Przy Lagerstrasse 28 B w Hamburgu mieści się zarówno świetny sklep z piwami rzemieślniczymi (opiszę osobno) jak i minibrowar Ratsherrn z gastropubem Altes Madchen (czyli "Stara Dziewczynka"). Generalnie jak już znajdziecie się na ulicy, nomen omen, Lagerstrasse to szukajcie budynku wyglądającego jak browar. Ponieważ ja z kumplem szukaliśmy pubu to tylko przez przypadek dotarliśmy do Altes Madchen bo zainteresował nas właśnie browar. Po wejściu do budynku przechodzi się przez sklep piwny i za dziedzińcem jest dopiero pub. Na dziedzińcu są latem rozstawione ławki i stoliki. Pod każda parasolką był podwieszony telewizor (być może tylko na czas Mundialu), na którym puszczane były mecze. Serwowane są świetne piwka z craftbrowaru Ratsherrn, także niewiele droższe ciekawe piwa butelkowe - mogę polecić np. Handwerk All-Day IPA. Jedzenie może niezbyt wyszukane ale odpowiednie do tego typu miejsc. Na nie narzekałem na porkburgera, który nasycił mój głód. Ogólnie fajna atmosfera, pub chyba nigdy nie świeci pustkami. W czasie pobytu w Hamburgu zachęcam do wycieczki to tego miejsca. Aha, dochodząc do Lagerstrasse będziecie zapewne przechodzić przez tzw. altearnatywną dzielnicę - jest to trójkąt ulic z dużą ilością knajpek, zdarzył się budynek zajęty przez sqattersów, bardzo brudno ale ciekawie.