Niemcy, Erfurt, Rhodaer Chausse 12, Waldhaus-Bräu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4742

    Niemcy, Erfurt, Rhodaer Chausse 12, Waldhaus-Bräu

    Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony miasta. Również Waldhaus-Bräu mieści się w tym lesie lecz na jego przeciwległym południowym skraju. Oba browary dzieli odległość 3 km, którą można pokonać pieszo którymś ze śródleśnych szlaków turystycznych lub skorzystać z autobusu nr. 60 kursującego z Haubtbahnhof co 30 minut w dni powszednie i co godzinę w weekendy. Zatrzymuje się on tuż przy browarze, dlatego piwo można dopić w ostatniej chwili i wyjść na przystanek.
    Browar szczycący się mianem pierwszego restauracyjnego w Erfurcie (choć od miasta kawał drogi, to jednak w jego granicach) powstał w 1994 roku. Sprzęt mieści się w otynkowanej na biało parterowej przybudówce, warzelnia ma wybicie 10 hl, za nią znajduje się whirpool, tankofermentory 8x20 hl i 2 tanki leżakowe.
    Barak z browarem jest połączony ze stylowym 2-pętrowym budynkiem z 1888 roku z czerwonej cegły ze spadzistym dachem krytym dachówką. Jak możemy przeczytać w karcie, od początku był tu zajazd należący do miejskiego browaru, z kręgielnią oraz stajniami dla koni, zapewniający wypoczynek i rozrywkę mieszkańcom Erfurtu i turystom.
    Obecnie wnętrze restauracji jest w przytulnym rustykalnym stylu, dominuje jasne drewno tak wyposażenia jak i belek sufitowych oraz podłogi z desek. Spory półokrągły bar również nawiązuje do wiejskiego stylu przypominając wiejską chatę.
    Do restauracji przylega od zewnątrz całoroczny ogród zimowy z przeszklonymi ścianami i sufitem zapewniającymi piękny widok na okolicę. Przy małych kwadratowych i większych okrągłych stolikach siedzi się tu wśród egzotycznych roślin i drzewek (m.in. oliwki, cytryny).
    14.08.2024 gdy odwiedziliśmy ten browar temperatura dochodziła do 30°C, tak więc wyborem klientów był wielki ogród (na około 200 osób) pod starymi kasztanowcami. Jest tu także stary budyneczek mieszczący 2 wielkie kamienne piece do pizzy i otwartą kuchnię gdzie można podglądać pracę kucharzy. Obok przylega długi letni pawilon (może tu była kiedyś wspomniana kręgielnia?) z bufetem, grillem, barem sałatkowym i wyszynkiem piwa z ośmioma nalewakami, są też wina z beczki. Tu obowiązuje samoobsługa.
    Od strony pawilonu browaru są 4-osobowe stoliki pod wielkimi parasolami, na reszcie terenu porozstawiano składane stoły i ławy.
    Zaraz obok ogrodu są zagrody gdzie mieszkają tacy sympatyczni mieszkańcy jak osiołek, biały jak śnieg konik, kozy, owce i stadko kolorowych kur.

    Tego dnia na kranach były 4 piwa:

    - Böhmisch Lager 4,9%. Po nalaniu myślałem, ze barmanka się pomyliła. Piwo było brązowej barwy, zmętnione, piany niewiele, bąble niezbyt równomierne. Aromat lekko słodowy, w smaku trochę karmelowości i słodowości, generalnie słabo wyraziste to piwo. Czesi nawet swoje polotmavé mają bardziej chmielone, tu chmielu było tyle co na końcu szpilki. Bezpłciowe, na pewno nie ma nic wspólnego z czeskim. 3/ 4,50 € za 0,3/ 0,5 l.

    - Pils 5%. Żółte, prawie klarowne. Piana szczątkowa, zostały resztki gdy doszedłem do stolika. Pachnie lekko słodowo, niezbyt wyraźnie. W smaku również słodowość z piwniczno-kartonowym posmakiem, chmielu brak. Bez zachwytu, na pewno nie Pils, raczej słaby Helles. 3/ 4,50 €.

    - Pale Ale 4,9%. Złote, mętne, piana po nalaniu była gęsta choć niewysoka (3 cm). Pachnie dziwnie, wytrawnie, jakimś podkwaśniałym kompotem. W smaku to rzeczywiście raczej kompocik z jasnych owoców (winogrona, mirabelki). Wytrawne, lekko kwaskowe, wodniste, goryczka minimalna i raczej o pestkowym charakterze, brak prawdziwej chmielowej nuty i goryczki. Słabizna 3/ 4,50 €.

    - Dunkel 4,8%. Barwa ciemnobordowa, pięknie się mieni pod światło, lekko zmętnione, piana ciemnobeżowa na 3 cm, dość równomierna. Pachnie wytrawnie i ciemnosłodowo. W smaku jest podobnie - najpierw czujemy wytrawność, po chwili dochodzą nuty ciemnych słodów i lekka paloność, jednak ta wytrawność dominuje, jest zbyt wysoka nawet jak na palone słody i z czasem staje się męcząca. Kolejne słabe piwo, na szczęście ostatnie. 3/ 4,50 €.

    Piwa podawane w firmowych kuflach, podkładki są tylko w restauracji, ewentualnie można je wziąć spod warzelni.
    Na wynos piwa do zakupienia w 1 lub 2 litrowych krachlach w cenie 4,50/ 9 € (+kaucja 14/ 17 €).
    Do jedzenia 6 typowych dań niemieckich (14,50-22 €) oraz sporo kuchni włoskiej (co oni tu mają w Erfurcie z tymi Włochami). Jest 35 rodzajów pizzy, różne makarony, antipasti, itp.

    Piękne miejsce, ogród gdzie aż chce się przebywać, stylowa restauracja w starym budynku, a niestety o tutejszych piwach nie da się wiele dobrego powiedzieć. Waldkasino po drugiej stronie lasu bije je na głowę. Więc jak na piwo to lepiej się udać tam, tu nie polecam.

    Czynne: śr-pon. 11-22.

    Fotki:
    1. Od ulicy browar w białym pawilonie, z tyłu budynek restauracji.
    2. Budynek restauracji z drugiej strony
    3. Wnętrze restauracji i bar
    4. Zimowy ogród
    5. Ogród letni. W głębi browar i budynek restauracji, po prawej letnia kuchnia i bufet.

    Attached Files
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4742

    #2
    6. Warzelnia, za nią tankofermentory.
    7. Letni bufet
    8. Böhmisch Lager
    9. Pale Ale
    10. Pils
    Click image for larger version  Name:	DSC00857.jpg Views:	0 Size:	31,8 KB ID:	2344662 Click image for larger version  Name:	DSC00863.jpg Views:	0 Size:	33,7 KB ID:	2344663 Click image for larger version  Name:	DSC00862.jpg Views:	0 Size:	55,8 KB ID:	2344664 Click image for larger version  Name:	DSC00865.jpg Views:	0 Size:	42,9 KB ID:	2344666 Click image for larger version  Name:	DSC00864.jpg Views:	0 Size:	41,1 KB ID:	2344667
    Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2025-01-03, 01:51.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X