Dania, Odense, Vestergade 2, Bryggeriet Flakhaven

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4778

    #1

    Dania, Odense, Vestergade 2, Bryggeriet Flakhaven

    Browar restauracyjny znajduje się na głównym placu starówki w ładnym budynku ratusza (oczywiście czerwona cegła), 1 km od dworca kolejowego. Zajmuje parter i piwnicę w zachodnim rogu budynku przy popularnym deptaku Vestergade.
    Restauracja urządzona jest przyjemnie w jasnych, pastelowych kolorach, w głównej sali jest to biel i beż, w bocznych soczysta zieleń i seledyn. Meble jak i bar (4 nalewaki) są z jasnego drewna. Od razu po wejściu rzuca się w oczy bardzo ładna miedziana warzelnia o baniastych zbiornikach (chyba 500 l). Są one umieszczone piętrowo na środku sali przy schodach prowadzących do piwnicy, tak więc w restauracji można siedzieć z trzech ich stron. Oczywiście wyżej jest kadź filtracyjna, poniżej kocioł warzelny. Ciekawostką bardzo rzadko spotykaną w browarach restauracyjnych jest zastosowanie pod kadzią filtracyjną korytka granta o trzech kranach. W piwnicy, dokładnie pod warzelnią, umieszczono zbiornik wody gorącej, a pod ścianami 9 tankofermentorów. Sprzet pochodzi z firmy Bavarian Brewery Technologies.
    Po zejściu na dół trafiamy do pubu całego w różu. Choć nie jestem całkiem pewien czy to wystrój czy oświetlenie. Tu za barem znajdziemy 4 leżące tanki wyszynkowe na miejscowe piwa, a poza tym można spróbować bogatego asortymentu z innych browarów. Na bocznej ścianie w dwóch rzędach zamontowano 20 nalewaków i kolejne 7 na baniastej kolumnie na kontuarze. Idąc korytarzem w kierunku wc, za przeszkloną ścianą znajduje się chłodnia, więc można też zerknąć na różnorakie kegi.
    My jednak zasiedliśmy w otoczonym żywopłotem obszernym ogródku na zewnątrz. Jest tu także wyposażony w blat sześciokątny kiosk ze szpiczastym, okrągłym dachem, jednak nalewaki w środku nie miały opisów i właściwie nie wiadomo co się z nich leje. Nie było też piwnego menu te, które wzięliśmy z baru w restauracji, po chwili odebrała nam kelnerka mówiąc że ma tylko jedno. Dobrze że zrobiłem zdjęcia z obu stron to wiedzieliśmy co zamawiać.
    Ja spróbowałem:
    - Cyclone APA, alk 5,1% https://www.browar.biz/galeria.php?id=24578
    Piwo barwy ciemnomiedzianej, mętne. Piana była bardzo gęsta, idealnie równomierna choć w niedużej ilości. Piwo podano za zimne, by poczuć smak grzałem w dłoniach dłuższy czas więc znikła do mgiełki z obrączką. Aromat był przyjemny, owocowy, głównie śliwkowo-rodzynkowy. Podobne były wrażenia smakowe gdzie oprócz owocowości pojawiła się lekka słodowość. Jednak jak na APA zbyt mało goryczki, w ogóle chmielowości. Piwo treściwe, smaczne ale raczej zdominowane słodszą owocowością nie przełamaną chmielem. Kosztowało 60 dkk/0,4 l (choć trzeba przyznać ze nalane było co najmniej 0,45).

    - Tusindarsbryg (Fynsk Festbier) alk. 5,2% https://www.browar.biz/galeria.php?id=24579
    Nic w karcie nie było, że to ciemne piwo więc mam nadzieję, że to te piwo co zamawiałem.
    Na oko barwa ciemnobrązowa, jednak pod słońce było widać piękny miks rubinowo-bordowy.
    Piana beżowa o drobnych, równomiernych bąbelkach, długo się utrzymująca. Zapach lekko ciemnosłodowy i mocno dojrzałych czarnych czereśni. W smaku są one jeszcze wyraźniejsze a do tego jakby oblane czekoladą - jak wiśnie w likierze z leciutką wytrawną nutą na końcu w towarzystwie niewielkiej kakaowej goryczki. Przyjemne, deserowe piwo do popijania torty czekoladowego. 60 dkk/0,4 l.

    - Crown Champagne alk. 6% https://www.browar.biz/galeria.php?id=24580
    Nie miałem zamiaru zamawiać tego piwa bo szampana nie lubię, jednak próbując od odważniejszego kolegi okazało się całkiem fajne. Wyglądało niezbyt apetycznie jak przygniłe anemicznie złote jabłko, prawie klarowne. Piany niedużo i szybko znikła ale była ładnie równomierna. Smakowo to zbalansowane połączenie chlebowo-piwnych nut pilsowych (z nawet fajną goryczką) z lekką jabłkową nutą szampanową, jednak z przewagą tych pierwszych. Piwo nie było wcale zbyt szampanowo kwaskowe, a przeciwnie nawet treściwe z odrobiną biszkopta. Ciekawe, niespotykane, przyjemnie się piło. 60 dkk/0,4 l.

    Jak się dowiedzieliśmy od kelnera, piwa miejscowe rotują w ciągu roku, a ogólnie jest ich około 8.
    Podawano je w pokalach z różnymi logo, ale ciężko było wyczuć czy któreś z nich przynależy do tego browaru. Oczywiście jak to w Danii nie ma żadnych podkładek.

    Jak zauważyłem jedzący w restauracji zamawiali głównie burgery i jakieś sznycle oraz deski mięs. Zerknąłem w kartę na ceny - burgery około 150, a dania 250 dkk.

    Miejsce fajne, piwa dobre, warto spróbować. Natomiast można mieć lekkie zastrzeżenia do obsługi - za dużo towarzyskich rozmów między sobą, za rzadko przy kliencie gdy szkło puste. Inna rzecz, że o godzinie 17 na ogródek i salę było ich tylko dwoje.
    Czynne: pon-czw. 11-23, pt, so. 11-24, nd. nieczynne.

    Fotki w galerii:







  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2010.01
    • 1605

    #2
    Cieakawy browar restauracyjny w samym centrum Odense, niedaleko domu Hansa Ch. Andersena.

    W czasie naszej wizyty w połowie lipca na kranach było 20 piw, w tym 14 z warzonych przez Bryggeriet Flakhaven.
    Wszystkie piwa w jednej cenie 45 DKK za małe 0,3 i 60 DKK za 0,4 l.
    Podstawek oczywiście nie mają, leją też w "czyste" szkło.

    Czas spędziliśmy w głównej sali na górze vis a vis pękatej warzelni. Zbiorniki wyglądały tak, jakby ktoś je wykłuwał chałupniczo.
    Dolna sala była pusta, a tamtejszy bar pozostawał bez obsługi.
    Próbowałem Flakhaven Black Russian i Flakhaven Blitzkrieg.

    Z oferty gastronomicznej nie korzystaliśmy.
    Do jedzenia mają amerykańskie standardy i kuchnię tajską. Żeberka w cenie 179 - 199 DKK, burgery 129 DKK. Dania kuchni Tajskiej 55 - 130.

    Attached Files

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • pebejot
      Szwecja, Uppsala, Östra Ågatan 59, Bryggeriet Ångkvarn
      pebejot
      Browar restauracyjny w centrum przyjemnego miasta Uppsala, zlokalizowany nad brzegiem rzeki Fyris z widokiem na zamek.
      Niewielki lokal z przytulnym wnętrzem i muzyką awangardową.
      Wewnątrz dwie sale, w tym główna z barem i druga oddzielona rozsuwanymi drzwiami.
      Za barem znajduje...
      2024-08-07, 11:04
    • dadek
      Niemcy, Bischberg, Regnitzstraße 2, Brauerei Zur Sonne
      dadek
      Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
      2025-01-28, 01:04
    • pebejot
      Mołdawia, Kiszyniów, Stefan cel Mare si Sfant Boulevard 71, Keller Holz
      pebejot
      Kolejny minibrowar o olbrzymim potencjale, otwarty w 2021 roku.
      Firmowy lokal mieści się na najbardziej reprezentacyjnej ulicy w Kiszyniowie w odległości 2 km od dworca kolejowego.
      Po przekroczeniu progu poczułem jak bije we mnie atmosfera niedoskonałości samego siebie.
      Jest...
      2024-01-06, 21:27
    • pebejot
      Dziekanowice 200, Browar Trzech Braci
      pebejot
      Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
      Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....
      2024-08-20, 22:27
    • dadek
      Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
      dadek
      Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
      2024-11-19, 04:20
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...