Litwa, Wilno, Vokieciu gatve 24, BeerHouse Craft & Kitchen (d. Žemaičiai)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    Litwa, Wilno, Vokieciu gatve 24, BeerHouse Craft & Kitchen (d. Žemaičiai)

    Restauracja na Starym Mieście, oferująca zaledwie jeden gatunek własnego piwa - jasne pełne.

    Piwo, zwłaszcza jak na niefiltrowane z browaru restauracyjnego, zaskakująco lekkie (cienkie?). Do posiłku w sam raz, dość smaczne i orzeźwiające, z przyjemną goryczką - ale trudno je nazwać wybitnym.

    W restauracji ciekawe menu (tanio nie jest). Link: Žemaičiai
  • michalycz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.01
    • 2

    #2
    W Wilnie jeszcze jest inna nie zła restauracja piwna - Alaus Namai (Dom Piwa) na Goštauto 8 (czytać Gosztauto). Ta w swojej ofercie ma 10 piw z litewskich mikrobrowarów + litewskie przemysłowe lagry i nie zliczalną ilość zagranicznych piw. Meniu dostępne na http://www.alausnamai.lt/alausnamai.php?id=english

    P.S. Język litewski nie jest podobny do polskiego, Litwini raczej nie wiedzą polskiego (mimo przekonań pewnych ludzi, a Polacy stanowią nie więcej 20% procent ludności ), więc radziłbym zamawiać piwo po angielsku, aby nie obrazić nikogo.

    Comment

    • arcy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.07
      • 7538

      #3
      A to ciekawe, bo ja w co najmniej połowie odwiedzonych knajp dogadałem się po polsku, a w części pozostałych łamanym polsko-rosyjskim - tzn. mówiłem po polsku, a słuchałem po rosyjsku.

      Akurat kelner w Zemaiciai radził sobie po naszemu. Po polsku było też menu.

      PS. W której części Wilna jest Gostauto gatve?
      Last edited by arcy; 2010-04-10, 17:49.

      Comment

      • michalycz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.01
        • 2

        #4
        Gostauto jest na zachód od starów (chyba to już Naujamiestis - Nowe miasto). Knajpa leży nad rzeką. Najlepiej popatrz koordynaty 54.693537,25.268896 w google maps. A co w sprawie dorozmawiania się to bywa że w obsłudze jest jaki kol wiek polak (czy rosjan umiący kilka słów po polsku), ale w większości kawiarni obsługa już rozumie co to takiego "gofry, małe-duże piwo" bo polak mówi wyłącznie po polsku Sam nie raz widziałem taką sytuację, że turysta mówi po polsku, a obsługa stara się go zrozumieć i odpowiada po rosyjsku.

        Comment

        • bastion
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2006.10
          • 1152

          #5
          Byłem kilka lat temu w Wilnie, i w wielu miejscach bez problemu można było porozumieć się po polsku. W sklepie, hotelu, dworcu kolejowym, na ulicy i w knajpie.
          Spotykałem też polaków tam mieszkających.
          Na drugim biegunie było Kowno, gdzie praktycznie zupełnie nikt nie znał (albo nie chciał znać) polskiego.
          Jeśli jednak troche zagłębić się w wspólną historie, zwłaszcza tą z lat dwudziestych i trzydziestych ubiegłego wieku, wszystko staje się jasne.

          Comment

          • zulu
            Porucznik Browarny Tester
            • 2004.04
            • 299

            #6
            Alaus Namai pod względem ilości lanych piw jest faktycznie wyczesana. Na pewno zasługuje na oddzielny temat. Jak ktoś może to proszę o założenie nowego tematu i przeniesienie postów.
            Last edited by zulu; 2010-04-10, 18:43.

            Comment

            • Kazimierz_W
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🍼🍼
              • 2009.05
              • 689

              #7
              Potwierdzam restauracja bardzo fajna, jedzenie dobre, piwo bardzo smaczne. Tanio nie jest, ale jak jestem w Wilnie to prawie zawsze tam zachodzę na baraninę.
              Szczególnie polecam zestaw zakąsek do piwa. We dwie osoby byliśmy już nimi najedzeni zanim przynieśli nam główne danie
              Browar Bociana smaczny od rana
              Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

              http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

              Comment

              • zulu
                Porucznik Browarny Tester
                • 2004.04
                • 299

                #8
                Arcy, czy w restauracji Žemaičiai warzą piwo czy skądś przywożą? Widziałeś instalację? Pytam bo to kolejne miejsce w Wilnie po Snekutisach i EuroPub gdzie sprzedają "własne" piwo, ale nie jestem pewien czy są to mikrobrowary restauracyjne i gdzie są warzone ich piwa.

                Comment

                • vyvern1
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2005.10
                  • 1

                  #9
                  W Wilnie na ulicy Tatarskiej ( Totoriu gatvie) jest knajpka Busi Treciau ( Będzies ztrzeci- dlaczego?) . Właściciel podaje jasne i ciemne własnego wyrobu.

                  Comment

                  • Kazimierz_W
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🍼🍼
                    • 2009.05
                    • 689

                    #10
                    Wedle mnie nie ważą tam piwa, nie ma instalacji. Te ich piwo niepasteryzowane jest skądś przywożone.
                    Restauracja ma w nazwie, że jest to Restauracja Piwna (Alus Restaurantas).
                    Browar Bociana smaczny od rana
                    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                    Comment

                    • arcy
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.07
                      • 7538

                      #11
                      Instalacji nie widziałem, według karty jest to ich własne piwo.

                      Comment

                      • arcy
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.07
                        • 7538

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vyvern1 Wyświetlenie odpowiedzi
                        W Wilnie na ulicy Tatarskiej ( Totoriu gatvie) jest knajpka Busi Treciau ( Będzies ztrzeci- dlaczego?) . Właściciel podaje jasne i ciemne własnego wyrobu.
                        Wiemy, ma nawet swój własny temat.

                        Comment

                        • manslow
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.12
                          • 237

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vyvern1 Wyświetlenie odpowiedzi
                          W Wilnie na ulicy Tatarskiej ( Totoriu gatvie) jest knajpka Busi Treciau ( Będzies ztrzeci- dlaczego?) . Właściciel podaje jasne i ciemne własnego wyrobu.
                          Busi trecias-potrzebny trzeci, tak mi to przetłumaczono. Kiedy w czasach sowieckich spotkało się dwóch kumpli i mieli po jednym rublu to potrzebny był trzeci, flaszka kosztowała 2,65rb a i na ogórka nie zbrakło.Pozdrowienia dla Pani Heleny Nurejko,polskiej przewodniczki z Wilna.

                          Comment

                          • GSE
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.10
                            • 424

                            #14
                            Byłem tam w lutym 2011. Piwnice z fajnym wystrojem, zawierającym elementy nawiązujące do średniowiecznej Żmudzi. Eleganckie menu w formie gazety, również z polskim tłumaczeniem. Zdaje się, że mieli kilka gatunków własnego piwa, również ciemne. Ceny wysokie, ale w końcu same centrum miasta, 5 minut od Ratusza. Nie załapałem się nigdy, ale podobno w lecie mają otwarty ogródek, gdzie się wchodzi przez bramę parę ładnych metrów dalej. W październiku zabrałem tam znajomego, kilka razy przejrzeliśmy kartę, ale brak śladu po restauracyjnym piwie, do zamówienia tylko marki koncernu Švyturys-Utenos.. Chciałem zapytać kelnera o co chodzi, ale przez dłuższy czas się nie zjawiał, więc zmieniliśmy lokal :]
                            Last edited by GSE; 2012-01-10, 19:44.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19269

                              #15
                              Nie wie czy to samo miejsce, ale raczej tak. Teraz jest tu BeerHouse Craft&Kitchen.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X