Monako, Route de la Piscine 36, Brasserie de Monaco

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1575

    Monako, Route de la Piscine 36, Brasserie de Monaco

    Jedyny w księstwie Monako browar restauracyjny usytuowany jest przy ulicy Route de la Piscine 36.
    Obiekt ukryty w arkadach przy samym nabrzeżu leży w bliskiej odległości od dworca kolejowego SNCF.

    Minibrowar otwarto w 2008 roku. Tym samym do Monako po 30-to letniej przerwie powróciło piwowarstwo.
    Urządzenia dostarczyła firma Kaspar Schulz. Moc browaru to 1000 litrów, zainstalowanych zostało 5 tanków fermentacyjnych.

    Lokal ma charakter klubowy. Ciemne i ponure wnętrze nie zachęca do delektowania się piwem, zdecydowanie korzystniej jest wybrać miejsce na zewnątrz w ogródku pod parasolami, gdzie można rozsiąść się na wygodnych sofach, otoczonymi palmami i sztuczną trawą.
    Jednak nawet tu dopadnie nas monotonna klubowa muzyka, w postaci jednego niekończącego się utworu.

    W ofercie są trzy rodzaje piwa, oraz jedno sezonowe.
    W stałej ofercie mamy do wyboru:
    Blanche 4,8% alc. - lekkie jasne piwo z ostrym posmakiem kolendry, podawane z plasterkiem cytryny
    Blonde (Pils) 5,2% alc. - typowy lagerowy Pils
    Ambree 5,6% alc. - Amber Ale (niestety akurat nie było)

    Piwa sezonowe warzone są okresowo.
    W tym roku przygotowano:
    Wrzesień - La Triple de Monaco 9%
    Październik - Biere de l'Oktoberfest
    Listopad - Biere de la Fete Nationale (Piwo na dzień narodowy)
    Grudzień - Biere de Noel (piwo bożonarodzeniowe)

    Wszystkie rodzaje piwa są w jednej cenie 4 i 7 euro za 0,3 i 0,5 litra.
    W soboty, niedziele i święta ceny podwyższone są o 1 euro, a w dzień powszedni od 17.00 do 20.00 jest "Happy Hour" i możemy delektować się Monakijskim piwem za pół ceny.
    Obiad można zjeść w cenie od 10 do 30 euro.

    Minibrowar posiada firmowe szkło i podkładki.
    Lokal czynny jest codziennie od 11.00 do 1.00 (w soboty i niedziele do 3.00).

    Zdjęcia:





  • beny
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.03
    • 984

    #2
    dziękuje za informacje o tym browarze - dobra robota
    szkoda, że nie mają etykiet :-(
    Z piwnym pozdrowieniem
    Radosław Kwiecień

    http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #3
      W zasadzie Pebejot napisał już wszystko. Dodatkowo w piwnym menu było świeżo uwarzone piwo Trippel. Można na wynos kupić piwo ale tylko w 3l butelkach w cenie 40€. 90% sprzedaży to browar, pozostałe 10% to kilka lokali w mieście gdzie piwo dowożone jest w beczkach. Beczki nie maja etykiet, nazwy pisane na kapslochach flamastrem.
      Trzy rodzaje, tylko kufle, 0,33, 0.5 i 1l. Dwa rodzaje wafli (małe i duże), wizytówki, cukier, mozna zakupić t-shirt za 25€ lub polo za 30€.
      Jedyne miejsce gdzie miałem możliwość spróbowania lokalnych, monegaskich specjalnośc podawanych po kilka kawałków na talerzu, są to min. Barbajuans, Pissaladiere a l'oignon, były tak przepyszne, że dopiero jak zjadłem przypomniałem sobie że mogłem zrobić zdjęcie (są to smaczne zagryzki na cieście podobnym do pizzy, z duszona cebulką, przyprawioną wraz z roztopionym serkiem cheddar). Doskonała jest sałatka piwowara, doskonały jest także lokalny stek z sosem pieprzowym oraz ziemniaczkami zapiekanymi z serem i cebulką. Kuchni tam warto spróbować, może tania nie jest ale jest cholernie smaczna (sredni koszt dla dwojga to ok 40€.
      Attached Files
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9793

        #4
        W sierpniu nie było żadnego piwa sezonowego, tylko standardowa trójca.
        Koledzy nie wspomnieli o możliwości spróbowania tych piw w formie deski degustacyjnej, bodajże 3x0,12.
        Do jedzenia całkiem sporo dań, m.in. burgery, pizza, kolorowe sałatki, ale i inne ciekawe propozycje.
        Zachęcony opisem becika oraz parciem na poznawanie lokalnych kulinariów, obstawiłem te monegaskie przekąski...
        I tu rozczarowanie. Mnie skojarzyły się one z mieszanką dworcowej zapiekanki i takiejże pizzy "z dawnych czasów"... Cóż, de gustibus.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X