Maltańska wyspa Gozo doczekała się piwnego raju.
W dniu 28 lipca 2014 w mieście Xewkija minister Anton Refalo dokonał uroczystego otwarcia browaru rzemieślniczego Lord Chambray.
Browar z własnym wyszynkiem zlokalizowany jest na wschodnich obrzeżach miasteczka na terenie "Gozitano Agricoop" - magazynów i hurtowni rolniczych.
Po przekroczeniu bramy wjazdowej do kompleksu znajdziemy mikrusa w pierwszym magazynie po prawej stronie.
Pracownikami browaru są Włosi, ale w zespole jest też jeden Polak.
Urządzenie pochodzą z Włoch, słód sprowadzany jest z Belgii, a chmiel z Wielkiej Brytanii.
Zaraz po wejściu znajdujemy się malutkim, około 15 metrowym pomieszczeniu barowym z antresolą. Antresola służy jako pomieszczenie służbowe, a piwo spożywa się przy barze - jest blat, trzy wysokie krzesła, oraz osobny mały okrągły wysoki stolik.
Konsumpcja możliwa jest też na zewnątrz przy ławie i siedziskach zbitych z europalet.
Tutejszy plener jest jednak bardzo uciążliwy, piwne doznania zakłócają kursujące non stop ciężarówki z nawozem, betoniarki, śmieciarki i inne pojazdy, z których wydzielają się zapachy rolnicze.
Serce browaru znajduje się w głębi magazynu. Oficjalnie wstęp jest zabroniony, jednak paradoksalnie można tam wejść i obejrzeć dokładnie całą produkcję w drodze do toalety, znajdującej się przy maszynie do napełniania i kapslowania butelek.
Sama toaleta to też ciekawostka. Woda w umywalce uruchamiana jest przy pomocy pedałów - osobny pedał do zimnej i ciepłej wody.
Bar czynny jest w godzinach produkcji browaru, czyli od poniedziałku do soboty od 10.00 do 18.00. Można płacić kartą.
Przy barze są cztery nalewaki, w połowie mają dostępne były trzy piwa:
- San Blas (English IPA) 5,7%
- Golden Bay (Golden Ale) 5,2%
- Fungus Rock (Dry Stout) 5,5%
Wszystkie w jednej cenie 4 € za pintę i 2 € za 1/2 pinty.
Piwo nalewane jest do firmowego szkła, do kompletu są podstawki.
Zaobserwowałem dosyć nowatorski sposób opłukiwania szklanek przed nalaniem kolejnego piwa, polegający na polewaniu szkła wodą z plastikowego kubeczka. Proces ten zajmował ułamki sekund.
Na miejscu można kupić firmowe szkło, podstawki, samoprzylepne etykiety, t-shirty, chlebaki i wiele innych firmowych gadżetów. Szkło w cenie 5 - 8 €.
W sprzedaży cała gama piw butelkowych 0,33. W ofercie dostępne były wszystkie piwa warzone aktualnie przez Lord Chambray: Blue Lagoon (Wheat), Fungus Rock (Dry Stout), Special Bitter (Bitter), Golden Bay (Golden Ale), San Blas (English IPA), Flinders Rose (Gose) i Winter Ale.
Jedna butelka kosztuje 2,84 €, a przy zakupie trzech zaoszczędzimy dwa eurocenty i zapłacimy 8,50 €
Uczciwy rabat w wysokości 12% otrzymuje się przy zakupie zestawu 12 butelek za 30 €. W gratisie otrzymamy firmowy t-shirt.
Zdjęcia:
W dniu 28 lipca 2014 w mieście Xewkija minister Anton Refalo dokonał uroczystego otwarcia browaru rzemieślniczego Lord Chambray.
Browar z własnym wyszynkiem zlokalizowany jest na wschodnich obrzeżach miasteczka na terenie "Gozitano Agricoop" - magazynów i hurtowni rolniczych.
Po przekroczeniu bramy wjazdowej do kompleksu znajdziemy mikrusa w pierwszym magazynie po prawej stronie.
Pracownikami browaru są Włosi, ale w zespole jest też jeden Polak.
Urządzenie pochodzą z Włoch, słód sprowadzany jest z Belgii, a chmiel z Wielkiej Brytanii.
Zaraz po wejściu znajdujemy się malutkim, około 15 metrowym pomieszczeniu barowym z antresolą. Antresola służy jako pomieszczenie służbowe, a piwo spożywa się przy barze - jest blat, trzy wysokie krzesła, oraz osobny mały okrągły wysoki stolik.
Konsumpcja możliwa jest też na zewnątrz przy ławie i siedziskach zbitych z europalet.
Tutejszy plener jest jednak bardzo uciążliwy, piwne doznania zakłócają kursujące non stop ciężarówki z nawozem, betoniarki, śmieciarki i inne pojazdy, z których wydzielają się zapachy rolnicze.
Serce browaru znajduje się w głębi magazynu. Oficjalnie wstęp jest zabroniony, jednak paradoksalnie można tam wejść i obejrzeć dokładnie całą produkcję w drodze do toalety, znajdującej się przy maszynie do napełniania i kapslowania butelek.
Sama toaleta to też ciekawostka. Woda w umywalce uruchamiana jest przy pomocy pedałów - osobny pedał do zimnej i ciepłej wody.
Bar czynny jest w godzinach produkcji browaru, czyli od poniedziałku do soboty od 10.00 do 18.00. Można płacić kartą.
Przy barze są cztery nalewaki, w połowie mają dostępne były trzy piwa:
- San Blas (English IPA) 5,7%
- Golden Bay (Golden Ale) 5,2%
- Fungus Rock (Dry Stout) 5,5%
Wszystkie w jednej cenie 4 € za pintę i 2 € za 1/2 pinty.
Piwo nalewane jest do firmowego szkła, do kompletu są podstawki.
Zaobserwowałem dosyć nowatorski sposób opłukiwania szklanek przed nalaniem kolejnego piwa, polegający na polewaniu szkła wodą z plastikowego kubeczka. Proces ten zajmował ułamki sekund.
Na miejscu można kupić firmowe szkło, podstawki, samoprzylepne etykiety, t-shirty, chlebaki i wiele innych firmowych gadżetów. Szkło w cenie 5 - 8 €.
W sprzedaży cała gama piw butelkowych 0,33. W ofercie dostępne były wszystkie piwa warzone aktualnie przez Lord Chambray: Blue Lagoon (Wheat), Fungus Rock (Dry Stout), Special Bitter (Bitter), Golden Bay (Golden Ale), San Blas (English IPA), Flinders Rose (Gose) i Winter Ale.
Jedna butelka kosztuje 2,84 €, a przy zakupie trzech zaoszczędzimy dwa eurocenty i zapłacimy 8,50 €
Uczciwy rabat w wysokości 12% otrzymuje się przy zakupie zestawu 12 butelek za 30 €. W gratisie otrzymamy firmowy t-shirt.
Zdjęcia:
Comment