Przy Lagerstrasse 28 B w Hamburgu mieści się zarówno świetny sklep z piwami rzemieślniczymi (opiszę osobno) jak i minibrowar Ratsherrn z gastropubem Altes Madchen (czyli "Stara Dziewczynka"). Generalnie jak już znajdziecie się na ulicy, nomen omen, Lagerstrasse to szukajcie budynku wyglądającego jak browar. Ponieważ ja z kumplem szukaliśmy pubu to tylko przez przypadek dotarliśmy do Altes Madchen bo zainteresował nas właśnie browar. Po wejściu do budynku przechodzi się przez sklep piwny i za dziedzińcem jest dopiero pub. Na dziedzińcu są latem rozstawione ławki i stoliki. Pod każda parasolką był podwieszony telewizor (być może tylko na czas Mundialu), na którym puszczane były mecze. Serwowane są świetne piwka z craftbrowaru Ratsherrn, także niewiele droższe ciekawe piwa butelkowe - mogę polecić np. Handwerk All-Day IPA. Jedzenie może niezbyt wyszukane ale odpowiednie do tego typu miejsc. Na nie narzekałem na porkburgera, który nasycił mój głód. Ogólnie fajna atmosfera, pub chyba nigdy nie świeci pustkami. W czasie pobytu w Hamburgu zachęcam do wycieczki to tego miejsca. Aha, dochodząc do Lagerstrasse będziecie zapewne przechodzić przez tzw. altearnatywną dzielnicę - jest to trójkąt ulic z dużą ilością knajpek, zdarzył się budynek zajęty przez sqattersów, bardzo brudno ale ciekawie.
Hamburg, Lagerstrasse 28 B, Braugasthaus Altes Maedchen
Collapse
Related Topics
Collapse
-
Klasyka z kraftowego browaru z Hamburga.
Niefiltrowany Zwickel, "Stara panna" to nazwa lokalu, tak jest też sygnowana buteleczka, ale chyba częściej występuje to piwo tylko jako Zwickel:
https://www.ratsherrn.de/de/bier/rat...n/zwickel.html
...-
Channel: Niemcy
-
-
Region Mühlviertel w Górnej Austrii.
Piwo bio. Altes lager, bo jęczmien pochodził ze starych odmian przechowywanych w banku genów i do tego dodano historyczny, regionalny chmiel odmiany Malling.
13% ekstr.,
5,5% alk.
Według informacji na stronie:...-
Channel: Austria
-
-
Oberursel to nieduże miasto (około 40 tyś. mieszkańców) położone 20 km na północ od Frankfurtu (am Main). Dojazd jest bardzo łatwy dwoma liniami transportu szynowego - pociągami DB lub miejską U3 czyli tramwajo-metrem. W odległości około 400 m od stacji wchodzimy w obręb bardzo ładnej...
-
-
-
Brauhaus Joh. Albrecht to jeden z najstarszych browarów restauracyjnych w Hamburgu, założony w 1991 roku.
Inne browary restauracyjne tej sieci działają też w miastach: Soltau, Bielefeld, Düsseldorf i Konstanz.
Minibrowar zlokalizowany jest w centrum miasta, 10 minut spacerem od...-
2020-07-19, 13:08 -
-
U podnóża małej, ale dumnie brzmiącej z nazwy górki Velký Blaník (638 m) rozpościera się widok na małą mieścinę Louňovice pod Blaníkem. Już w 1350 roku w miasteczku powstał i warzył piwo klasztorny browar, tak więc tradycje piwowarskie mieścina ma zacne.
Nowa...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.