Założony 20 lat temu browar restauracyjny "Zum Alten Dessauer" znajduje się w samym centrum siermiężnego, NRD-owskiego miasta Dessau.
Z dworca kolejowego można podjechać 2 przystanki tramwajem, lub dojść 1 km pieszo.
Obiekt co prawda znajduje się w ścisłym centrum, ale nie na samej starówce, a na jej tyłach w industrialnym otoczeniu poprzemysłowym.
Budynek z pięknej czerwonej cegły z zielonymi okiennicami w którym mieści się browar został wyremontowany w latach 2001-2003, otwarcie browaru miało miejsce w roku 2004.
Aranżacja wnętrza nie odbiega standardem o setek podobnych obiektów w Niemczech.
Do dyspozycji gości na parterze są dwie połączone sale przedzielone barem. Po lewej stronie jest pokaźna, wręcz grubaśna warzelnia.
Kolejne sale są na 1 i 2 piętrze.
Na zewnątrz stoliki pod parasolami.
Do wyboru 4 piwa: Hell (na zdjęciu), Dunkel, Weizen i bezalkoholowe.
Wszystkie w jednej cenie 3,90 i 5,10 euro za 0,3 i 0,5 l.
Są firmowe podstawki i szkło.
W dniu mojej wizyty (30 kwietnia) dowiedziałem się, że następnego dnia ma być odbeczkowanie piwa Bock.
Dostępne oczywiście piwa na wynos.
Jeśli chodzi o kuchnię to wybór optymalny, ceny umiarkowane od 6,90 euro za zupy do 22,90 euro za stek.
Była osobna karta z daniami ze szparagami, ponieważ był początek sezonu na te warzywa, oraz menu obiadowe na dany dzień za 16,90 euro.
Ja wybrałem sznycel "Dessauer" w sosie piwnym i ziemniakami.
Ponadto na stół podano gratisową przystawkę - wypiekany na miejscu ciemny chleb i domowy smalec
Smalec niestety nie tak dobry jak nasz swojski polski i bez skwarek.
Godziny otwarcia:
pon - czw 11:30 - 22:00
pią, sob 11:30 - 23:00
nie 11:00 - 15:00
Z dworca kolejowego można podjechać 2 przystanki tramwajem, lub dojść 1 km pieszo.
Obiekt co prawda znajduje się w ścisłym centrum, ale nie na samej starówce, a na jej tyłach w industrialnym otoczeniu poprzemysłowym.
Budynek z pięknej czerwonej cegły z zielonymi okiennicami w którym mieści się browar został wyremontowany w latach 2001-2003, otwarcie browaru miało miejsce w roku 2004.
Aranżacja wnętrza nie odbiega standardem o setek podobnych obiektów w Niemczech.
Do dyspozycji gości na parterze są dwie połączone sale przedzielone barem. Po lewej stronie jest pokaźna, wręcz grubaśna warzelnia.
Kolejne sale są na 1 i 2 piętrze.
Na zewnątrz stoliki pod parasolami.
Do wyboru 4 piwa: Hell (na zdjęciu), Dunkel, Weizen i bezalkoholowe.
Wszystkie w jednej cenie 3,90 i 5,10 euro za 0,3 i 0,5 l.
Są firmowe podstawki i szkło.
W dniu mojej wizyty (30 kwietnia) dowiedziałem się, że następnego dnia ma być odbeczkowanie piwa Bock.
Dostępne oczywiście piwa na wynos.
Jeśli chodzi o kuchnię to wybór optymalny, ceny umiarkowane od 6,90 euro za zupy do 22,90 euro za stek.
Była osobna karta z daniami ze szparagami, ponieważ był początek sezonu na te warzywa, oraz menu obiadowe na dany dzień za 16,90 euro.
Ja wybrałem sznycel "Dessauer" w sosie piwnym i ziemniakami.
Ponadto na stół podano gratisową przystawkę - wypiekany na miejscu ciemny chleb i domowy smalec
Smalec niestety nie tak dobry jak nasz swojski polski i bez skwarek.
Godziny otwarcia:
pon - czw 11:30 - 22:00
pią, sob 11:30 - 23:00
nie 11:00 - 15:00
Comment