Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4684

Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei

W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż za granicą Kassel i głównie w aglomeracji tego miasta sprzedaje swoje piwa.
    By napić się ich w przybrowarnianej restauracji, należy z tramwajów 2, 3 lub 5 na pętli Mattenberg przesiąść się do autobusu 50 i przejechać nim jeden (choć długi, 6 min.) przystanek, po czym dojść 400 m. Nowe budynki i wysokie zbiorniki są dobrze widoczne. Mijamy przeszkloną warzelnię z pięknymi miedzianymi kadziami, potem budynek mieszczący sklep firmowy. Za nim znajdują się najstarsze zabudowania (częściowo z czerwonej cegły), tworzące w kształcie litery U obszerny brukowany dziedziniec gęsto obsadzony zielenią i pełniący rolę letniego ogródka. Niestety, burza która przetoczyła się kilkanaście minut przed moim przyjazdem zmoczyła wszystko, więc zasiadłem wewnątrz restauracji.
    Tuż po wejściu trafiamy na bar w kształcie trapezu, na nim miedziana kolumna z 10 nalewakami (niestety nie były opisane). Nad głową konstrukcja z grubych drewnianych belek utrzymujących ściany i miedzianą rurę kryjącą zapewne przewody z piwem. Po prawej drewniane schody prowadzące na piętro, wzdłuż nich w ściennych, podświetlanych gablotach wyeksponowano stare urządzenia piwowarskie jak rurki, przepływomierze, manometry, chłodnice, itp. Wystrój bardzo klasyczny, wszystko w drewnie, głównie ciemnym, wyjątek stanowią jasne blaty stołów i beż ścian.
    W sali z barem nie ma zbyt wiele miejsca, znacznie więcej jest go w salach za nim i z boku gdzie pod ścianami siedzi się na długich ławach. Panuje lekki półmrok gdyż okna są nieduże a i tak zieleń na zewnątrz ogranicza dostęp naturalnego światła. Oświetlenie jest rozproszone we wnękach podsufitowych.

W czasie moich odwiedzin 3.08.2024 dostępne były z kija 4 piwa:

- Lux Pils 4,9%. Barwa słomkowo żółta, piwo klarowne. Piana gęsta, drobnooczkowa, ściele szkło licznymi plamami.
    Aromat wyraźnie słodowy ale od razu jest także solidna chmielowość.
    I ta super chmielowa nuta ze świetną goryczką jest już od pierwszego łyku. Pieści podniebienie i zostaje na długo. Nie brakuje fajnej słodowej podstawy w postaci wiejskiego chleba z chrupiącą skórką. Pyszny Pils, świetnie chmielony, pełny, idealnie zbalansowane smaki. Jedynie wysycenie ciut powyżej średniej. Było to chyba najlepsze piwo w tym stylu jakie piłem w Niemczech (a jeżdżę tam od dziesięcioleci), tak fajnego chmielenia jeszcze nie spotkałem. Nie omieszkałem powtórzyć.

- Naturtrüb 4,9%. Jasno żółta barwa, jak nazwa wskazuje piwo naturalnie mocno mętne. Piana poszarpana i bardzo nierównomierna o średnich i dużych bąblach, znikła dość szybko do obrączki przy szkle. Aromat wyraźnie słodowy, oczywiście nie da się wyczuć takiej chmielowości jak w Lux Pilsie. W smaku jest ona delikatna, uzupełniająca solidną słodowość w postaci bułki paryskiej, są też lekko estrowe nuty. Smaczne piwo.

- Schwarzes Gold (?%) . Brązowa barwa, lekko zmętnione. Piana gęsta, lekko "przybrudzona", równomierna. Choć opadła do cienkiego kożuszka to pozostawiała plamy na szkle z zaznaczonymi kręgami po każdym łyku. Pachnie słodowo z lekką karmelową nutą. W smaku jednak wyczuwalne akcenty ciemnych słodów, ciut mlecznej czekolady, po chwili dochodzi lekka nuta goryczki kakaowej fajnie uzupełniającej całokształt. Fajne piwo, bardziej takie czeskie ciemniejsze polotmavé niż Schwarz.

- Hell (4,8%). Nie piłem w browarze ale już koło północy w Bierstube am Stern w samym centrum Kassel. Lekko zmętnione, pięknie chlebowe, ciut owocowości i fajna lekka goryczka w tle. I taniej niż w browarze bo 3,90 €/0,5 l.
    Chyba nigdy się tu nie zamyka bo o każdej porze ktoś pije wewnątrz i na zewnątrz.

Wszystkie powyższe piwa w cenie 3,20/ 4,20 € za 0,3/ 0,5 l. Podawane w firmowych kuflach (na barze widziałem też kilka rodzajów innego szkła), podkładki przynosił kelner ale nie było problemu by otrzymać nówki.
    W karcie widniały też inne piwa:
    - Festbier
    - Hefeweizen
    - Campus (określane jako piwo studenckie)
    - Lenchens Ale (już myślałem, że warzą górniaka ale to jednak lager z użyciem Citry).
    No ale jak to w Niemczech - warzone sezonowo, nie znalazłem też ich w Kassel w marketach w butelkach. Jednak dziwne, że nie było pszenicy i rewelacyjnego Lux Pilsa Ale odwiedziłem tylko Rewe i Edeka.

Jedzenie oczywiście jest - generalnie niemiecka klasyka w 99% mięsna. Ceny 13,50 - 20,50 € ale jak wynika z karty każde danie można zamówić jako "klein" czyli mała porcja (1/3 taniej).
    Nie korzystałem więc się nie wypowiem na temat walorów smakowych ale wokoło ludzie konsumowali z wyraźnie widocznym zadowoleniem.

Bardzo fajne miejsce (szczególnie jak można posiedzieć w ogrodzie), piwa równie dobre, a na Lux Pilsa warto było wybrać się nawet z Warszawy.

Czynne: pn, czw-sob. 12-22, nd. 12-16.
    Sklep firmowy: pn-pt. 8-18 (ceny bardzo przystępne, oprócz piwa sporo gadżetów).

Na fotkach:
    1. Ogólny widok na browar od strony przystanku autobusowego
    2. Po prawej warzelnia, po lewej sklep firmowy
    3. Najstarsza część browaru
    4. Wejście na dziedziniec i do restauracji
    5. Ogród na dziedzińcu

Click image for larger version

Name:	DSC00165.jpg
Views:	81
Size:	21,5 KB
ID:	2341655 Click image for larger version

Name:	DSC00167.jpg
Views:	72
Size:	31,1 KB
ID:	2341656 Click image for larger version

Name:	DSC00169.jpg
Views:	75
Size:	41,7 KB
ID:	2341657 Click image for larger version

Name:	DSC00170.jpg
Views:	76
Size:	34,8 KB
ID:	2341658 Click image for larger version

Name:	DSC00171.jpg
Views:	74
Size:	39,9 KB
ID:	2341659
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4684

Click image for larger version  Name:	DSC00180.jpg Views:	0 Size:	22,6 KB ID:	2341661 Click image for larger version  Name:	DSC00175.jpg Views:	0 Size:	36,9 KB ID:	2341662 Click image for larger version  Name:	DSC00173.jpg Views:	0 Size:	36,1 KB ID:	2341663 Click image for larger version  Name:	DSC00176.jpg Views:	0 Size:	36,2 KB ID:	2341664 Click image for larger version  Name:	DSC00179.jpg Views:	0 Size:	36,4 KB ID:	2341665
    6. Warzelnia po zmroku
    7. Sala z barem
    8. Lux Pils
    9. Naturtrüb
    10. Schwarzes Gold
    Last edited by dadek; 2024-09-03, 02:19.

Comment

• e-prezes
      e-prezes commented
      Editing a comment
      Wujek google określa miejscowość przypisania - Braunatal.
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4684

Jeśli już to Baunatal. Do tego miasteczka jest kilka kilometrów, więc może chodzi o gminę czy coś w tym rodzaju. Sam browar podaje Knallhütte.

Comment

• e-prezes
      e-prezes commented
      Editing a comment
      Taki jest adres: Knallhütte 1, Baunatal, DE 34225. Podobnie jest u nich na stronie. Do Kessel jest jeszcze dalej i miasto kończy się na drodze E331.
      Last edited by e-prezes; 2024-09-04, 07:33.
Przetwarzanie...