Czechy, Prostějov, Finská, Pivovar U Tří králů

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

Czechy, Prostějov, Finská, Pivovar U Tří králů

Drugi minibrowar w Prostějově otworzył swe podwoje w październiku 2011 roku. Położony jest na osiedlu mieszkaniowym daleko od centrum. Z dworca ČD to aż 3 km ale dojście nie jest skomplikowane, a leniwi mogą użyć miejskiego autobusu. Trzeba iść cały czas prosto, najpierw ulicą Svatoplukovą, przez środek starówki i náměstí Masaryka, a potem już ciągle ulicą Plumlovską aż za rondo. Budynek browarku to parterowa konstrukcja z drewna z białą murowaną przybudówką mieszczącą browar i kuchnię. Od razu rzuca się w oczy na tle wysokich i kolorowych bloków, bo pasował by bardziej do górskich lasów i łąk a nie płaskiej krainy jaką jest Haná.
    Wnętrze to dwie bardzo przestronne i jedna mniejsza sala. W głównej, zaraz przy wejściu znajduje się kamienny bar z 8 nalewakami, obok niego warzelnia, za nią są drzwi (jak wszystkie tu z grubych desek - wyglądają jak do obory) do fermentowni z otwartymi kadziami. Tanki leżakowe są w piwnicy.
    Panuje klimat wielkiej góralskiej chaty, ściany z bali poprzetykanych słomą, strop i podpory z grubych, ciosanych belek, obwieszone kolbami kukurydzy i pnączami chmielu z szyszkami, a na środku króluje gliniany piec. Stoły, ławy i krzesła z jasnego drewna. Od strony ul. Finskiej jest też obszerny, drewniany, zadaszony taras. Można z niego na razie korzystać tylko do zmroku gdyż nie podłączono jeszcze oświetlenia.

Asortyment piw jest bardzo bogaty, w nápojovým lístku widnieje aż 11 pozycji z czego 3 to różne wariacje řezanégo, które można spokojnie pominąć. W czasie naszej wizyty było dostępnych 6 rodzajów piw (oprócz řezaných). Jak przeczytałem we wstępie do menu, do warzenia używa się szyszek chmielowych.

- Světlá 10°
    Kolor mocno złoty, mętne.
    Piana dość wysoka, na około 4 cm, gęsta ale bąbelki nieregularne. Po kilku łykach pozostaje solidny kożuch i trochę plam na ściankach.
    Zapach słodowy, wyraźny ale jest jakaś niepokojąca stęchła nuta. Do tego lekka drożdżowość.
    W smaku słodowe z posmakiem chlebowym, jest też nutka owocowa czyli klasyka. Piwo treściwe, mogłoby uchodzić za 11° a nawet 12°.
    Wysycenie trochę za duże, czuć gaz na języku, ja bym wolał niższe.
    Podawane w kuflach 0,5 l za 22 kč.

- Světlá 12°
    Kolor także ładnie złoty, mętne.
    Piana trochę niższa niż w 10° ale także gęsta choć dość nierównomierna. Kożuszek pozostaje solidny, plamy na szkle nieliczne.
    Zapach bardzo przyjemny, rasowa słodowość i chlebowość.
    W smaku treściwe, wyraźnie słodowe ale nie słodkie z miłym posmakiem świeżego chleba. Goryczka jest ale zupełnie w tle, gdyby było jej więcej piwo by na pewno zyskało.
    Wysycenie w tym przypadku jest nie za wysokie czyli akurat.
    Podawane w kuflach 0,4 l za 21 kč.

- Pšeničný speciál 13°
    Barwy ciemno złotej, trochę wpadającej w pomarańcz, mętne.
    Piana biała, dość wysoka i gęsta ale niejednorodna. Utrzymywała się do 3/4 objętości, potem pozostał gruby kożuch i nieliczne plamy na ściankach.
    Zapach głównie drożdżowy i słodowy, jest też słodka nuta bananowa i ciut goździków.
    W smaku słodowe z lekką owocową kwaskowością, w tle wyczuwa się lekko mdłą bananowość ale jest jej jak na pszenicę stanowczo za mało. Goździki ledwo wyczuwalne. To typowa czeska pszenica, bardziej podchodząca pod lagera, nisko wysycona (co mi akurat nie przeszkadza), zbyt słodka i mało reprezentatywna dla stylu, ze zbyt małym udziałem słodu pszenicznego. Ale taka ich miejscowa uroda (wyjątkiem jest ta Primátora).
    Podawana w odpowiedniej szklanicy 0,5 l, normalnie z plasterkiem cytryny ale zastrzegłem by mi przyniesiono bez. 26 kč.

- Tmavé 13°
    Kolor mocno hebanowy ze śliwkowymi przebłyskami, lekko mętne.
    Piana jasno beżowa, drobnooczkowa, tworzy fajną zakręconą czapeczkę z czubkiem. Opadła do kożuszka z grubym kręgiem przy ściance i pozostawiła gęstą "firankę".
    Zapach niezbyt wyraźny, czuć drożdże i lekką słodową paloność.
    W smaku głównie ciemny słód, nutka karmelowa, leciutka czekoladowość, jednak zbyt wiele słodyczy w tym piwie, gdyby nie to, byłby to zupełnie fajny ciemniak. Nie czuje się też tych 13° ekstraktu, wydaje się słabsze.
    Podawane w kuflach 0,4 l za 22 kč.

- Višňový speciál 13°
    Kolor ciemnozłoty, mętne.
    Piana niezbyt okazała ale drobnoziarnista, po kilku łykach pozostał tylko cienki kożuszek z obwódką przy ściance.
    Pachnie dość mocno drożdżami i syropem wiśniowym.
    W smaku wyraźna słodka wiśnia ale jakby lekko sfermentowana, oraz ciut kwaskowej owocowej wytrawności. W piwie obowiązkowo pływające wisienki, co ciekawe w mojej szklance była na dnie, a u kolegi pływała na powierzchni.
    Podane w szklance od pszenicy i sądzę że višňové powstało właśnie na bazie miejscowego pšeničného. 0,5 l, 31 kč.

- Švestkový speciál 13°
    Barwy hebanowej z ciemnobordowymi odcieniami, mętne.
    Piana beżowa, gęsta, bąbelki drobne, przy podaniu na około 3 cm i utrzymywała się długo, dopiero w połowie pozostał solidny kożuch.
    Pachnie jak węgierka w piwie (mogą przybić "5" z Kormoranem) ale czuć też wytrawność i drożdże.
    W smaku oczywiście śliwka, dość słodka ale nie przejrzała, z odrobiną posmaku zielonego owocu i nutką kwaskowości. W sumie ciekawe piwo.
    Podane także w 0,5 l szklance od pszenicy a na dnie była spora, wydrylowana śliwka węgierka. 31 kč.

Jak widać by spróbować wszystkich piw na wizytę w browarku trzeba zarezerwować sobie parę godzin. A nie było tego dnia (24.03) jeszcze dwóch: Světlé 11° Záhořan i Videň 14°. Na wynos są sprzedawane we własnych litrowych PET-ach z logo, lecz była tylko jasna 10° i 12° w cenie 42 kč + 4 butelka. Nie ma niestety firmowego szkła choć poszczególne piwa podaje się w różnych rodzajach kufli i szklanek, brak też podkładek.

Jadłospis jest bardzo bogaty w typowe czeskie zakąski, zupy oraz dania główne, ceny przystępne.

Generalnie warto odwiedzić ten browarek, piwa są smaczne choć nie wybitne ale atmosfera bardzo miła.
    Niestety, nie zapisałem godzin otwarcia.

Fotki w galerii:

• Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
    Niestety, nie zapisałem godzin otwarcia.
    Nic nie szkodzi:
    ndz-czw: 11-23, pt-sob: 11-24

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺
      • 2010.01
      • 1579

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
      Jak widać by spróbować wszystkich piw na wizytę w browarku trzeba zarezerwować sobie parę godzin. A nie było tego dnia (24.03) jeszcze dwóch: Světlé 11° Záhořan i Videň 14°. Na wynos są sprzedawane we własnych litrowych PET-ach z logo, lecz była tylko jasna 10° i 12° w cenie 42 kč + 4 butelka. Nie ma niestety firmowego szkła choć poszczególne piwa podaje się w różnych rodzajach kufli i szklanek, brak też podkładek.
      1) Nie jest prawdą że nie ma firmowych podstawek, bo są
      2) Każde piwo można dostać w firmowej butelce PET, wystarczy poprosić o nalanie
      3) My byliśmy dzień później (25.03) i było na čepu zarówno Světlé 11 jak i Videň 14

Comment

• dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4702

1. Jest prawdą że nie ma podstawek firmowych, tylko ogólne jakie można spotkać w wielu miejscach. Już to wyjaśniałem na pytanie dryx'a w komentarzach do fotek http://www.browar.biz/galeria.php?id=16528.
        2. W butelkach z firmowym logo były jedynie 10° i 12°, nalewali do PET każde jakie mieli ale już do butelek bez logo.
        3. Odzwierciedlam stan z dnia mojego pobytu czyli 24.03, nie wiem co było w inne dni, zmiany mogą być częste szczególnie przy tak dużym asortymencie. Dlaczego nie zamieściłeś opisu pozostałych piw?
        Last edited by dadek; 2012-04-02, 01:24.

Comment

• pebejot
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺
          • 2010.01
          • 1579

Bardzo proszę o nie wprowadzanie w błąd użytkowników tego forum.
          Podstawki firmowe oczywiście są, ogólnodostępne leżą na każdym stoliku (foto poniżej).

To że oferta piwna może zmieniać się często, zwłaszcza przy tak dużym asortymencie to normalne. Piwa chętnie opiszę, jak będę miał czas. Nie samym piwem człowiek żyje.
          Attached Files

Comment

• StefanP
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.02
            • 71

Browar ewidentnie zyskał u miejscowych ponieważ tłumnie nadciagnęli w porze obiadu na wyżerke i oczywiscie browarka przyprowadzając całe rodziny, również tych najmłodszych członków dla których wygenerowany był kącik z zabawkami.
            W niedziele trafiliśmy wszystkie piwka, jakie były w ofercie oraz trzy możliwe kombinacje rezaka
            Dojazd w weekend jest jednak lekko utrudniony-lokalna komunikacja jest bardziej niz periodyczna. Złapanie taksówki w rejonie tak odległym w jakim znajduje się browar graniczy z trudem. Dobrzy sprinterzy pokonają bezproblemowo trasę z dworca bo tak jak wyzej opisane, jest prosta ale dłużąca się
            Last edited by Pendragon; 2012-04-05, 22:32. Powód: początek usunięty z powodu osobistych nieeleganckich odzywek

Comment

• dadek
              Major Piwnych Rewolucji
              🍺🍺
              • 2005.09
              • 4702

O podstawki się pytałem gdyż sam kolekcjonuję i dostałem takie jakie opisałem, jakbym dostał firmowe to na pewno bym to zaznaczył. Pebejot, nikogo nigdy nie wprowadzam w błąd, wystarczy spojrzeć na zdjęcia i porównać podkładki.
              Last edited by Pendragon; 2012-04-05, 22:33. Powód: usunięte zdanie dotyczyło części poprzedniego wpisu, który to został usuniety

Comment

• Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

Nikt normalny nie będzie sobie zawracać głowy czy widziano tam podstawki firmowe, czy nie.
                A już na pewno nie będzie z tego powodu robić zamieszania i obrażać innego forumowicza.
                Dlatego też wszystkie wpisy tego typu lecą w kosmos.
                Last edited by Pendragon; 2012-04-05, 23:52.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Jurandofil
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🍼
                  • 2007.10
                  • 977

"Na północny zachód od Prahy" - część IV

Część Prostejova nadająca się do spacerów nie jest rozległa, a i w poprzednim lokalu wizytowaliśmy krócej niż przewidywał plan, dlatego dla Koliby mieliśmy więcej czasu niż tylko szybkie spróbowanie Piwek. Jest ich jednak w pivnim listku na tyle dużo, że pół dnia trzeba by tu spędzić żeby wszystkiego spróbować.

Dokładny adres to Finska 8, a najbliśzy przystanek komunikacji miejskiej (6 i 19 z autobusoveho nadrazi), to Krasice u Myta. Wracając do dworca autobusowego (położonego w sąsiedztwie kolejowego) można podejść do przystanku Plumlovska sidliste, skąd autobusy w stronę centrum odjeżdżają nawet co 5 minut w godzinach szczytu dnia powszedniego.

Moją uwagę U Tri Kralu zwróciła Kourova 13 - Hodovy Nakourovany Psenicny Special
                  Kapitalne połączenie pszenicy z wędzonką. Nie przepadam ani za jednym, ani za drugim, tym bardziej byłem zaskoczony smakiem tego połączenia.
                  Oczywiście na pochwalę zasługuje delikatna 10 i wyrazista 12. Niestety, tak jak u Krale Jecminka (część III) niepotrzebne kombinacje z pojemnościami (10 - 0,5l; 12-0,4l).
                  Wiśniowe i śliwkowe zachwyciło pozostałych uczestników wycieczki. Ja nie próbowałem, jakoś nastawiłem się na czeskie standardy svetleho, choć, jak pisałem powyżej, kourove 13 odmówić nie mogłem

Na plus zaliczyliśmy obsługę kelnerską. Zawsze był czas na bogate odpowiedzi na nasze wszelkie pytania.

Mimo odległości od centrum i dworców autobusowego i kolejowego (około godziny marszu), zdecydowanie polecam ten lokal do odwiedzenia.
                  Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
                  Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

Comment

• Raciborz
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.06
                    • 594

Odwiedziliśmy ten przybytek 30 Stycznia 2016.Godzina 14 komplet ,a jest tam 300 miejsc !.Piwa takie sobie, a pszeniczne nie nadaje się do picia
                    Attached Files

Comment

• heckler
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2012.09
                      • 1907

W tym browarze byłem dwukrotnie. Pierwszy raz po piwa w pet-kach, natomiast drugie podejście było już połączone z degustacją piw na miejscu.
                      Wybór piw podczas każdej z wizyt w browarze był imponujący:

Desítka 10°
                      Dvanáctka 12°
                      Tmavé 13° 28 Kč
                      Pšenice 13°
                      Višeň Speciál 13°
                      Řezaná Desítka
                      Řezaná Dvanáctka
                      Řezaná Pšenice
                      W ofercie była jeszcze bodajże jakaś 15-ka Special.
                      Jak na osiedlową knajpę to całkiem sporo. Piwa oferowane są w zależności od gatunku piwa w różnych pojemnościach 0,33. / 0,4l. / 0,5l.
                      W lokalu zawsze było dużo luda. Dziwi mnie to troszkę, gdyż i jedzenie i piwo serwowane w lokalu obecnie jest ,niskich lotów,.
                      Żadnego z w/w piw (nie piłem pięciu ostatnich pozycji) nie miałem ochoty zamówić ponownie.
                      Lokal czynny codziennie od godziny 11 do 23, piątek-sobota do 24, a w niedzielę do 22.
                      Attached Files

Comment

• jacekwerner
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 2852

Jeśli chodzi o piwny asortyment, prawie nic się od wpisu hecklera nie zmieniło. Czeska klasyka poprawna - bez uniesień, ale i bez wyraźnych wad, jedynie Záhořan 11° rozczarował, bo zamiast obiecywanej "silně hořké chuti" prezentował goryczkę raczej umiarkowaną.
                        To kolejny browar w tym mieście, który serwuje (podobnie jak Ječmínek) Višeň - tym razem podawaną (jak podejrzeliśmy u innych gości) tylko z jedna wisienką . Z przekąsek do piwa śmiało mogę polecić smažené Olomoucké tvarůžky
                        Ochotnicza Straż Piwna
                        BAZA = 7446

Comment

• heckler
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2012.09
                          • 1907

Piwna oferta trochę zmalała i piw na kranach było ,tylko, sześć:

- 10 ka 23/25 Kc. przyzwoite piwo

- Záhořan 11-ka 25/39 Kc. wypite ze smakiem.

- Jasna 12-ka 28/43 Kc. j/w

- Polotmava 11-ka 26/41 Kc. Obrzydlistwo i paskudztwo. Po dwóch łykach odstawiłem na bok.

- Pszenica 30/46 Kc. nie zamawiane.

- Wiśniowe 32/49 Kc. j/w

Generalnie nie jest źle, ale każde z ,jasnych, zasługuje na ciut więcej goryczki, natomiast polotmave powinni wylać do pobliskiego rowu.
                          Taras jak i spora część wielkiej sali obsadzone klientami, czyli interes kwitnie, a klient zadowolony.

Na zdjęciach nieszczęsne polotmave, oraz jasna 12-ka, spilka, warzelnia.
                          Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                          X