Holandia, Amsterdam, Karperweg 45, Butcher's Tears

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • purc
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.02
    • 650

Holandia, Amsterdam, Karperweg 45, Butcher's Tears

Nowy browar i nowe miejsce w Amsterdamie. Lokal otwarty w sierpniu 2013, browar na razie warzy w Gulden Spoor w Belgii, ale wkrótce ma się przenieść z produkcją na Karperweg.
    Czynne od środy do niedzieli od 16 do 21, choć bardzo miły współwłaściciel za barem
    zapewniał, że są czynni do ostatniego gościa i że w ostatni piątek przyszła grupka przed 21 i siedzieli do 1 w nocy. Faktem jest, że byłem w sobotę od 16.30 do 19.30 i nie było nikogo poza jeszcze jedym klientem, który wyszedł po godzinie.
    Wszystkie piwa górnej fermentacji .
    Na kranach 5 piw- zdecydowanie najlepsze to Green Cap /ich w ogóle pierwsze piwo, nazwa pochodzi od kapsla/ Golden Ale 6% aż dziw, że piwo na żateckim i Styrian Golding może mieć tak cudowny świeży aromat i smak.
    Niezły był też Lipreader 7% English Strong Ale -rodzynki, słodycz, niezła goryczka.
    Reszta słabsza, ale przyzwoita - The Fuzz Pale Ale, Night Cap Pale Ale /w obu przypadkach chmiele europejskie/, Far Out Super Saison 9% zbyt alkoholowe, nudnawy dubbel Ex Voto oraz z butelki niezły Broomrider /Bock/.
    Piwa podawane w pięknych snifterach przez siwego pana, który puszcza dość niezwykłą muzykę z winyli i z którym świetnie się przegawędziło 3 godziny o piwie i o muzyce. Kompletny brak ludzi w sobotę wieczorem jest wielką zaletą - byłem tam prosto po próbie wizyty w Golemie 3 - nie dało się znaleźć żadnego miejsca nawet stojącego, a hałas rozmów uniemożliwiał jakąkolwiek myśl.
    Butcher's Tears to ok. 20 min. szybkim marszem od Concertgebouw.
    Gorąco polecam to miejsce.

Related Topics

Collapse

• dadek
    Holandia, Utrecht, Europalaan 2 C, Brouwerij De Kromme Haring
    dadek
    W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
    Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...
    2023-09-07, 00:42
  • dadek
    Holandia, Rotterdam, Galileïstraat 24, Stadshaven Brouverij
    dadek
    Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
    2023-08-23, 00:48
  • darekd
    Wild Creatures, Tears of Saint Laurent
    darekd
    Na piwo z pięknego Mikulova na Moravach czekałem dość długo. W końcu pojawiło się w praskich piwotekach. Minibrowar warzy piwa fermentacji spontanicznej, wykorzystując przy tym zasoby własnych winnic.

W związku z tym piwa są specyficzne. Warzone podobnie jak belgijskie lambiki...
    2019-04-16, 21:00
  • Shedao
    Litwa, Wilno, Gedimino pr. 5, Craft & Draft Brewpub
    Shedao
    Jedyny w Wilnie browar w "nowoczesnym" stylu, oferujący szeroki wachlarz kraftowego piwa. Znajduje się w dość sporej piwniczce, ma ok. 10 kranów. Ja próbowałem: IPUTE (Little IPA), Razor Back (bitter) oraz MoliugElis (dyniowe). To ostatnie było najciekawsze. Nie do końca moje klimaty,...
    2025-01-07, 14:09
  • Prusak
    Brokreacja, Bro lager
    Prusak
    Szukałem, szukałem i nie znalazłem. Pisownia nazwy taka ponieważ na puszce Bro widnieje oddzielnie, ale bez kreski.
    A: 4, 5% obj.
    E: brak
    Jak na niefiltrowane tylko lekkie, ledwo dostrzegalne przymglenie jasnożółtej tonacji.
    W zapachu nuty ziołowo-chmielowe.
    PIana...
    2025-01-04, 18:50
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...