Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte i szóste pokolenie. Obecny sprzęt w browarze (Kaspar Schulz) ma tabliczki znamionowe z 1997 roku, a został tu zamontowany i uruchomiony w 2000 roku. Gdy zasiedliśmy w gospodzie myśleliśmy, że to nieduży browar warzący na jej własne potrzeby i ewentualnie sprzedający piwa w bliskiej okolicy. Był poniedziałek (25.11.2024) i czynna była tylko pierwsza sala z barem. Później, gdy uprzejmy barman na naszą prośbę zabrał nas by pokazać browar, okazało się że w kolejnej sali za szklaną ścianą jest warzelnia o wybiciu co najmniej 20 hl, a możliwe że więcej gdyż w leżakowni zastaliśmy tankofermentory o pojemności 70 hl
. Jako, że jest tu dość ciasno, bardzo ciekawie zagospodarowano miejsce zawieszając je na konstrukcji z grubych dwuteowników. Natomiast tanki leżakowe są stojące, z czego 2 wysokie jednolite, a kolejne cztery po 30 hl umieszczone piętrowo nad sobą. Żałuję, że z powodu ciasnoty nie ma opcji zrobienia dobrej fotki całości. W kolejnym pomieszczeniu za leżakownią znajduje się automatyczna linia rozlewnicza do butelek (wraz z myjką) oraz do beczek.
25.11.2024 na kranach zastaliśmy 5 piw:
- Urtyp Hell 4,8%. Słomkowej barwy, klarowny, piana dość trwała ale nierównomierna. Pachnie słodowo, tak też jest w smaku pod postacią jasnej bułki bagietki. Goryczka leciutka w tle. Klasyczne, smaczne. 2,60/ 3,30 € za 0,25/ 0,5 l.
- Sonnen Pils 5%. Żółty, lekko opalizuje. Wyraźny aromat słodowo-chmielowy. W smaku goryczka i chmielowość już po pierwszym łyku, piękna chlebowa podstawa z lekką nutą kwiatową. Świetny Pils. 2,70/ 3,40 €.
- Sonne Weiße 5,2%. 3,50 €/ 0,5 l. (nie piłem)
- Zunf Trunk dunkel 5,3%. Ciemnobrązowej barwy, piana beżowa. Aromat ciemnosłodowy, nuty palone. W smaku bogato - ciemny słód, gorzka czekolada, karmel, kawa zbożowa, na końcu pojawia się kakaowa goryczka. Świetnie zbalansowany pyszny ciemniak. 2,70/ 3,40 €.
- Sonnen Bock 6,5%. Tu się trochę ździwiłem bo dostałem klarowne jasne piwo złotej barwy
. Dość mocno słodowe, bez nut chmielowych i goryczki, no może odrobina kwiatowości. Jak stwierdził Kopik było to takie nasze Dębowe (nie piłem więc nie porównam). W tym przypadku żałowałem, że jednak nie zamówiłem pszenicy. No ale liczyłem, że to będzie tutejszy klasyczny ciemny Bock (trzeba było uważać - napisane było Sonnen
). 4,50/ 0,5 l.
Ceny jak widać bardzo przystępne
. Piwa podawane w szkle firmowym, każdy styl w innym. Szkło do zakupienia w cenie 2-2,50 €. Podkładki wyłożone na stołach, świeże można wziąć z baru.
Poza tym do nabycia bogato zdobione gliniane kufle, koszulki, otwieracze, czapeczki i inne gadżety.
Jedzenia spory wybór i niedrogo, a co ważne można zamawiać mniejsze porcje. Są dania klasyczne (13,90-18,90 €), burgery, ale także miejscowe ryby (17,90-19,90). Do tego sporo zakąsek, sałatek, wegetarianie również się pożywią.
Miejsce bardzo przyjemne o klasycznym wystroju w starym stylu. Dominuje drewno, ciemne jako boazerie, bar, kredensy, sufit i belki nośne, oraz jasne w postaci mebli. Światło punktowe w postaci zwisających nad stołami pękatych ceramicznych lamp. W drugiej sali z warzelnią robi wrażenie obracające się pod sufitem stare mieszadło z kadzi napędzane skomplikowanym mechanizmem.
Czynne: pn, śr-pt. 9-23, sob, nd. 9.30-23.
Fotki:
1. Warzelnia (w świetle antybakteryjnym)
2. "Wiszące" tankofermentory
3. Tanki leżakowe
4. Tablica przepływu
![Click image for larger version Name: DSC01220.jpg Views: 0 Size: 41,0 KB ID: 2345310](filedata/fetch?id=2345310&d=1738022512&type=medium)
![Jęzor](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/tongue.gif)
25.11.2024 na kranach zastaliśmy 5 piw:
- Urtyp Hell 4,8%. Słomkowej barwy, klarowny, piana dość trwała ale nierównomierna. Pachnie słodowo, tak też jest w smaku pod postacią jasnej bułki bagietki. Goryczka leciutka w tle. Klasyczne, smaczne. 2,60/ 3,30 € za 0,25/ 0,5 l.
- Sonnen Pils 5%. Żółty, lekko opalizuje. Wyraźny aromat słodowo-chmielowy. W smaku goryczka i chmielowość już po pierwszym łyku, piękna chlebowa podstawa z lekką nutą kwiatową. Świetny Pils. 2,70/ 3,40 €.
- Sonne Weiße 5,2%. 3,50 €/ 0,5 l. (nie piłem)
- Zunf Trunk dunkel 5,3%. Ciemnobrązowej barwy, piana beżowa. Aromat ciemnosłodowy, nuty palone. W smaku bogato - ciemny słód, gorzka czekolada, karmel, kawa zbożowa, na końcu pojawia się kakaowa goryczka. Świetnie zbalansowany pyszny ciemniak. 2,70/ 3,40 €.
- Sonnen Bock 6,5%. Tu się trochę ździwiłem bo dostałem klarowne jasne piwo złotej barwy
![EEK!](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/eek.gif)
![Morda](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/biggrin.gif)
Ceny jak widać bardzo przystępne
![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
Poza tym do nabycia bogato zdobione gliniane kufle, koszulki, otwieracze, czapeczki i inne gadżety.
Jedzenia spory wybór i niedrogo, a co ważne można zamawiać mniejsze porcje. Są dania klasyczne (13,90-18,90 €), burgery, ale także miejscowe ryby (17,90-19,90). Do tego sporo zakąsek, sałatek, wegetarianie również się pożywią.
Miejsce bardzo przyjemne o klasycznym wystroju w starym stylu. Dominuje drewno, ciemne jako boazerie, bar, kredensy, sufit i belki nośne, oraz jasne w postaci mebli. Światło punktowe w postaci zwisających nad stołami pękatych ceramicznych lamp. W drugiej sali z warzelnią robi wrażenie obracające się pod sufitem stare mieszadło z kadzi napędzane skomplikowanym mechanizmem.
Czynne: pn, śr-pt. 9-23, sob, nd. 9.30-23.
Fotki:
1. Warzelnia (w świetle antybakteryjnym)
2. "Wiszące" tankofermentory
3. Tanki leżakowe
4. Tablica przepływu
Comment