Czechy, Krmelín, Brušperská 24, Minipivovar u Hodže

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4698

Czechy, Krmelín, Brušperská 24, Minipivovar u Hodže

Krmelín leży w odległości około 15 km na południe od centrum Ostravy. Dojazd zapewniają autobusy z dworca ÚAN w pobliżu stacji Ostrava střed kursujące co godzinę. Podróż zajmie 20 min, najlepiej wysiąść na przystanku Krmelín Benátki, który znajduje się tuż przy browarku lecz nie każdy z autobusów tędy jedzie, więc z przystanku Krmelín hasičská zbrojnice można dojść około 300 m.
    Kolorowo wymalowany budyneczek w którym mieści się browarek, stoi na wzgórku za przystankiem, naprzeciw niego nieco wyżej jest piwiarnia. Wchodzi się przez duży, zadaszony ogródek z grillem będący od 1.01 jedynym miejscem gdzie jest dozwolone palenie. Świetna decyzja właścicieli, w środku we wszystkich 4 salach, kręgielni i przy barze wywieszono zakazy palenia, dzięki czemu można w miłej atmosferze rozkoszować się piwem, grać w kręgle, piłkarzyki, bilard itp. Ludzi jest pełno i chętnie korzystają z tych możliwości. Jedną z sal, która ma osobny bar i WC można również zarezerwować dla większej grupy osób.
    Niestety, nie było możliwości zwiedzenia browarku w sobotę (18.02) wieczorem. Pani barmanka wyjaśniła że zazwyczaj są na čepu 2 miejscowe piwa i tak było.

- Krmelinská světlá 12°
    Barwy bursztynowej, mętne.
    Piana lekko przybrudzona, dość wysoka, bąble nieregularne, opadając pozostawia solidną wyspę na środku i plamy na ściankach.
    Zapach bardzo intensywny, winno - rumowy, miód i słodkie owoce oraz lekka drożdżowość. Dawno nie spotkałem tak miłego i wyrazistego bukietu.
    W smaku również głównie winno - rumowe z dodatkiem karmelu, nut orzechowych, korzennych, owocowych. Bogactwo smaków jest niesamowite, ładnie zharmonizowane, a do tego podniebienie pieści piękna goryczka. Zachwyciłem się tym piwem. 22 kč.

- Krmelínská tmavá 13°
    Koloru hebanowego, z lekkimi ciemnobordowymi przebłyskami przy szkle, mętne.
    Piana koloru ecru, poszarpana, przy podaniu na około 4 cm, bąble nierównomierne. Opada dość szybko do cieniutkiego kożuszka, plamy na ściankach nieliczne.
    Zapach wyraźny, dość zaskakujący, jakby słodki syrop na gardło z dodatkiem jeżyn, kawy zbożowej i toffi.
    Smak także jest niespodzianką, pijąc w ciemno nie zgadł bym że to tmavé a raczej 'ale'. Wyczuwa się aronię, dojrzałe śliwki, orzechy i... polo coctę. Goryczka leciutka ale wyczuwalna. Równie ciekawe piwo jak světlé. 24 kč.

Oprócz powyższych piwek bywa także Polotmavá medová 13°.

Z "obcych" piw z beczki dostępne są Svijany 12° i 13° oraz Radegast 10°.

Niestety, nie ma żadnych firmowych gadżetów, szklanki są gołe, podkładki od obcych piw.

Do jedzenia typowe czeskie zakąski w postaci utopenców, hermelína, tlačenki, zavináčy i kiełbasy na gorąco oraz tyčinky i brambůrky.

Ze względu na bardzo ciekawe piwa i bliskość od Otravy miejsce warte odwiedzenia. Ja na pewno ponownie się tu zjawię.

Fotki w galerii:

Last edited by dadek; 2012-02-23, 21:34.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

Czy sprzedają własne PETy?

Comment

• Pendragon
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

A czynne w godzinach w jakich podają na stronie? Strona dawno nie aktualizowana, od czasu gdy nie było tam browarku.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4698

Tak, napełniają swoje 2 litrowe PET-y ale nie ma niestety etykiet. Godzin otwarcia nie sprawdziłem gdyż boris_cz zapewnił nas, że czynne od 16.

Comment

• darekd
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12561

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
          Tak, napełniają swoje 2 litrowe PET-y ale nie ma niestety etykiet. Godzin otwarcia nie sprawdziłem gdyż boris_cz zapewnił nas, że czynne od 16.
          Dzięki

Godziny otwarcia ze strony pokrywają się z informacją na fej-zbuku:

Pon - Wt.: 17:00 - 23:00
          Śr - Czw.: 16:00 - 23:00
          Pt. - Sob.: 16:00 - 00:00
          Niedz.: 16:00 - 23:00

Comment

• Pendragon
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

Browarek doczekał się swojej własnej strony:

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• pebejot
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2010.01
              • 1566

Jak widać minibrowarek jest rozwojowy, w czasie mojej wizyty 22 marca były dostępne trzy rodzaje piwa:

Svetlé 11% - 22 Kč
              Bezova 12% - 24 Kč
              Polotmava 13% - 24 Kč.

Nadal brak jakichkolwiek firmowych gadżetów, wszystko przesiąknięte Radegastem
              Ja na pamiątkę dostałem firmową pieczątkę postawioną w moim piwnym zeszycie

Comment

• StefanP
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.02
                • 71

Stawiający pieczątkę, być może właściciel, wpadł w gadkę o piwach i stwierdził ze lubi polskie z Tychów No cóż, ma prawo nie znać prawdy

Comment

• heckler
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2012.09
                  • 1906

Lokal czynny od godz.16,my byliśmy po 18 i nie było tam nikogo.W ofercie 11 polotmava z bardzo wyrażnym kawowym posmakiem.Bezova 12-nie piłem. 12 miodowe przyzwoite,nie za słodkie,smaczne. Jasna 12-to piwko było wręcz genialne!!
                  Można zakupić w petach,ale nie mają nalanego.Miałem szczęście że lokal był pusty,a i to 30 mnin. czekałem,aż barman naleje 3 pety.Najgorsze są dosyć dziwne godziny otwarcia lokalu.

Comment

• heckler
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2012.09
                    • 1906

Lokal odwiedzony ponownie.Była sobota,więc knajpa pełna.Jeden z nielicznych lokali w Czechach w których się nie pali.Przychodzą całe rodziny pograć w kręgle.Z piw było miodowe i jasna 12-ka którą poprzednio nazwałem jako genialną.Tym razem mocno się zawiodłem.Obecna 12-ka to nie ta sama co 4 miesiące temu.Była dobra,ale bez efektu woow..!Szkoda.
                    Last edited by heckler; 2014-11-12, 10:07.

Comment

• Shedao
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2007.09
                      • 915

Poprzednicy właściwie opisali wszystko, od siebie dodam tylko że zaraz obok browaru znajduje się pomnik upamiętniający lokalne ofiary I i II wojny światowej. 31 sierpnia dostępne były 3 piwa:
                      Sycak 11°
                      Medova 12°
                      Bezova 11°

Piwa poprawne, może medova troche odstawała, ale nie jestem fanem tego smaku.

Za 100-150 kc można zamówić pizzę (nie próbowałem).

Ludzi było pełno, chyba trafiliśmy na jakąś imprezę rodzinną. Na szczęście zabunkrowaliśmy się przy wejściu od strony ścieżki po lewej, gdzie są tylko dwa stoliki i widok na drogę, i gdzie panowała cisza i spokój.

Comment

• heckler
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2012.09
                        • 1906

W sierpniu na festynie we Frydku po długiej przerwie miałem okazję spróbowania kiedyś mojej ulubionej jasnej 11-ki. Niestety po dawnej 11-ce pozostało tylko wspomnienie .
                        Owszem piwo jest poprawne, ale do smacznego dużo mu brakuje. Na drugi dzień po wizycie w browarze Aero (02.09)do Krmelina podjechaliśmy na rowerach.
                        Godziny otwarcia lokalu nie do końca pokrywają się z tymi podanymi na stronie. Np. w niedzielę lokal miał być czynny od godziny 14. My zawitaliśmy tam przed 12.
                        Na miejscu przy pracach porządkowych zastaliśmy żonę właściciela. Do otwarcia lokalu pozostały jeszcze dwie godziny, ale nie było problemu z zakupieniem piwa na wynos.
                        Zestaw piw na kranach był identyczny jaki zastał Shedao, natomiast o zobaczeniu browaru nie było mowy. Klucz zabrał właściciel i wyjechał w siną dal.
                        Na pocieszenie przez okno udało mi się zrobić ,szpiegowskie, zdjęcia warzelni, oraz spilki.

Comment

Przetwarzanie...
                        X