Do Erfurtu przybyliśmy w poniedziałkowe popołudnie 12.08.2024. Po rozłożeniu się w hotelu i spacerze po pięknej starówce wypadało udać się na jakieś miejscowe piwo. Z ośmiu browarów jakie znajdują się w mieście w poniedziałki czynny jest tylko jeden - Waldkasino, więc nie było w czym wybierać. Z centrum lub dworca można dojechać tramwajem nr 1 do pętli Thüringenhalle, skąd leśną ścieżką dojść jeszcze około 800 m w górę. Bliżej (przystanek Am Waldkasino) dojeżdża autobus nr 60 lecz kursuje tylko raz na godzinę do 19).
Kompleks hotelowo-restauracyjny z browarem jak sama nazwa wskazuje znajduje się w lesie, z pięknym widokiem na panoramę Erfurtu. Można ją kontemplować z wielkiego, częściowo zadaszonego ogrodu-tarasu wśród starych kasztanowców, mieszczącego co najmniej 200 gości. Przy pięknej pogodzie i 28°C nic dziwnego, że wszyscy przebywali właśnie tu, a wnętrze restauracji było puste. Jest urządzone przyjemnie, w jasnym drewnie z bordowymi wyściełanymi półfotelami, w stylu lat 90. W po lewej od baru znajduje się miedziana warzelnia Kaspar Schulz (na oko 5 hl). Jak dowiedziałem się od kelnerki tanki są w piwnicy lecz zajrzeć tam można tylko w czasie obecności piwowara. Browarek funkcjonuje od 2000 roku.
12.08.2024 na kranach były 3 piwa:
- Steigerwald Pils. Złotej barwy, mętne, z piękną czapą gęstej białej piany. Po przebiciu się przez nią wyczuwa się wyraźny aromat słodowo-chmielowy z lekką nutą kwiatową. W smaku fajnie chlebowe, przyjemna chmielowa goryczka pojawia się po pierwszym łyku i utrzymuje na podniebieniu. Smaczne, cena 3/4,50 € za 0,3/0,5 l. Nie wiedzieć czemu nie podają parametrów ale wypada na 12°.
- Steigerwald Hefeweizen. 5%. Barwa bursztynowa, mętne. Piana wysoka na 2,5 cm, oczka równomierne, średniej wielkości, ścieli się na szkle. Aromat dość wyraźny drożdżowo-słodowy, trochę goździka ale brak banana. W smaku sporo zbożowości, piwo treściwe, nuty owocowe minimalne. Ale jest dość wyraźna chmielowa goryczka pozostająca na podniebieniu. Mi ta pszenica smakowała choć na pewno nie był to klasyczny styl bawarski. No ale jesteśmy w Turyngii. 4,50 € za 0,5 l
- Steigerwald Spezial schwarz. Tu również parametry są tajemnicą. Barwa prawie czarna, jedynie przy dnie widoczne były brązowe refleksy. Piana ciemnobeżowa jak z kawy, bardzo gęsta, mocno ścieląca szkło. Dość wyraźna ciemna słodowość, lekka nuta palona i ciemna czekolada (taka około 50% kakao). Po przełknięciu wyczuwalna kakaowa goryczka i leciutka wytrawność. Piwo spokojnie do wypicia, choć wydaje się dość lekkie (max 11°Blg) a smaki są uśrednione. 3/4,50 € za 0,3/0,5 l.
Piwa podawane w kuflach firmowych 0,3/0,5 l, Weizen także w szklance do pszenicy ale tylko 0,5 l. Podkładki są na barze wewnątrz ale na taras obsługa ich nie przynosi.
Na wynos piwa dostępne są w 2-litrowych krachlach w cenie 7 € (+16 € kaucja).
W karcie chwalą się piwami sezonowymi, szczególnie Dunkler Bock 16,5°, 6,7% dostępnym corocznie listopad/grudzień.
Oferta jedzenia bogata. Klasyczne niemieckie dania z Turyngii 12,50-20,50 €, duży wybór ryb 17-33,50 €. Poza tym sporo kuchni włoskiej w postaci pizzy (aż 37 rodzajów 10-15 €), makaronów, sałatek (8,90-15,90).
Przyjemne miejsce z dala od miejskiego zgiełku, piwa smaczne, warto wpadać.
Na fotkach:
1. Budynek mieszczący restaurację i browar
2. Taras z widokiem na Erfurt
3. Warzelnia
Kompleks hotelowo-restauracyjny z browarem jak sama nazwa wskazuje znajduje się w lesie, z pięknym widokiem na panoramę Erfurtu. Można ją kontemplować z wielkiego, częściowo zadaszonego ogrodu-tarasu wśród starych kasztanowców, mieszczącego co najmniej 200 gości. Przy pięknej pogodzie i 28°C nic dziwnego, że wszyscy przebywali właśnie tu, a wnętrze restauracji było puste. Jest urządzone przyjemnie, w jasnym drewnie z bordowymi wyściełanymi półfotelami, w stylu lat 90. W po lewej od baru znajduje się miedziana warzelnia Kaspar Schulz (na oko 5 hl). Jak dowiedziałem się od kelnerki tanki są w piwnicy lecz zajrzeć tam można tylko w czasie obecności piwowara. Browarek funkcjonuje od 2000 roku.
12.08.2024 na kranach były 3 piwa:
- Steigerwald Pils. Złotej barwy, mętne, z piękną czapą gęstej białej piany. Po przebiciu się przez nią wyczuwa się wyraźny aromat słodowo-chmielowy z lekką nutą kwiatową. W smaku fajnie chlebowe, przyjemna chmielowa goryczka pojawia się po pierwszym łyku i utrzymuje na podniebieniu. Smaczne, cena 3/4,50 € za 0,3/0,5 l. Nie wiedzieć czemu nie podają parametrów ale wypada na 12°.
- Steigerwald Hefeweizen. 5%. Barwa bursztynowa, mętne. Piana wysoka na 2,5 cm, oczka równomierne, średniej wielkości, ścieli się na szkle. Aromat dość wyraźny drożdżowo-słodowy, trochę goździka ale brak banana. W smaku sporo zbożowości, piwo treściwe, nuty owocowe minimalne. Ale jest dość wyraźna chmielowa goryczka pozostająca na podniebieniu. Mi ta pszenica smakowała choć na pewno nie był to klasyczny styl bawarski. No ale jesteśmy w Turyngii. 4,50 € za 0,5 l
- Steigerwald Spezial schwarz. Tu również parametry są tajemnicą. Barwa prawie czarna, jedynie przy dnie widoczne były brązowe refleksy. Piana ciemnobeżowa jak z kawy, bardzo gęsta, mocno ścieląca szkło. Dość wyraźna ciemna słodowość, lekka nuta palona i ciemna czekolada (taka około 50% kakao). Po przełknięciu wyczuwalna kakaowa goryczka i leciutka wytrawność. Piwo spokojnie do wypicia, choć wydaje się dość lekkie (max 11°Blg) a smaki są uśrednione. 3/4,50 € za 0,3/0,5 l.
Piwa podawane w kuflach firmowych 0,3/0,5 l, Weizen także w szklance do pszenicy ale tylko 0,5 l. Podkładki są na barze wewnątrz ale na taras obsługa ich nie przynosi.
Na wynos piwa dostępne są w 2-litrowych krachlach w cenie 7 € (+16 € kaucja).
W karcie chwalą się piwami sezonowymi, szczególnie Dunkler Bock 16,5°, 6,7% dostępnym corocznie listopad/grudzień.
Oferta jedzenia bogata. Klasyczne niemieckie dania z Turyngii 12,50-20,50 €, duży wybór ryb 17-33,50 €. Poza tym sporo kuchni włoskiej w postaci pizzy (aż 37 rodzajów 10-15 €), makaronów, sałatek (8,90-15,90).
Przyjemne miejsce z dala od miejskiego zgiełku, piwa smaczne, warto wpadać.
Na fotkach:
1. Budynek mieszczący restaurację i browar
2. Taras z widokiem na Erfurt
3. Warzelnia
Comment