Czechy, Praha, Zemedelska Univerzita, pivovar Jenik

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

Czechy, Praha, Zemedelska Univerzita, pivovar Jenik

Co prawda nie chodzi tu o knajpę czy pub, ale pozwolę sobie otworzyć temat tutaj.

Przy pierwszej probie wypadu do Suchdolu udało mi się posmakować Jenika (co już można uznać za sukces patrząc na wpisy w innych tematach) oraz zajrzeć do pivovarku. Od rana próbowaliśmy się dodzwonić do sladka Chladka na podany na stronie internetowej numer stacjonarny. Po którejś tam próbie się udało i sladek pozwolił nam na szybkie zwiedzanie.

Browarek zrobił na mnie dość spore wrażenie tam bardziej ze spodziewałem się czegoś naprawdę malutkiego a tutaj varna była spora na 1000hl. Warzy się tutaj ok 3 razy w miesiącu. Zdziwiłem się że uniwerku nie ma kierunku pivovarskiego ale tylko jeden przedmiot na którym studenci uczą się wyrabiać piwo. Warzy się jednak zawsze tak samo: standardowo jasnego Lezaka i okazyjnie ciemnego Lezaka. Piwo butelkuje się tu do butelek z porcelanką. W sali z varną znajduje się także część wykładowa z pięknym widokiem na pole i Praski Hrad. W kolejnych salach znajdują się tanki do kwaszenia a jeszcze dalej tanki lezakowe. Pan sladek Chladek nie byl zbyt skory do rozmów, napisałbym nawet że był niesympatyczny ale tego nie zrobię bo był na tyle miły żeby wpuścić nas do środka i podarować nam kilka etykiet. Zapytany o to czy próbują czasami czegoś nowego np. górnego kwaszenia powiedział że górne kwaszenie to nie piwo! No i tym akcentem zakończyliśmy pogawędkę
    Attached Files
    LP
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000 Wyświetlenie odpowiedzi
    Zapytany o to czy próbują czasami czegoś nowego np. górnego kwaszenia powiedział że górne kwaszenie to nie piwo! No i tym akcentem zakończyliśmy pogawędkę
    Mam nadzieję, że nie wciskają tego poglądu swoim studentom
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

hehe, no to samo mówił Mormir od Konicka, pszeniczne to nie piwo.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13959

A gdzie ten browarek się mieści, który budynek?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• abernacka
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000 Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)a tutaj varna była spora na 1000hl. (...)
          Czy aby na pewno?
          Odejmi dwa zera i będzie raczej pasowało
          Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• karol1000
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.09
            • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
            Czy aby na pewno?
            Odejmi dwa zera i będzie raczej pasowało
            faktycznie szkolny błąd. Warzelnia jest na 1000 litrów

A co do budynku to numeru nie znam ale łatwo dojść według drogowskazów
            Katedra technologických zařízení staveb - Technická fakulta

Browarek chyba w samym rogu budynku. Pewnie jak się zajdzie od strony pola to i przez okno będzie można co nieco zobaczyć
            Attached Files
            Ostatnia zmiana dokonana przez karol1000; 2011-12-24, 10:13.
            LP

Comment

• darekd
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12730

Celem tego instytutu jest kształcenie studentów w celu projektowania m.in. browarów i technicznych aspektów ich działalności.

Comment

• heckler
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2012.09
                • 1971

Od strony ,pola, raczej nic nie zobaczymy. Dwa dolne segmenty okien są zaklejone folią. Jedynie przez te górne okna widać zarysy bodajże tanków. Natomiast poprzez okna z prawej strony budynku(obok kimatyzacji) bez problemu obejrzymy kadzie.
                Wejście do środka budynku tylko z kartą czipową. Jeżeli ktoś ma więcej czasu może poczekać jak jakiś studencik akurat będzie wychodził i wtedy można wślizgnąć się do środka.
                My czasu nie mieliśmy, a sladek nie odbierał telefonu.
                Attached Files

Comment

• Pendragon
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13959

Czy ja mam go dobrze zaznaczonego na mapie?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• heckler
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2012.09
                    • 1971

Tak jak zaznaczył Karol. Ja zaznaczyłem browar i restauracje Na Farme.
                    Nejpoužívanější mapový portál v ČR s celou řadou tématických map - základní, turistickou, cyklistickou, dopravní a plno dalších. Nabízí možnost reálného leteckého, panoramatického nebo 3D pohledu. Rozsáhlé množství obsahu, firem a turistických bodů zájmu. Umožňuje vyhledávání, plánování tras, měření a tvorbu vlastních značek.

Comment

Przetwarzanie...
                    X