Czechy, Jesenik, Otakara Březiny 1369/2B, Minipivovar Jeseník

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grew
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.05
    • 766

Czechy, Jesenik, Otakara Březiny 1369/2B, Minipivovar Jeseník

Kolejny minipivovar w Czeskiej Republice

Otwarty na sv. Václava. 2011-09-28. Nie jest łatwo trafić, przynajmniej ja przejechałem dwa razy zanim trafiłem - lokal znajduje się po lewej stronie idąc/jadąc od centrum Jesenika, zaraz za mostkiem nad Staricem - naprowadza nas skromny koziołek Policzki - należy kierować się na Pekarnę. Tam na ogrodzeniu widać baner:

który nakieruje nas na browar uwieczniony przez pebejota:

Lokalik mały, niezbyt oblegany - podczas mojej wizyty była parka Czechów i czterech Polaków (czyżby pebejot z ekipą? )+ moja skromna osoba

Piwa: zwykle dwa własne + Policzki. Warzą oczywiście leżaki i leżaki, czasami ochucene (medové...).
    Piłem dziesiątkę, bardzo smaczna, acz nie wyróżnia się specjalnie wśród innych znanych mi mikrusów. Z pewnością lokalizacja będzie atutem dla mieszkańców opolszczyzny i dolnego śląska.

Dodam również, że Policzka z beczki to w Jeseniku również rarytas, więc warto odwiedzić ten lokal.

Strony:

• pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2010.01
    • 1588

Odwiedziliśmy minibrowarek w słoneczną i ciepłą sobotę 24.03.2012

Jak wyżej opisano, dostępne były dwa rodzaje piwa:
    - jasne (11%) w cenie 26 Kč
    - półciemne (12%) w cenie 28 Kč
    Oprócz tego Polička. Do jedzenia tylko klasyczne zakąski na zimno - Utopenec (25 Kč), Olomoucke Tvarůžky v piwie (32 Kč).

Urządzenia minibrowaru umieszczone są w osobnym pomieszczeniu za barem, do których wchodzi się osobnymi drzwiami. Można zerknąć przez niewielką szybę, my dzięki uprzejmości personelu mieliśmy możliwość obejrzenia i sfotografowania z bliska.
    Z gadżetów kolekcjonerskich na razie są kufle (100 Kč) i szklanki (80 Kč), oraz nalepki w cenie 20 Kč za sztukę. Wkrótce mają pojawić się "wafle", miejmy nadzieje że nie porcelanowe...

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10785

Czy jest w butelkach na wynos?
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• pebejot
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺
        • 2010.01
        • 1588

Nie było, ludzie przychodzili z własnymi PET-kami, nalewano bez problemu.

Comment

• woosaa
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2005.07
          • 1554

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot Wyświetlenie odpowiedzi
          Odwiedziliśmy minibrowarek w słoneczną i ciepłą sobotę 24.03.2012

...

Długo trzeba iść od dworca?
          mb WOS

Comment

• pebejot
            Major Piwnych Rewolucji
            🍺
            • 2010.01
            • 1588

Około 20 minut, ale przyjemny spacer

Comment

• woosaa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.07
              • 1554

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot Wyświetlenie odpowiedzi
              Około 20 minut, ale przyjemny spacer
              Dzięki WIELKIE
              mb WOS

Comment

• dadek
                Major Piwnych Rewolucji
                🍺🍺
                • 2005.09
                • 4708

Browarek odwiedziliśmy 29.04. Z zewnątrz może nie prezentuje się na razie zbyt estetycznie ale jak powiedział pan sládek, to dopiero początki. Z czasem i w miarę możliwości wygląd będzie się zmieniać, ważne że funkcjonuje już przyjemne wnętrze i ławy z parasolami na zewnątrz. Dotarliśmy o 21.30 i mieliśmy trochę obaw czy jeszcze spróbujemy piwa. Jednak sala była pełna a pani barmanka powiedziała że nie ma problemu. Były 3 rodzaje:

- Polotmavé 10°, 25 kč http://www.browar.biz/forum/showpost...78&postcount=1
                - 11°, 26 kč http://www.browar.biz/forum/showthre...94#post1052694
                - Světlé 12°, 28 kč http://www.browar.biz/forum/showthre...95#post1052695

Po wypiciu pierwszego nie było problemu z zamówieniem kolejnych, choć już było po 22-ej gdy oficjalnie lokal się zamyka. Konsumpcja piw i zakąsek trwała aż do godz. 1.45 gdy wychodziliśmy jako ostatni goście. Absolutnie nie czuliśmy się intruzami, gdy kufle pokazywały dno, pani barmanka pytała czy nalać następne. Bardzo miło rozmawiało się z panem sládkiem, chętnie zaprosił na zwiedzanie browaru, opowiadał o swoich piwnych planach. Najbliższym będzie černá 13°, która będzie miała swą premierę w piątek 13.07. Rozmowa zeszła także na temat kolei gdyż okazało się, że jest zawodowym kolejarzem, dyżurnym ruchu stacji Jesenik. Od dawna warzył domowe piwo na własne potrzeby, a w końcu postanowił podzielić się swą pasją z innymi, otwierając browarek. Żałował tylko, że obecnie ma zbyt mało czasu na podróże w celu odwiedzenia innych czeskich minibrowarów.
                Mili ludzie, dobre piwa, miejsce warte odwiedzenia.

Dorzuciłem do galerii fotki fermentowni i leżakowni:

Comment

• jacekwerner
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 2853

Jak informuje portal pivovary.info :
                  Jesenický minipivovar pojmenoval svá piva Julius, Březinka a Špičák. Julius je podle zakladatele starého místního pivovaru Julia Lichtwitze, Březinka zase říká, že pivo se vaří na ulici Otokara Březiny. Špičák je nedaleká hora se slavnými jeskyněmi.
                  Ochotnicza Straż Piwna
                  BAZA = 7446

Comment

• prusakjl
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.04
                    • 37

Trafić tam nie łatwo ale jak już się trafi to żal wychodzić.
                    Byłem tam w ubiegłą niedzielę (02.09.2012), w kranach to co widać na zdjęciu.
                    Z tego co udało się spróbować na pierwszym miejscu stawiam svetlą desitkę - treściwe piwo z (baardzo) solidną goryczką. Od pierwszych łyków kojarzy się z Ryzakiem z Konicka. Przepyszne! Moim towarzyszom do gustu przypadła dwunastka (desitka też dobra ale dla nich za gorzka była). Tmava desitka też ciekawa - z przyjemnym kawowym aromatem, ale fanem tmavych nie jestem.
                    Nie piłem Otakara z Policki.
                    Jedyny minus lokalu to brak konkretnego (ciepłego) jedzenia, cesnakova albo knedliki były by całkiem na miejscu. Na otarcie łez smaczni(e?) utopency i twarożki w piwie.
                    Ruch w knajpce raczej mały choć parę osób przewinęło się. Z tego co piwowar mówił browar działa na pół gwizdka, warzy połowę tego do czego jest zdolny. Szkoda bo piwa bardzo dobre.
                    Attached Files

Comment

• darekd
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12694

Czy mają już piwa w PETach w sprzedaży?

Comment

• anteks
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10785

Qurde muszę się w końcu wybrać ( oczywiście piwo na wynos )
                        Mniej książków więcej piwa

Comment

• prusakjl
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.04
                          • 37

W PET-ach nie mają ale następnym razem wezmę ze sobą butelki, pewnie naleją na wynos.

Comment

• grew
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2009.05
                            • 766

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika prusakjl Wyświetlenie odpowiedzi
                            W PET-ach nie mają ale następnym razem wezmę ze sobą butelki, pewnie naleją na wynos.
                            Nawet jak nie weźmiesz, mają kilka po wodzie w zapasie Uratowali mnie w ten sposób ostatnio.

Comment

• prusakjl
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.04
                              • 37

Flaszki po wodzie to mi przyszły do głowy tyle, że jak już jechaliśmy do domu.

Comment

Przetwarzanie...
                              X