Czechy, Hanušovice, Pivovarská 265, Panská hospoda

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12675

Czechy, Hanušovice, Pivovarská 265, Panská hospoda

No wreszcie w Hanuszowicach przy browarze od jakiegoś czasu można cieszyć się firmową restauracją, muzeum browaru i pensjonatem. Niestety byłem przejazdem, ale obsługa przygotowana jest na zmotoryzowanych i chętnie nalewa do PETek, na podorędziu mają nawet własne puste butelki To dobrze, bo nastawiałem się na napełnienie tylko jednej butelki kvasnicovego piwa, a tu niespodzianka - na kranie m.in. dwa niefiltry 11% i 11%
    Piwa ogólnie smaczne, goryczkowy profil, szczególnie jedenastka. O dziwo nie mieli swojej nowości (ale niebawem ma być) - półciemnej jedenastki. Dobra kuchnia, klasyczny rustykalny wygląd, w jednej części portrety dawnych piwowarów. W muzeum niestety nie byłem. Lokal z tarasem, placem zabaw dla dzieci.

Więcej na:

Uvidíte tady například dřevěné sudy, coby pýchu bednářského řemesla, staré sladovnické lopaty, hoblíky nebo historická výčepní zařízení, připomínající atmosféru dřívějších hospod. Je možné si prohlédnout oprávnění k vaření piva, které dokládají staré právovárečné listy na pergamenu i listy tovaryšské.

Polecam, pamiętam 10 lat temu Hanuszowice i strasznie cieszą zmiany wokół browaru

ps.

Blizej centrum miejscowości, blisko stacji kolejowej jest "vzorkova prodejna". Też leją 11% niefiltr. do PETów, są 5 l. beczki, masa gadżetów. Czynne też w weekendy:
    -sobota 9-13
    -niedziela 10-15.30
Przetwarzanie...
X