W miasteczku Forchheim(stare miast cesarskie), okolo 30 km od Norymbergi, znajduje sie tak zwany Kellerberg. Sa to ogodki piwne umieszczone w miejscu, gdzie kiedys lezakowalo sie piwo w skalnych piwnicach. Jest to raj dla piwoszy, poniewaz znajduje sie tam kilkanscie Kellerow. Mozna napic sie tam piw z 4 borwarow z Forchheimu(Hebendanz, Greif, Neder, Eichhorn) oraz piw z browarow: Wolfshöhe, Löwenbräu Buttenheim, St. Georgen Bräu Buttenheim(nie jestem pewien czy to wszystkie). Wiec do kosztowania jest moc a mozna sie tez posilic daniami typowo frankonskimi jak golonka smazona itp. Jest to wielki areal, wymaga dobej kondycji(fizycznej i piwnej). Piwo kosztuje srednio 1,80€. Polecam piwoszom i nie tylko.
Forchheim, Kellerberg
Collapse
X
-
Bardzo przyjemne miasteczko, szkoda że dopiero przeczytałem tą informację:
Na wiki informują, że działa to od maja do września, tak jest rzeczeczywiście? Ewentualnie codziennie czy tylko w weekendy?
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziCodziennie, ale wiekszość popołudniami. Ceny zmienily sie od wpisu Piwowara2- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment