Niemcy, Erfurt, Rhodaer Chausse 12, Waldhaus-Bräu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4777

    #1

    Niemcy, Erfurt, Rhodaer Chausse 12, Waldhaus-Bräu

    Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony miasta. Również Waldhaus-Bräu mieści się w tym lesie lecz na jego przeciwległym południowym skraju. Oba browary dzieli odległość 3 km, którą można pokonać pieszo którymś ze śródleśnych szlaków turystycznych lub skorzystać z autobusu nr. 60 kursującego z Haubtbahnhof co 30 minut w dni powszednie i co godzinę w weekendy. Zatrzymuje się on tuż przy browarze, dlatego piwo można dopić w ostatniej chwili i wyjść na przystanek.
    Browar szczycący się mianem pierwszego restauracyjnego w Erfurcie (choć od miasta kawał drogi, to jednak w jego granicach) powstał w 1994 roku. Sprzęt mieści się w otynkowanej na biało parterowej przybudówce, warzelnia ma wybicie 10 hl, za nią znajduje się whirpool, tankofermentory 8x20 hl i 2 tanki leżakowe.
    Barak z browarem jest połączony ze stylowym 2-pętrowym budynkiem z 1888 roku z czerwonej cegły ze spadzistym dachem krytym dachówką. Jak możemy przeczytać w karcie, od początku był tu zajazd należący do miejskiego browaru, z kręgielnią oraz stajniami dla koni, zapewniający wypoczynek i rozrywkę mieszkańcom Erfurtu i turystom.
    Obecnie wnętrze restauracji jest w przytulnym rustykalnym stylu, dominuje jasne drewno tak wyposażenia jak i belek sufitowych oraz podłogi z desek. Spory półokrągły bar również nawiązuje do wiejskiego stylu przypominając wiejską chatę.
    Do restauracji przylega od zewnątrz całoroczny ogród zimowy z przeszklonymi ścianami i sufitem zapewniającymi piękny widok na okolicę. Przy małych kwadratowych i większych okrągłych stolikach siedzi się tu wśród egzotycznych roślin i drzewek (m.in. oliwki, cytryny).
    14.08.2024 gdy odwiedziliśmy ten browar temperatura dochodziła do 30°C, tak więc wyborem klientów był wielki ogród (na około 200 osób) pod starymi kasztanowcami. Jest tu także stary budyneczek mieszczący 2 wielkie kamienne piece do pizzy i otwartą kuchnię gdzie można podglądać pracę kucharzy. Obok przylega długi letni pawilon (może tu była kiedyś wspomniana kręgielnia?) z bufetem, grillem, barem sałatkowym i wyszynkiem piwa z ośmioma nalewakami, są też wina z beczki. Tu obowiązuje samoobsługa.
    Od strony pawilonu browaru są 4-osobowe stoliki pod wielkimi parasolami, na reszcie terenu porozstawiano składane stoły i ławy.
    Zaraz obok ogrodu są zagrody gdzie mieszkają tacy sympatyczni mieszkańcy jak osiołek, biały jak śnieg konik, kozy, owce i stadko kolorowych kur.

    Tego dnia na kranach były 4 piwa:

    - Böhmisch Lager 4,9%. Po nalaniu myślałem, ze barmanka się pomyliła. Piwo było brązowej barwy, zmętnione, piany niewiele, bąble niezbyt równomierne. Aromat lekko słodowy, w smaku trochę karmelowości i słodowości, generalnie słabo wyraziste to piwo. Czesi nawet swoje polotmavé mają bardziej chmielone, tu chmielu było tyle co na końcu szpilki. Bezpłciowe, na pewno nie ma nic wspólnego z czeskim. 3/ 4,50 € za 0,3/ 0,5 l.

    - Pils 5%. Żółte, prawie klarowne. Piana szczątkowa, zostały resztki gdy doszedłem do stolika. Pachnie lekko słodowo, niezbyt wyraźnie. W smaku również słodowość z piwniczno-kartonowym posmakiem, chmielu brak. Bez zachwytu, na pewno nie Pils, raczej słaby Helles. 3/ 4,50 €.

    - Pale Ale 4,9%. Złote, mętne, piana po nalaniu była gęsta choć niewysoka (3 cm). Pachnie dziwnie, wytrawnie, jakimś podkwaśniałym kompotem. W smaku to rzeczywiście raczej kompocik z jasnych owoców (winogrona, mirabelki). Wytrawne, lekko kwaskowe, wodniste, goryczka minimalna i raczej o pestkowym charakterze, brak prawdziwej chmielowej nuty i goryczki. Słabizna 3/ 4,50 €.

    - Dunkel 4,8%. Barwa ciemnobordowa, pięknie się mieni pod światło, lekko zmętnione, piana ciemnobeżowa na 3 cm, dość równomierna. Pachnie wytrawnie i ciemnosłodowo. W smaku jest podobnie - najpierw czujemy wytrawność, po chwili dochodzą nuty ciemnych słodów i lekka paloność, jednak ta wytrawność dominuje, jest zbyt wysoka nawet jak na palone słody i z czasem staje się męcząca. Kolejne słabe piwo, na szczęście ostatnie. 3/ 4,50 €.

    Piwa podawane w firmowych kuflach, podkładki są tylko w restauracji, ewentualnie można je wziąć spod warzelni.
    Na wynos piwa do zakupienia w 1 lub 2 litrowych krachlach w cenie 4,50/ 9 € (+kaucja 14/ 17 €).
    Do jedzenia 6 typowych dań niemieckich (14,50-22 €) oraz sporo kuchni włoskiej (co oni tu mają w Erfurcie z tymi Włochami). Jest 35 rodzajów pizzy, różne makarony, antipasti, itp.

    Piękne miejsce, ogród gdzie aż chce się przebywać, stylowa restauracja w starym budynku, a niestety o tutejszych piwach nie da się wiele dobrego powiedzieć. Waldkasino po drugiej stronie lasu bije je na głowę. Więc jak na piwo to lepiej się udać tam, tu nie polecam.

    Czynne: śr-pon. 11-22.

    Fotki:
    1. Od ulicy browar w białym pawilonie, z tyłu budynek restauracji.
    2. Budynek restauracji z drugiej strony
    3. Wnętrze restauracji i bar
    4. Zimowy ogród
    5. Ogród letni. W głębi browar i budynek restauracji, po prawej letnia kuchnia i bufet.

    Attached Files
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4777

    #2
    6. Warzelnia, za nią tankofermentory.
    7. Letni bufet
    8. Böhmisch Lager
    9. Pale Ale
    10. Pils
    Click image for larger version  Name:	DSC00857.jpg Views:	0 Size:	31,8 KB ID:	2344662 Click image for larger version  Name:	DSC00863.jpg Views:	0 Size:	33,7 KB ID:	2344663 Click image for larger version  Name:	DSC00862.jpg Views:	0 Size:	55,8 KB ID:	2344664 Click image for larger version  Name:	DSC00865.jpg Views:	0 Size:	42,9 KB ID:	2344666 Click image for larger version  Name:	DSC00864.jpg Views:	0 Size:	41,1 KB ID:	2344667
    Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2025-01-03, 01:51.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • pebejot
      Zduńska Wola, Św. Maksymiliana Marii Kolbego 4, Staropolski Ogródek Piwny
      pebejot
      Browar Staropolski od dawna miał swój sklep firmowy, a teraz dorobił się firmowej restauracji.
      Restauracja znajduje się 50 metrów od browaru i nosi skromną nazwę "Ogródek Piwny", ale w rzeczywistości jest na bogato.
      Na sporej powierzchni znajduje się cały kompleks -...
      2024-10-19, 09:24
    • dadek
      Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
      dadek
      Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
      2024-11-19, 04:20
    • dadek
      Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
      dadek
      W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
      2024-09-03, 02:08
    • dadek
      Niemcy, Erfurt, Am Waldkasino 2, Waldkasino
      dadek
      Do Erfurtu przybyliśmy w poniedziałkowe popołudnie 12.08.2024. Po rozłożeniu się w hotelu i spacerze po pięknej starówce wypadało udać się na jakieś miejscowe piwo. Z ośmiu browarów jakie znajdują się w mieście w poniedziałki czynny jest tylko jeden - Waldkasino, więc nie było...
      2024-12-29, 17:42
    • dadek
      Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
      dadek
      Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
      2024-10-23, 00:37
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...