Litwa 17-20.04.2008 - część Ia
Pierwszy kontakt z litewskim piwem nawiązałem w tej naleśnikarni. Ponad 40 gatunków naleśników można popić beczkowym:
Tauras "extra" 0,5l - 5Lt; 0,3l - 4Lt
Kalnapilis "Grand" - 0,5l - 6Lt; 0,3l - 5Lt
Sidras (wiśniowe) 0,3l - 6Lt.
Ceny wyższej półki, ale jak na lokalizację (niemalże sąsiedztwo Ostrej Bramy) jest to zrozumiałe.
Miejsce to najlepiej definiuje język litewski: kavine / baras - barokawiarnia.
Z tego co się zorientowałem, piwa lane w tym lokalu oraz Svytyrius, Utenos... to litewskie koncerniaki. Proszę forumowiczów o informację w tym temacie, bo być może się mylę. W każdym razie wypity Tauras pasował do masówki, choć dla lubiących pianę (mino, że nie gęsta) mogła zwrócić uwagę.
Obsługa kelnerska podaje tu piwo w firmowych kuflach, ale bez podstawek.
Dobre miejsce na drugie śniadanie
Pierwszy kontakt z litewskim piwem nawiązałem w tej naleśnikarni. Ponad 40 gatunków naleśników można popić beczkowym:
Tauras "extra" 0,5l - 5Lt; 0,3l - 4Lt
Kalnapilis "Grand" - 0,5l - 6Lt; 0,3l - 5Lt
Sidras (wiśniowe) 0,3l - 6Lt.
Ceny wyższej półki, ale jak na lokalizację (niemalże sąsiedztwo Ostrej Bramy) jest to zrozumiałe.
Miejsce to najlepiej definiuje język litewski: kavine / baras - barokawiarnia.
Z tego co się zorientowałem, piwa lane w tym lokalu oraz Svytyrius, Utenos... to litewskie koncerniaki. Proszę forumowiczów o informację w tym temacie, bo być może się mylę. W każdym razie wypity Tauras pasował do masówki, choć dla lubiących pianę (mino, że nie gęsta) mogła zwrócić uwagę.
Obsługa kelnerska podaje tu piwo w firmowych kuflach, ale bez podstawek.
Dobre miejsce na drugie śniadanie
Comment