Berlin, Neuendorfer Str. 1, Brauhaus Spandau

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shedao
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.09
    • 915

Berlin, Neuendorfer Str. 1, Brauhaus Spandau

Browar znajduje się na uboczu Berlina, w dzielnicy Spandau. Odwiedziłem go 17 czerwca, korzystając z okazji, jako że wybrałem się wówczas na koncert do pobliskiej Cytadeli Spandau.

Niestety, trafiłem tam w okolicach godziny 17, kiedy reprezentacja Niemiec w piłce nożnej dostawała właśnie w d... od Meksyku Lokal był zawalony do granic możliwości, co jest osiągnięciem, bo naliczyłem co najmniej dwa ogródki i kilka sal w środku. Bardzo przestronne miejsce, klimatyczne. Nie muszę chyba dodawać, że nastrój klientów tego dnia nie był szampański

Po piętnastominutowym oczekiwaniu w ogródku, dowiedziałem się od kelnera, że mają obecnie przeszło 200 zamówień i przez najbliższe pół godziny nie przyjmują nowych. Bardzo mnie to zasmuciło, bo niestety oznaczało to, że nie spróbuję ich piwka, jako że byłem mocno ograniczony czasowo. Na szczęście, udało się - przesiadłem się do innego sektora, gdzie kelner bez problemu przyjął zamówienie (i po nie tak długim czasie je przyniósł).

W browarze zawsze znajdują się dwa piwa: ich flagowy pils - Havelbrau, oraz piwo sezonowe, które zmienia się co miesiąc. Ja trafiłem na piwo Sommermarchen - ciutkę ciemniejsze, w smaku oba były podobne (dobre). Ot, takie solidne klasyki.

W lokalu serwują też jedzenie - klasyczna kuchnia niemiecka. Nic nie jadłem - ani nie próbowałem zamawiać... Można też na miejscu wykupić nocleg.

Blisko znajduje się stacja metra - U Altstadt Spandau, którą można dotrzeć do centrum miasta.

Browar jest otwarty od 10 do 24 (w weekendy do 1).

Strona internetowa: https://www.brauhaus-spandau.de/
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1563

Odwiedziłem ten peryferyjny, aczkolwiek sympatyczny browarek kilka dni temu.
    Do Spandau dotarłem koleją miejską. Stacja Spandau jest ostatnim przystankiem S-Bahnu, dociera tu linia S-3, którą można dotrzeć aż do Erkner.
    Ze stacji do browarku prowadzi deptak, którym przemierzamy równy kilometr.

Sam browar działa od 1994 roku i cały czas warzy tylko dwa piwa, a których wspomniał Shedao.
    Lokal jest bardzo przestronny, składa się z kilku pomieszczeń, a mimo to warzelnia i tanki leżakowe są wciśnięte w głównej sali jakby na siłę.
    Wielką niespodzianką wypatrzoną w sali na prawo od wejścia były otwarte kadzie fermentacyjne!

W dniu mojej wizyty na kranach był oczywiście Havelbrau i sezonowo uwarzony Dark.
    Piwo ze stałej oferty w cenie 2,80 / 5,00 euro za 0,2 / 0,4 litra, a sezonowe w tych samych rozmiarach kosztuje 3,00 i 5,20 euro.
    Piwa nalewają do firmowych kufli, są też ichnie podkładki.
    Kuchnia ze standardowym jadłospisem, obfitującym przede wszystkim w ciężkie dania kuchni niemieckiej o słusznej gramaturze.
    Ja nie jadłem nic, ale znajomi gremialnie zamówili zupę Soljanka w cenie 8 euro.
    Niegdyś dużo podróżowałem po wielkiej Rasiji i krajach WNP, więc znam dobrze właściwy smak i skład tej treściwej zupiny. Niestety po złapaniu dwóch łyżek z miski sąsiada mogę śmiało powiedzieć że z prawdziwą Soljanką miało to niewiele wspólnego i smakowało bardziej jak zupa gulaszowa.
    Attached Files

Comment

• pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2010.01
      • 1563

Piwo Havelbrau.
      Attached Files

Comment

Przetwarzanie...