Holandia, Bodegraven, Overtocht 43, Brouwerij de Molen

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ada13
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.03
    • 128

Holandia, Bodegraven, Overtocht 43, Brouwerij de Molen

Browar znajduje się w wiatraku tuż nad kanałem w ładnym małym miasteczku.
    Na miejscu jest również sklep z firmowym i nie tylko piwem, gadżetami typu koszulki, szkło oraz restauracja, w której jest zawsze kilka rodzajów piwa z kija. Jedzenie niestety nie zachwyca.
    Mimo to każdy wielbiciel piwa podczas pobytu w Holandii powinien koniecznie tam zajechać.

Fotki w galerii:

Ostatnia zmiana dokonana przez ada13; 2011-07-17, 20:58.
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

Zachwycające miejsce!
    Piwa wyśmienite, w cenie od 2 do 5 euro (0,25l) w zależności od gatunku. Próbowałem trzech: LENTEHOP (witt), GEBOREN EN GETOGEN (rauch), HEAVEN EN HELL (porter). Jedzenie drogie, ale podane cudownie i smaczne. Większość potraw w cenie 17-20 EURO (raki, strogonow, muszle św. Jana w piwie). Kindermenu (5 nugetsów i frytki) 10 EURO
    Sklep z piwem tak mnie powalił, że nie wiedziałem co kupić. Po raz pierwszy oszalałem w sklepie z piwem. Widziałem wcześniej może z dziesięć flaszek. Piw z 200 (USA, Belgia, Holandia, Szwecja, Dania, Francja.
    Miejsce polecił mi piokl13 i faktycznie jest to must see.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Bombadil13; 2011-07-18, 09:51.
    Poszukuję

Comment

• Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13961

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
      Po raz pierwszy oszalałem w sklepie z piwem. Widziałem wcześniej może z dziesięć flaszek.
      Ulala, jeszcze ci nie przeszło chyba, o co chodzi?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Bombadil13
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
        Ulala, jeszcze ci nie przeszło chyba, o co chodzi?
        Jak o co chodzi?

Przetłumaczę: W sklepie było ponad 200 butelek z piwem. Ja dotychczas w swoim życiu widziałem tylko 10 z nich. Pozostałych 190 nigdy w życiu nie widziałem, nawet na zdjęciach.

flaszka=butelka
        Ostatnia zmiana dokonana przez Bombadil13; 2011-07-18, 10:27.
        Poszukuję

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Warto dodać, że browar odniósł duży sukces w USA i z tego powodu został wybudowany nowy browar. Instalacja z Czech. zdjęcia

W dniach 23-24.09.11 odbędzie się pierwszy festiwal piwa w De Molen. Obecne będą browary z NL, Danii, Norwegii, Anglii, Belgii.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• Pendragon
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13961

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
            Jak o co chodzi?
            No już się tak nie dąsaj Wierz mi, to nie było czytelne.
            Wróciłeś, czy piszesz z Niemiec?
            Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-07-18, 10:51.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• AndrewZG
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.08
              • 261

Niedawno miałem także przyjemność odwiedzić De Molen i przy okazji rozmowy z właścicielką usłyszałem, że spora grupa facetów zachowuje się w tamtejszym beershopie jak dzieciaki wprowadzone do wielkiego sklepu z najładniejszymi zabawkami.

Powyższy entuzjazm udzielił mi się również, ale założyłem sobie z góry kupowanie wyłącznie piw z De Molen, co i tak poważnie odchudziło mój portfel...

Comment

• purc
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.02
                • 650

Dojazd z Amsterdamu ok. 1 godz / z przesiadką w Utrechcie/ - uwaga ! jesli bilet powrotny kupujecie w Bodegraven, to tylko z w automacie na peronie za monety /nie przyjmuje banknotów, ani większości kart /Maestro czy Visa/. Nie ma kasy biletowej. Z dworca ok 10 min do młyna. Przyjemne wnętrze, prawie pusto /18 w dzień powszedni/. Sklep otwierają na życzenie w godzinach otwarcia tasting room /od 12 oprócz poniedziałków/.6 nalewaków, nalewają 0,2 -0,25 .zależy kto/. Stosunkowo tanio.

Op & Toop 4,5% 2,50 Euro Pilsner.Dobry, ale nie smakuje jak Pilsner. Szczerze mówiąc nie wiem dokładnie, jak smakuje , bo wypicie go zajęło mi poniżej 2 minut / pierwsze piwo po całym dniu zwiedzania i podróży/.

Winterhop 6%, 3,25 Euro ciemny bursztyn, mocno chmielone, chyba górna fermentacja
                dobre

Jaar & Dag 7% 3,75 Euro saison ,rzadki styl , u nas prawie nieznany

Amarillo 9% 4,75 Euro Double IPA klasyk , ale wolę z butelki /Strefa Piwa/

Heer & Weer 9% 4'25 Euro Triple słodkawy alkoholowy podany za zimny

Nacht & Onty 13% 5,50 Euro RIS za dużo alkoholu, za mało czekolady podane - jak zwykle - za zimne. Po ociepleniu lepiej. Trochę marudzę, ale oczekiwania - jak na najlepszy browar w Europie - były bardzo wysokie.

Jedzenie dobre, ale drogie - główne dania ok. 17-18 Euro. Obsługa kelnerska bardzo miła, ale 1 z pań nie ma pojęcia o piwie, które sprzedaje, a druga ma trochę, ale fatalnie /tzn. za mało/nalewa.
                Ogólnie - piwa są dobre, jedzenie też /polecam polędwicę w ostrym sosie pieprzowym/,
                ale 2 najlepsze piwa De Molena piłem w Arendsnest w Amsterdamie. Na pewno trzeba odwiedzić, ale rarytasy niekoniecznie muszą być tu.

Comment

• becik
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.07
                  • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc
                  Trochę marudzę, ale oczekiwania - jak na najlepszy browar w Europie - były bardzo wysokie.
                  A skąd takie przekonanie, że to ma niby być najlepszy browar w Europie?

Opisy tym bardziej tego nie potwierdzają
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• jacer
                    • 2006.03
                    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc
                    Dojazd z Amsterdamu ok. 1 godz / z przesiadką w Utrechcie/ - uwaga ! jesli bilet powrotny kupujecie w Bodegraven, to tylko z w automacie na peronie za monety /nie przyjmuje banknotów, ani większości kart /Maestro czy Visa/.
                    Dlatego najlepiej kupować odrazu bilet powrotny. W automacie klikamy na dagretour, bilet ważny przez cały dzień do godz. 24.00 Bilet w jedną stronę to enkele reis

Gdy planujemy dłuższy pobyt i przemieszczanie się po NL komunikacją zbiorową można nabyć kartę OV-chipkaart. Można z nią jeździć pociągiem, tramwajem, autobusem, metrem i promami w całej NL. Za pomocą tylko tej karty kupimy bilet w automacie na stacjach kolejowych.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2012-02-27, 11:04.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• becik
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.07
                      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                      Gdy planujemy dłuższy pobyt i przemieszczanie się po NL komunikacją zbiorową można nabyć kartę OV-chipkaart. Można z nią jeździć pociągiem, tramwajem, autobusem, metrem i promami w całej NL. Za pomocą tylko tej karty kupimy bilet w automacie na stacjach kolejowych.
                      Czegoś nie rozumiem, kupujesz kartę OV-chipkaart między innymi po to by za jej pomocą kupić bilet w automatach?
                      Czyli płacimy podwójnie?
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• jacer
                        • 2006.03
                        • 9875

To jest takie coś jak Urban Card we Wrocławiu. Kartę się doładowuje w automatach. Nie macie takiego czegoś w W-wie?

Karta anonimowa kosztuje 7,50euro. Zdaje się, że można ją zwrócić i odzyskać kaucję.

Niedługo będą działać tylko karty chipowe, papierki powoli zostają wycofywane.

aha, gdy pociąg spóxni się 30min można odzyskać pieniądze w biurze obsługi klienta wypełniając formularz.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2012-02-27, 11:26.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• purc
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.02
                          • 650

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                          A skąd takie przekonanie, że to ma niby być najlepszy browar w Europie?

Opisy tym bardziej tego nie potwierdzają
                          Ratebeer Top Brewers 2011 / w 2012 na drugim miejscu za Struise/.
                          2 inne piwa pite w Arendsnest były rewelacyjne, podobnie jak wiele piw, których próbowałem wcześniej w Polsce w butelce /Rasputin, Hel & Verdoemenis, Mout & Mocca, Vuur & Vlam, Amarillo/.

Comment