Les 3 Brasseurs, 22 Rue de Veaux, 67000 Strasbourg
Browar restauracyjny na strasburskiej starowce. W glownej sali wystawiony na pokaz sprzet browarniczy, oprocz tego piwniczka w ktorej sie odbywaja koncerty oraz ogrodek piwny wychodzacy na ulice. Warzone sa 4 rodzaje piwa, wszystkie gornej fermentacji, ktore nazywaja sie po prostu Blonde (jasne 5.2%), Blanche (pszeniczne 4.7%), Ambree (dosl. bursztynowe czyli polotmave 6.2%) i Brune (ciemne 6.3%). Ich wspolna cecha jest lekkosc smaku, wszystkie wypilem z wielka przyjemnoscia w 30-stopniowym upale. Blanche nie ma tak zlozonego smaku jak niektore niemieckie pszeniczniaki ale przyjemnie odswieza, Ambree i Brune maja nuty palonego slodu (to drugie z wyraznie czekoladowym akcentem). Jak dla mnie w swojej kategorii najbardziej godny zapamietania jest Blonde. Chociaz to gorna fermentacja, smakuje jak dobry pilsner z doskonala goryczka, mocno ziolowym akcentem (trudnym do opisania, troche upraszczam) i slodowym posmakiem. Do piwa podaja dania alzackiej kuchni, szczegolnie polecam tarte flambee (cos jak pizza na cienkim ciescie). Obowiazkowe miejsce do odwiedzenia jak sie jest w tamtych stronach.
Browar restauracyjny na strasburskiej starowce. W glownej sali wystawiony na pokaz sprzet browarniczy, oprocz tego piwniczka w ktorej sie odbywaja koncerty oraz ogrodek piwny wychodzacy na ulice. Warzone sa 4 rodzaje piwa, wszystkie gornej fermentacji, ktore nazywaja sie po prostu Blonde (jasne 5.2%), Blanche (pszeniczne 4.7%), Ambree (dosl. bursztynowe czyli polotmave 6.2%) i Brune (ciemne 6.3%). Ich wspolna cecha jest lekkosc smaku, wszystkie wypilem z wielka przyjemnoscia w 30-stopniowym upale. Blanche nie ma tak zlozonego smaku jak niektore niemieckie pszeniczniaki ale przyjemnie odswieza, Ambree i Brune maja nuty palonego slodu (to drugie z wyraznie czekoladowym akcentem). Jak dla mnie w swojej kategorii najbardziej godny zapamietania jest Blonde. Chociaz to gorna fermentacja, smakuje jak dobry pilsner z doskonala goryczka, mocno ziolowym akcentem (trudnym do opisania, troche upraszczam) i slodowym posmakiem. Do piwa podaja dania alzackiej kuchni, szczegolnie polecam tarte flambee (cos jak pizza na cienkim ciescie). Obowiazkowe miejsce do odwiedzenia jak sie jest w tamtych stronach.
Comment