ładna piana.

                  Przed Magistrem jeszcze dużo pracy, by móc awansować do elity czeskich mini. Trochę ich tłumaczy krótki staż, jednak popełniają też błędy, które są wynikiem niedbalstwa i braku zaangażowania.
                  Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

                  www.czechforum.pl

                  Comment

                  • Kazimierz_W
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🍼🍼
                    • 2009.05
                    • 689

                    #10
                    A oto jakiego świńskiego kotlecika, niewielkich rozmiarów, można zjeść pod smaczne piwko. W tym wypadku pod ciemną 12.
                    Na początku kwietnia dostępne były: 10(wspaniała!!), 12, 11 półciemna, 12 ciemna, pszeniczne(najsłabsze).
                    Attached Files
                    Browar Bociana smaczny od rana
                    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                    Comment

                    • Doro_
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2011.09
                      • 131

                      #11
                      Magistr zniszczył Docenta..... Jakość piwa jak w DeBrazil

                      Comment

                      • docent
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 5205

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doro_ Wyświetlenie odpowiedzi
                        Magistr zniszczył Docenta..... Jakość piwa jak w DeBrazil
                        Nastawiłem się na 14-tkę Císařský Weizen bo to najciekawiej wyglądało z ich oferty. Dostałem zleżałą, wygazowaną, kwaśnawą ciecz po której pojawił mi się odruch wymiotny. Jasna 10-tka była niewiele lepsza, nieświeży zapach skutecznie zniechęcił do tego piwa. Po kilku łykach piw z Magistra byłem totalnie wyżyłowany

                        Foty tego przybytku na Piwnych Czechach
                        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                        Comment

                        • StefanP
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2012.02
                          • 71

                          #13
                          Wizytowałem Magistra 23.03. Dostępne były:
                          -11 Kelly po 20kc
                          -12 Scotta po 21kc
                          -14 Cisardky Weizen po 25kc
                          - 12,6 Old land Pale Ale velmi horke pivo po 19kc za 0,3
                          Być może produkcja weizena uległa poprawie, ponieważ mi udało sie go wypić, nie był zły ale wiadomo że smak to kwestia gustu.
                          Były firmowe podkładki.

                          Comment

                          • slawekkazek
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.01
                            • 556

                            #14
                            Zapewne trafiłem na lepszy moment w historii Magistra. Piwo było więcej niż przyzwoite (przyznaję, pszenicznego nie próbowałem). Jasne i półciemne znakomite. Całkiem niezłe jedzenie, duży plus za ceny. Pomimo sporej odległości od centrum regularnie tu powracałem (piwo lepsze niż w Pegasie i Charliem). Podążając od ulicy Stefanikowej (tramwaj do i z centrum) mijamy niewielki sklepik specjalistyczny z dużym wyborem piw z małych browarów, zaopatrzony również w akcesoria dla piwowarów. W trakkcie rozmowy okazało się, że właściciele to właśnie piwowarzy domowi. Czyż Brno nie jest piękne ?

                            Comment

                            • slawekkazek
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.01
                              • 556

                              #15
                              Lokal ma własną stronę internetową, na którą warto zaglądnąć przed planowaną wizytą (i nie tylko): http://www.pivovarmagistr.cz/

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X