Czechy, Svitavy, Radiměřská 5a, Pivovárek Na kopečku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    Czechy, Svitavy, Radiměřská 5a, Pivovárek Na kopečku

    Po zamknięciu w 2002 roku browaru przemysłowego w centrum Svitav (obecnie dom handlowy), na miejscowe piwo mieszkańcy musieli poczekać do połowy 2011 roku. Teraz idąc z dworca ČD ul. Nádražní przechodzimy koło dawnego browaru, potem przez centrum starówki aż za dworzec autobusowy, co zajmie około 20-25 min. Browarek restauracyjny Na kopečku mieści się w pawilonie w spokojnej dzielnicy mieszkalnej, pomiędzy starymi willami i niewysokimi blokami o spadzistych dachach. Była tu kiedyś piwiarnia, przeszła ona gruntowny remont a do jednej ze ścian dobudowano pomieszczenia, w których zainstalowano urządzenia piwowarskie. Główna sala z warzelnią i barem ma przyjemny, jasny wystrój. Są elementy grubych belek połączonych z cegłą, w bar wkomponowane duże beczki, stoły i krzesła z jasnego drewna, biały lekko łukowy sufit - wszystko to tworzy piwny klimat. Z boku baru jest też mniejszy salónek. Jednak najwięcej miejsc jest na przyległym drewnianym tarasie i wśród drzew i zieleni na skwerku przed nim. Na ciepłe dni to najprzyjemniejsze miejsce.
    Warzelnia mieści się w lewym końcu sali, za nią są drzwi prowadzące do pomieszczenia z tankofermentorami (nie zastosowano otwartej fermentowni) i tankami leżakowymi. Na stałe warzy się tu jasną 12° i ciemną 13° a do tego dochodzi jakiś okolicznościowy speciál. 23.03 mieliśmy okazję spróbować:

    - Kopečkovské světlé 12°
    Ładny złoty kolor, mętne.
    Ogromna czapa bielutkiej piany, gdy pani kelnerka podawała nam na taras, wiatr zdmuchnął czubek z jednego z kufli. Utrzymuje się praktycznie do dna w postaci grubej, skalistej wyspy na środku, na ściankach pozostawia liczne plamy. Bąbelki nierównomierne, na wierzchu drobniutkie, po bokach grube.
    Zapach bardzo intensywny, głównie słodowy z niesamowitą przydymioną nutą a do tego wyraźna chmielowość i drożdżowość.
    W smaku bardzo treściwe, aż "chrupie" pięknie przypieczoną świeżutką skórką wiejskiego chleba. Zbożowa słodowość z mocną dawką chmielowej goryczki. Syte i pyszne z idealnym wysyceniem. 28 kč.

    - Kopečkovské tmavé 13°
    Kolor praktycznie czarny, patrząc pod słońce pojawiają się przy szkle intensywnie bordowe refleksy, mętne.
    Piana ciemno beżowa jak na kawie, na około 5 cm, drobnoziarnista. W trakcie picia opadła do kożuszka z grubą wyspą, na ściankach pozostawia liczne plamy.
    W smaku głównie kawowe, jest też gorzka czekolada ale i lekka wytrawna nuta, do tego słodowa paloność dopełniona wyraźną goryczką. Wszystko to ładnie zharmonizowane bez zbędnej słodyczy. Piwowar powinien się pokusić o uwarzenie portera bo ta 13° jest świetną podstawą, tym bardziej że smakuje dużo bardziej ekstraktywnie. 28 kč.

    - Speciál Irish Stout 15°
    Barwa czarna ale w porównaniu do tmavégo jest bardziej matowa. Pod światło przy szkle przebłyskuje hebanowo, piwo całkiem mętne.
    Piana jasno beżowa, około 3 cm, drobnoziarnista. Zostawia solidną "firankę" i zaznacza kręgi na ściankach.
    Zapach miły, nie tak intensywnych jak w innych tutejszych piwach. Zaskakuje na początku wyraźną nutą waniliową dopełnioną drzewnym dymem.
    W smaku lekka słodowa paloność, kawa z mlekiem, trochę łagodnej czekolady i nuta orzechowa. Bardzo to ładnie zbalansowane, stout jest bardzo smaczny ale w tym przypadku ekstraktywność wydaje się niższa niż deklarowane 15°.
    Podawane w szklankach 0,4 l, 29 kč.

    Piwa można kupić też na wynos w 2 l PET-ach. Opatrzone są one nalepkami lecz czysto informacyjnymi, wydrukowanymi z komputera i raczej do kolekcji się nie nadają. Są 3 rodzaje firmowego szkła (kufle 0,3 i 0,5 l, szklanki 0,4 l) w cenie 90 kč. Podstawki z logo ale tylko ceramiczne po 70 kč.

    Jedzenie smaczne, porcje duże i ładnie podane a ceny niewygórowane. Każdego weekendu przygotowywana jest jakaś specjalna potrawa.

    Widać, że browarek i restauracja zyskały sobie sympatię wśród miejscowych gdyż od godz. 18 - 19 wszystkie stoły i salónek były zarezerwowane i w 100% wykorzystaniu.
    Czynne od poniedziałku do czwartku 10.30 - 23, piątek - sobota 10.30 - 24, niedziela 10.30 - 22. Polecam, warto.

    Fotki w galerii:






  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1577

    #2
    A my dotarliśmy tam dzień później, 24 marca.
    Choć przekroczyliśmy próg restauracji o 21.30 (była sobota - lokal czynny do północy) to ku naszemu zaskoczeniu wszystkie miejsca były zajęte, a kuchnia nie wyrabiała się z zamówieniami.
    Jak na mój gust to trochę zbyt "sztywny" klimat, brak dobrej muzyki, na szczęście in plus wyborne piwa.

    Comment

    • pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2010.01
      • 1577

      #3
      Dodam jeszcze, że nieopodal minibrowarku przy ulicy T.G. Masaryka znajduje się hotel "Narodni Dum", gdzie można przenocować już od 150 Kc.

      Comment

      • docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

        #4
        Podczas wizyty dostępne było specjalne piwo w stylu vienna lager. Fascynatem stylu nie jestem więc nie wywarło na mnie wrażenia, było mocno słodowe. Ciemna trzynastka trochę zbyt karmelowa i wodnista. Najlepsza z tego towarzystwa była jasna 12-tka, dobrze zbalansowana z odpowiednią dozą goryczki. Było jeszcze jakieś karmelowe z miodem, zignorowałem je. Za to gulasz w ciemnym piwie bardzo przyjemny

        Foty na Piwnych Czechach.
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

        Comment

        • heckler
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2012.09
          • 1907

          #5
          Niestety miałem okazję spróbowania tylko jasnej, ale za to bardzo dobrej 12-ki.
          Na wynos piwa mozna zakupić w 1 i 1,5l butelkach pet.
          Lokal czynny codziennie od godziny 10.30 do 22 lub 24.
          Attached Files

          Comment

          • pebejot
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2010.01
            • 1577

            #6
            Widzę, że uparcie czyścisz czeskie mikrusy w imponującym tempie

            Comment

            • heckler
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2012.09
              • 1907

              #7
              A, tak się zawziąłem . Kiedyś nie chciało mi się o nich nic pisać, czasu brakowało, a zaległości rosły. Teraz staram się to po części nadrobić.

              Comment

              • heckler
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2012.09
                • 1907

                #8
                Dwa lata temu browar obchodził swoje 10-te urodziny. Nie jest to jakiś mega wyczyn, ale patrząc ilu klientów przewija się tam w roboczy dzień, to myślę, że będą warzyć do końca świata .

                Na kranach pięć piw + dwa z browaru Pardubice (działają?). O ile dobrze zrozumiałem, to Pardubice również jest w rękach właścicieli Nakopečku.

                - Bedi jasna 10-ka 42 Kc. Smaczna dziesiąteczka

                - Mouřenín tmavý ležák 12-ka 52 Kc. Smakowało

                - Škopeček světlý ležák 12-ka 52 Kc. Najlepsze, smaczne, treściwe cud, miód....

                - Pszenica- nie zamawiana.

                - Mosaica APA 11-ka, cóż wstyd się przyznać, ale tak mi zasmakowała 12-ka, że zapomniałem o tej ,apie, i nie zamówiłem.

                Dzięki miłemu sladkowi udało mi się na szybko zobaczyć browar. Chłopak spieszył się na mecz, ale te pięć minut jeszcze dla mnie poświecił.
                Na pewno tanków jest 9 i bodajże są 1000 l.



                Piwka w kolejności opisu, warzelnia znajduje się na sali barowej, sladek,

                Attached Files

                Comment

                • heckler
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2012.09
                  • 1907

                  #9
                  Reszta tanków.
                  Attached Files

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X