Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4769

    Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle

    Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy kursują co godzinę, przystanek Kosbach-An der Kapelle jest 100 m od browaru.
    Wieś jest bardzo ładna, zabudowana stylowymi domami (niektóre z muru pruskiego) ze spadzistymi czerwonymi dachami. Ze wszystkich stron otaczają wieś wielkie stawy rybne, a ten najmniejszy Hofweiher (czyli gospodarczy) jest pomiędzy zabudowaniami Fischerei Oberle gdzie w 2018 roku powstał browar. Jednak nie w budynku restauracji ale w przylegającej do niego prostopadle wielkiej drewnianej stodole. Browar zajmuje jej prawą (wschodnią) część, pozostała powierzchnia jest wykorzystana na Getränke Markt gdzie klienci zakupują piwa i inne napoje na skrzynki lub beczki, oraz na magazyn surowców i garaż dla maszyn. Tak więc jest to browar rzemieślniczy nie restauracyjny, choć niewielki. Mogłem go zwiedzić dzięki uprzejmości sympatycznego piwowara, którym jest David Achatz.
    Trzynaczyniowa warzelnia ma wybicie 6 hl, jest możliwość warzenia dwóch warek "na zakładkę". Od początku funkcjonują tu 3 tankofermentory o pojemności 6 hl i 4x12 hl oraz stojące tanki leżakowe 2x6 hl i 1x12 hl (głównie jako wyszynkowe). Nowością są 2 tankofermentory 12 hl, jednak te nie zmieściły się już w browarze, więc umieszczono je tuż obok w pomieszczeniu magazynu napojów.
    Sama restauracja istnieje od 2000 roku, największa sala jest na piętrze podłużnego szachulcowego budynku z kamienną podmurówką, zaś mniejsza na parterze gdzie przylega do kuchni, obok jest również sklepik rybny. W górnej nie byłem, dolna jest przytulna, ciekawostką koło baru jest okrągłe szkło w podłodze przez które można zajrzeć do starej studni. Jest ona podświetlona przez co kamienna cembrowina pokryta jest zielonym mchem.
    Jak można przeczytać w historii tego miejsca umieszczonej w menu, rodzina Nützel/Oberle mieszka i pracuje tu już od 360 lat, zaś wszystkie budynki są wpisane do rejestru zabytków. Jest tu klimatycznie, pijąc piwo z jednej strony można obserwować pluskające ryby w stawie gospodarczym, z drugiej zabytkowe zabudowania gdzie na podwórzu znajduje się ogródek pod parasolami. Od wiosny do jesieni ustawiana jest tu także scena, a goście mogą uczestniczyć w koncertach.
    Odwiedziłem to miejsce 29.11.2024 nie zauważając jednak, że restauracja w godzinach 14-17 ma przerwę. Jednak piwowar załatwił z jedzącymi obiad kelnerkami bym mógł w dolnej sali popróbować piw. Tego dnia były lane:

    - Hofbier 12,5°, 5%. Ciemno-bursztynowy, klasyczny Landbier, słodowy z ciemnymi nutami także słodowymi i owocowymi, lekka chmielowość na końcu. Bardzo smaczny.
    - Hefeweizen 12,5°, 5%. Pszenica z rodzaju tych ciemniejszych o barwie jasno-bursztynowej. Treściwe, mocna zbożowość pszeniczna ale również nuty owocowe i co zaskakujące sporo chmielu. Pychotka.
    - Peterla 13°, 5%. Klasyczny złoty, klarowny Helles ale jak na Niemcy fajnie nachmielony. Bardzo dobre piwo.
    - Rotbier 13°, 5%. Rubinowej barwy, prawie klarowny. Treściwe, słodowe z nutami lekkiej wytrawności ciemnej śliwki, również fajna goryczka chmielowa pojawia się na podniebieniu. Bardzo smaczne.

    Wszystkie piwa w cenie 2,90/ 4,30 € za 0,3/ 0,5 l. Pierwsze trzy są w stałej ofercie, Rotbier był piwem sezonowym. Jak powiedział mi piwowar, przeważnie warzy jedno piwo sezonowe miesięcznie tak więc zawsze 4 lane są dostępne.
    Podawane w szkle firmowym różnym do każdego stylu, podkładki są.
    Na wynos piwa można kupić w 2-litrowych krachlach w dobrej cenie 6,50 € (+kaucja 10 €). Rozlewane są też do klasycznych butelek euro 0,5 l ale te sprzedaje się na skrzynki. Pojedyńcze są do kupienia całą dobę w automacie stojącym przy wjeździe na podwórze za 2 € z kaucją.

    W jadłospisie restauracji oczywiście królują ryby słodkowodne w siedmiu czy ośmiu gatunkach, choć specjalnością jest karp. 17 różnych dań zawiera się w cenach 17,50-23,50 €. Jeśli ktoś jednak chce jeść mięso to również je otrzyma, jest 5 dań w cenach 18,50-28,50 € (te najdroższe to oczywiście wołowina).
    W sklepiku obok kuchni (z wejściem z podwórza) z lady sprzedawany jest asortyment ryb świeżych oraz wędzonych.

    Bardzo przyjemne miejsce, pyszne piwa, na pewno warto wpadać.

    Czynne: restauracja: czw. 17-22:30, pt-nd. 11:30-14 i 17-22:30, browar (Getänke): pon-śr. 10-17, czw-nd 10-19.30, sklepik z rybami: pt. 10-18, sob. 10-17.

    Fotki:
    1. Zza stawu gospodarczego budynek restauracji (po lewej) i przylegająca do niego po prawej stodoła gdzie mieści się browar.
    2. Widok od podwórza, po prawej restauracja, w głębi stodoła z otwartym wejściem do sklepu z napojami, browar jest w prawej części.
    3. Warzelnia i tankofermentory (po lewej)
    4. Tankofermentory z góry
    5. Tanki leżakowe

    Click image for larger version  Name:	DSC01266.jpg Views:	0 Size:	34,8 KB ID:	2345564 Click image for larger version  Name:	DSC01273.jpg Views:	0 Size:	25,7 KB ID:	2345565 Click image for larger version  Name:	DSC01278.jpg Views:	0 Size:	34,7 KB ID:	2345566 Click image for larger version  Name:	DSC01277.jpg Views:	0 Size:	29,8 KB ID:	2345567 Click image for larger version  Name:	DSC01274.jpg Views:	0 Size:	33,4 KB ID:	2345568
    Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; Dzisiaj, 00:04.
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4769

    #2
    6. Najnowsze tankofermentory ustawione tuż obok browaru
    7. Hofbier (Landbier)
    8. Hefeweizen
    9. Peterla (Helles)
    10. Rotbier

    Click image for larger version

Name:	DSC01276.jpg
Views:	5
Size:	40,6 KB
ID:	2345570 Click image for larger version

Name:	DSC01269.jpg
Views:	5
Size:	57,4 KB
ID:	2345571 Click image for larger version

Name:	DSC01271.jpg
Views:	5
Size:	58,2 KB
ID:	2345572 Click image for larger version

Name:	DSC01267.jpg
Views:	5
Size:	61,9 KB
ID:	2345573 Click image for larger version

Name:	DSC01281.jpg
Views:	5
Size:	56,1 KB
ID:	2345574

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • dadek
      Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
      dadek
      Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
      2024-10-23, 00:37
    • dadek
      Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
      dadek
      Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
      2024-11-19, 04:20
    • pebejot
      Krzywaczka 948, Browar Alteria
      pebejot
      Kolejny dziwny minibrowar w dziwnym miejscu.
      Krzywaczka to mała wieś na południowy wschód od Krakowa, przez którą przebiega ruchliwa droga krajowa nr 52 Kraków - Bielsko-Biała.
      Minibrowar mieści się w nowopowstałym potężnym, czterokondygnacyjnym budynku.
      Dookoła jest...
      2024-10-13, 22:31
    • Alkoneser
      Browary restauracyjne w Polsce
      Alkoneser
      Cześć,
      mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
      2024-08-05, 11:26
    • pebejot
      Gorzów Wielkopolski, Targowa 2, Hotel & Browar Pavco
      pebejot
      Długo zapowiadany browar restauracyjny w Gorzowie Wlkp. w końcu wystartował w 2024 roku, chociaż miał ruszyć już dwa lata wcześniej.
      Znajduje się w 4-gwiazdkowym hotelu Pavco. Hotel drogi i ekskluzywny, podobnie jak restauracja, z tym że lokalizacja hotelu nie za bardzo atrakcyjna....
      2024-09-08, 23:21
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...
    X