Czechy, Česká Třebová, Moravská 207, Pivovar Faltus

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4700

    Czechy, Česká Třebová, Moravská 207, Pivovar Faltus

    To najmłodszy browar w Czechach, oficjalne otwarcie było dokładnie przed miesiącem. Mieści się na starówce 100 m od rynku (Staré Náměstí). Wychodząc z dworca ČD przez nieduże rondo najlepiej iść ul. Nádražní i skręcić na rynku w prawo. Droga zajmie około 7 - 8 min.
    Z głównego wejścia od ul. Moravskéj wchodzimy do białego korytarza w formie łukowej kolumnady. Po obu stronach znajdują się sale restauracyjne, dalej po lewej jest bar a naprzeciw niego warzelnia. Reszta urządzeń piwowarskich znajduje się za drzwiami w bocznym korytarzu przy wyjściu na podwórko. Na zewnątrz jest najwięcej miejsc, na środku rozstawione są metalowe stoły i krzesła, a na zadaszonym drewnianym tarasie z grubego, jasnego drewna. Na podwórze można wejść też od ulicy Chorinovej, a nawet wjechać rowerami, dla których ustawiono stojaki.

    Jak na razie warzy się tu 4 rodzaje piwa, w czasie naszej wizyty 7.06 dostępne były 3.

    - Kohout 10°. Koloru złotego, lekko mętne.
    Piana przy podaniu na 2 cm, biała, dość drobna, okazała się nietrwała szybko opadając do dziurawego kożuszka i cienkiej obrączki, plamy na szkle nieliczne.
    Zapach co prawda wyraźny, słodowy ale nienadzwyczajny, dziwnie mdły, jakby z uparowanych kartofli.
    Choć to 10°, smakowo piwo wyraziste i treściwe. Króluje mocna, chmielowa goryczka, a słodowość w odróżnieniu od zapachu, jest przyjemna, dopełniona świeżą chlebowością.
    Wysycenie w górnej strefie normy. 0,5 l - 21 kč

    - Kohout 11°
    Barwy ciemnozłotej, mocno mętne.
    Biała piana na 3 - 4 cm, bardzo gęsta, trochę nieregularna, drobne oczka w środku a przy szkle większe. Po kilku minutach zredukowała się do kożuszka z dużymi wyspami, pozostawiając gęstą "firankę" i kręgi na ściankach.
    Podobnie jak w 10° zapach mdło słodowy, tu jeszcze z dodatkiem piwnicznej stęchłości.
    Chmielowość także na pierwszym planie, choć może nie tak silna jak w 10°, łagodzona przez ciut większą słodowość z grejfrutową owocowością w tle. Chlebek wyczuwalny ale zbyt słaby.
    Gaz w normie, nie przeszkadzający. 0,5 l - 23 kč.

    -Kohout 12°
    Kolor złoty ale co dziwne wydaje się jaśniejszy niż w 11°, mętne.
    Piana ładna, biała, gęsta, czapeczka na 4 cm, po kilku minutach opadła do solidnego kożucha pozostawiając nieregularne plamy na ściankach.
    Zapach zbożowo - słodowy naturalny i nie odpychający, w tym piwie najprzyjemniejszy spośród innych miejscowych.
    W Polsce byśmy powiedzieli, że to dobrze chmielone piwo ale akurat z dotychczas tutaj próbowanych jest najmniej goryczkowe, wyraźniej słodowe, przyjemnie zbożowe z lekką chlebowością.
    Wysycenie także w górze normy ale może być. 0,5 l - 26 kč.

    Każde z piw ma solidną (choć nie taka samą) dawkę chmielu, więc piwosze lubiący słodkie ulepki nie mają tu czego szukać.
    Oprócz powyższych był uwarzony też Černý kohout 14° ale niestety "wyszedł" więc na razie nic nie mogę o nim powiedzieć.

    Każde z piw jest podawane w innym szkle, które można kupić. 10° w zgrabnym, grubym, wysokim kuflu dobrze leżącym w dłoni (110 kč). 11° i 12° nie wiedzieć czemu w szklankach do pszenicy, pierwsze w gładkiej, drugie w ryflowanej (90 kč). Pszenicy na razie nie warzą więc może to tylko wykorzystanie szkła? Co ciekawe gdy piwa zamawiamy wewnątrz, podawane są na ceramicznych podstawkach z firmowym logo, gdy w ogródku - korzystamy z typowych wafli kartonowych dostępnych na stołach.
    Na wynos piwa dostępne są w 1,5 l PET-ach w cenach odpowiednio 55, 60, 65 kč. Każde ma swoją samoprzylepną etykietę ale otrzymać je można jedynie w dni powszednie do godziny 12 gdy obecna jest pani piwowar. Wtedy też jest możliwość obejrzenia fermentowni i leżakowni.

    Jedzenie jest smaczne, ładnie podane i w niewysokich cenach (dania 110 - 140 kč) ale ich wielkość jest dużo mniejsza niż talerz. Typowo czeskie zakąski już od 40 kč, jednak najlepiej zamawiać codzienne menu tygodniowe. Każdego dnia są do wyboru 3 zestawy obiadowe z dwóch dań w cenach 69 - 99 kč.

    Na piętrze można skorzystać z pokoi hotelowych, jest tam także osobna sala restauracyjna z własnym barem i tarasem. Jednak choć piwa są tu tanie, to ceny noclegów daleko wykraczają poza czeską normę.

    Miejsce warte odwiedzenia, widać że już zdobyło sobie sympatię miejscowych. Tym bardziej że łatwo dostępne, przy głównej magistrali kolejowej Czech.

    Fotki w galerii:







  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4700

    #2
    Zapomniałem podać godzin otwarcia:

    poniedziałek - czwartek 10 - 22,
    piątek 10 - 24,
    sobota 11 - 24
    niedziela 11 - 22

    Trzeba zaznaczyć, że po godzinie zamknięcia nie można już nic zamówić, także piwa w PET-ach na wynos, bo kasy nie funkcjonują. Rachunki są rozliczane przez kelnerów przed ta godziną.

    Comment

    • pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2010.01
      • 1566

      #3
      W dniu 24.10.2012 miałem okazję spróbować następujących piw:

      - Kohout 10% - 22 / 14 Kč
      - Kohout 11% - 24 / 15 Kč
      - Kohout 13% - 28 / 17 Kč
      - Kohout 14% (ciemne) - 30 / 18 Kč

      Lokal razi zbyt małą ilością stolików w stosunku do dostępnej powierzchni.
      Przydałaby się też głośniejsza muzyka, aby ożywić nieco sztywną atmosferę.

      Comment

      • madu
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.03
        • 76

        #4
        Kilka własnych spostrzeżeń po niedzielnej wizycie.
        Ładne choć nieco sztywe wnętrze,do tego poważna a przy tym czujna obsługa która co chwilę zaglądała czy aby w czegoś nie potrzeba dzięki czemu na piwo długo czekać nie było trzeba.
        Dostępne były cztery Kohouty;jasne 10*,11* i 12* oraz ciemna 14* z czego niefiltrowana była tylko 10*,w dodatku nieco kwaśna.11* i 12* poprawne,umiarkowanie goryczkowe,bez jakichś specjalnych unieśień.
        Dobra ciemnorubinowa,delikatnie palona 14*.Svatecni special niestety już się skończył.
        Widać że lokal cieszy się powodzeniem,około południa wolnych miejsc było już niewiele a stoliki częściowo zarezerwowane przez rodziny przychodzące na wczesny obiad.
        Miejsce które trzeba samemu odwiedzić i ocenić,mnie osobiście nie ciągnie żeby tam wracać.
        Z dworca można dojść jeszcze szybciej;cały czas prosto,przez Namesti J.Pernera,po schodach do góry i ulicami Vinohradską,Slovanską i Pruchodni,wystarczy 5-6 minut.

        Comment

        • docent
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 5205

          #5
          Faltus zasługuje na uwagę swoimi piwami specjalnymi (IPA Miroslav 17°, Red Ale Milota 11° czy Stout Viktor 15°), dostępnymi niestety okazyjnie. My odwiedziliśmy go 31 sierpnia, kiedy akurat przypadało święto browaru i wszystko co ciekawsze zostało już wypite. Dobrze, że kilka dni wcześniej w Brnie udało się spróbować pszenicy z tego browaru, była bardzo stylowa i bardzo smaczna. Jasne lagery takie sobie, za mało wyraziste. Ogółem warto wpaść jeśli będzie dostępne coś extra.
          Foty na Piwnych Czechach.
          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

          Comment

          • zgroza
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2008.03
            • 3605

            #6
            Jak my byliśmy, były Kryštof, Milota i Miroslav ze specjalnych. Moim zdaniem idealne miejsce na przystanek przy kolejowym objeżdżąniu Czech - smaczny obiad + 2 piwa zmieściły się w 25 zł, do tego piwa raczej ciekawe.
            Lotna ekspozytura browaru

            Też Was kocham.

            Comment

            • heckler
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2012.09
              • 1906

              #7
              Pierwszy raz byłem tam w 2015 roku i od tej pory w browarze nic się nie zmieniło. Miałem cichą nadzieję, że smak piw przez te parę lat ulegnie poprawie, ale niestety nie. Piwowar jest uparty i dalej warzy jedne z gorszych piw jakie miałem okazję próbować w Czechach . Może jakiejś wielkiej tragedii to nie było, ale wypić po małym i więcej tam nie wracać, taka jest moja opinia. Piwna oferta wyglądała zacnie:

              - Kohut svetla 11-ka 21/29 Kc. To było najsmaczniejsze z pośród wszystkich piw https://www.browar.biz/galeria.php?id=26319

              - Kohut svetly special 13-ka 21/32 Kc. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26320

              - Milota Red Ale polotmava 11-ka 22/34 Kc. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26321

              - Kendy Apa 12-ka 24/36 Kc. Drugie miejsce w rankingu . https://www.browar.biz/galeria.php?id=26322

              - Kohut tmavy special 14-ka 21/33 Kc. Kwasiór https://www.browar.biz/galeria.php?id=26323

              - Veronika Blond Ale 10-ka 21/33 Kc. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26324

              - Pszenica 11-ka nie zamawiałem. 20/30 Kc.

              Nikt z nas nie miał ochoty na ponowne zamówienie któregokolwiek piwa, więc czym prędzej udaliśmy się na najbliższy autobus.

              Comment

              • heckler
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2012.09
                • 1906

                #8
                Nie wspomniałem o ,ciekawej, ofercie browaru . Nic tylko kupować.
                Attached Files

                Comment

                • dadek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍺🍺
                  • 2005.09
                  • 4700

                  #9
                  To już chyba moja piąta wizyta w tym browarze. Tutejsza duża stacja węzłowa w České Třebové z licznymi pociągami do Polski powoduje, że często jest to ostatni browar przed powrotem do domu. Jednak zawsze bywałem tu w weekendy kiedy nie pracuje sládek więc ze sprzętu można było obejrzeć tylko warzelnię. Tym razem by uniknąć tłoku po czerwcowym długim weekendzie wracaliśmy 12.06.2023 w poniedziałek, sládek pracował i nie było problemu byśmy mogli obejrzeć browar w całości.
                  To już 11 lat od otwarcia (maj 2012), a tak we wnętrzach jak i w ogródku w podwórzu nic się nie zmieniło, jakby się czas zatrzymał. Zmieniali się natomiast piwowarzy, obecny jest w kolejności czwartym na tym stanowisku, pracuje od prawie dwóch lat, a wcześniej warzył tylko w domu.
                  Warzelnia ma wybicie 10 hl i jest ogrzewana parą z wytwornicy zasilanej gazem ziemnym. Nie ma otwartej fermentacji, temu celowi służą 4 tankofermentory po 20 hl każdy, ustawione w dość wąskim pomieszczeniu za kotłownią. Po fermentacji młode piwo jest pompowane do leżakowni za kolejną ścianą gdzie jest 5 tanków po 20 hl. Choć leżakowe, są wyposażone w stożki ale nie mają płaszczy, dlatego pomieszczenie jest chłodnią gdzie również składuje się rozlane do PET-ów i kegów gotowe piwo. Tu leżakują wyłącznie piwa dolnej fermentacji. Natomiast górniaki trafiają do drugiej, malutkiej leżakowni gdzie wręcz na styk ciasno wciśnięto tankofermentor z płaszczem 20 hl i 3 tanki po 10 hl. Te ostatnie są domowym sposobem grubo "okutane" w czarny materiał izolacyjny. Całość sprzętu pochodzi z firmy Nerez Blučina.
                  Jak powiedział sládek warzy około 800 hl piwa rocznie, a większość produkcji jest sprzedawana na miejscu. Na barze piwa są lane z kegów, nie ma bezpośredniego połączenia z tankami.

                  12.06.23 lano takie piwa:
                  - Veronika Blond Ale 10°, 4%. Klarowne, wodniste, bez wyrazu, słabo nasycone, jak jakaś koncernówka. 35 kč
                  - Kohout světlý ležák 11°, 4,5%. Klarowne, słodowość lekka, piwniczno-kartonowa z jakimś lekko wytrawnym sztucznym posmakiem owocowym. To piwo również przywodzi na myśl tanie piwo z marketu. 30 kč
                  - Kohout světlý ležák 12°, 5%. Leciutko zmętnione, treściwość większa jednak również słodowa podstawa nieprzyjemna, słodycz kukurydziana, brak chlebowości, niska goryczka. Oj słabo. 32 kč
                  - Běla 11°, 4,3%. Witbier o słomkowej barwie, całkowicie mętne. Przyjemnie pszenicznie słodowe, orzeźwiające nuty owocowe, kolendra i skórka pomarańczowa w tle, dobrze zbalansowane i pijalne. Wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że to było najlepsze z piw tego dnia jakie były na kranach. 37 kč
                  - Kendy APA 12°, 5,4% Nikt z nas nie pił.
                  - Jiří IPA 14°, 6%. Barwy błotnistej, mętne. Kolega pijący stwierdził, że zbyt niskie chmielenie, mało nut owocowych, a zbyt dużo słodowości.
                  - Miroslav AIPA 17°, 6,9%. Barwa bursztynowa, lekko zmętnione. Ciężkie, słodowe, jak na ten styl to zbyt znikoma ilość chmieli amerykańskich, owocowej egzotyki, goryczka niska, a piwo zbyt słodkie. 55 kč.

                  Tak więc pod względem piwnym była to najmniej udana wizyta w tym browarze. Smuci, że obecny sládek nie daje sobie rady z podstawowymi czeskimi ležákami jak 11° czy 12°, co w tej pracy nie wróży mu dobrze. Może były tylko ciut lepsze niż oferowane w butelkach w Lidlu czy Kauflandzie za 10 kč. Górniaki niewiele lepsze niż podobne piwa z koncernów udające kraftowe, obronił się jedynie Witbier.

                  Z jedzenia koledzy byli w miarę zadowoleni. Na plus Faltusa są wciąż umiarkowane ceny, które pomimo inflacji podskoczyły tylko o 2-3 kč.

                  Na fotkach: 1. Warzelnia od zaplecza 2. Wytwornica pary, obok stacja uzdatniania wody 3. Zbiornik wody gorącej 4. Tanki fermentacyjne a przy nich pan sládek


                  Click image for larger version

Name:	DSC07050.JPG
Views:	89
Size:	29,7 KB
ID:	2333499Click image for larger version

Name:	DSC07051.JPG
Views:	81
Size:	31,3 KB
ID:	2333500Click image for larger version

Name:	DSC07052.JPG
Views:	80
Size:	38,1 KB
ID:	2333501Click image for larger version

Name:	DSC07053.JPG
Views:	82
Size:	36,2 KB
ID:	2333502

                  Comment

                  • dadek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍺🍺
                    • 2005.09
                    • 4700

                    #10
                    5. Leżakownia piw dolnej fermentacji 6,7. Bardzo ciasna leżakownia górniaków 8. Napełniarka do PET-ów

                    Click image for larger version

Name:	DSC07054.JPG
Views:	83
Size:	42,3 KB
ID:	2333504Click image for larger version

Name:	DSC07055.JPG
Views:	82
Size:	47,0 KB
ID:	2333505Click image for larger version

Name:	DSC07056.JPG
Views:	80
Size:	30,2 KB
ID:	2333506Click image for larger version

Name:	DSC07057.JPG
Views:	79
Size:	27,7 KB
ID:	2333507

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X