Leipzig, Thomaskirchhof 3/5, Brauerei an der Thomaskirche

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shedao
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.09
    • 915

    Leipzig, Thomaskirchhof 3/5, Brauerei an der Thomaskirche

    Strona: http://www.brauhaus-thomaskirche.de/
    Godziny otwarcia: codziennie, 11-24

    Browar ten położony jest w samym centrum Lipska, na starówce, zaraz obok zabytkowej katedry. Duży ogródek, ogromne sale wewnątrz, w sobotnie popołudnie - całe tłumy ludzi.

    Kuchnia taka bardziej... włoska , specjalnością knajpy są chyba pizze, przynajmniej to one stanowiły największą część menu i to je wcinali wszyscy dookoła.

    Piwo: jasne, ciemne, pszeniczne. Wszystkie smaczne, najlepsza chyba pszeniczka. Nie mam więcej na ich temat do powiedzenia, bo i style mocno sztampowe, jak piliście jakiegoś solidnego pilsa/ciemniaka/pszeniczkę w minibrowarze to wiecie czego tu się spodziewać.

    Jest to lokal nastawiony na duży przerób klientów, turystów, miłośnicy kameralnych knajpek na prowincji nie będą się tu dobrze czuć. Jesli będzie dobra pogoda, to sugeruję usiąść w ogródku, skąd rozpościera się widok na starówkę Lipska.
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1563

    #2
    Lokalizacja doskonała vis a vis kościółka Św. Tomasza. Bożesz ty mój! Piwo przy kościele?
    Z głównego dworca kolejowego można przejść 1 km przez całą starówkę, ale tuż obok minibrowaru znajduje się podziemna stacja "Markt", gdzie zatrzymują się pociągi kolei miejskiej S-bahn.
    O wnętrzu nie ma się co rozpisywać, bo jest typowe dla niemieckich browarów restauracyjnych.
    My siedzieliśmy w ogródku pod kasztanowcami, które pięknie kwitły i pachniały w końcówce kwietnia.
    W ogródku duże masywne drewniane ławy i składane krzesła "reżyserskie" z materiałowym poddupnikiem.
    Wychodzi na to, że lokal prowadzą włosi.
    Wskazuje na to fakt, że gro obsługi porozumiewa się wzajemnie w języku włoskim, na sali w półotwartej kuchni wzorem włoskich restauracji wystawiona jest garmażerka z serami i stekami, a w jadłospisie wiele dań włoskich.

    Oferta piwna nudna i pospolita, czyli Pils, Dunkel i Hefeweizen.
    Pils i Dunkel w ceie 3,90 i 5,20 euro za 0,3 / 0,5, natomiast pszenica nieco droższa - 4,20 i 5,20 euro.
    Mają oczywiście firmowe szkło i podstawki. Kufle można kupić za 4 i 8 euro (0,5 i litrowy).
    Piwa na wynos sprzedawane w litrowych i dwulutrowych krachlach (16, 20 euro) lub ciekawych kegach za 13,90 euro.

    Oferta gastronomiczna niezwykle bogata i co istotnie nie ogranicza się do dań miejscowej kuchni.
    Zupy w cenie 7,50 - 8,90 euro, spaghetti 13 - 21 euro, pizza 10,50 - 17,90 euro, Steki 29 - 49 euro.
    Osobne menu sezonowe z potrawami ze szparagami (16,90 - 31,90 euro). Tu między innymi pizza ze szparagami i krewetkami.
    Właśnie z tego jadłospisu zamówiłem kotlet schabowy z ziemniakami i szparagami za 20,90 euro. Porcja niepozorna, a jednocześnie gigantyczna.
    Attached Files

    Comment

    • pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2010.01
      • 1563

      #3
      1. Kegi na wynos
      2. Piwo Dunkel
      3. Sznycel ze świni ze szparagami i piwo pszeniczne
      Attached Files

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9787

        #4
        No, to pojechałeś do Niemiec jak przysłowiowy Polak. Na szparagi...

        Comment

        Przetwarzanie...