Bückeburg, dodatek bez ulic

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Bückeburg, dodatek bez ulic

Miasteczko jest małe. Chciałbym opisać jedną z knajpek bo była najlepsza jeżeli chodzi o wybór piw. NIe pamiętam niestety nazwy ulicy - powinniście ją znaleźć idąc główną ulicą do rynku(mini starówki). Lokal w nazwie miał Caffe i nie wyglądał na piwny. Połozony na rogu budynku.
    A w środku orgia zabawy, piw i lokalnej klienteli-zdecydowanie najlepiej się tam bawiłem.
    Do picia minibrowar Rupp z Lauenau (cudny goryczkowy pils podawany w kamionkowych kuflach), Kolsch - Fruh (przepyszny przepyszny), kilka innych jasnych piw (od koncernowego Jevera po nie pamiętam nazw regionale browary). I co miesiąc tzw. - akce czyli piwo z zupełnie małych rzemieślniczych browarów w starym typie. Jak ja byłem był ciemny urtypische z browaru Augalle (nie gwarantuje poprawności nazwy).
    Zostawiłem tam sporo zdrowia i sporo euro.

Jak ja zazdroszczę Niemcom - miasteczko wielkości Kobyłki a dostępne piwo z kilkunastu browarów. NIe opisuję piw z browarów dużych ale było ich kilkanaście plus kilka lokalnych, regionalnych, minibrowarów. RAJ
    A ceny niewiele wyższe niż w Bierhalle - do 3 euro ale były i za 2,50 za pół litra przepysznego piwa. Biorąc pod uwagę siłę nabywczą Niemców to realnie było kilkakrtonie tańsze niż w Polsce.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

Related Topics

Collapse

• heckler
    Czechy, Krnov, Říční okruh 123/10, Minibrowar Arogant
    heckler
    Małe, przygraniczne miasteczko Krnov może poszczycić się drugim browarem. Arogant, taka nazwę dla browaru wymyślił właściciel i mieści się on w pięknym, starym budynku dawnego lodowiska. Jak na początku rozmowy podkreślił Petr, browarek jest mały, ale mój, a na dodatek powstał bez...
    2023-09-12, 07:52
  • dadek
    Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
    dadek
    O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
    Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
    2021-10-28, 02:02
  • etman
    Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
    etman
    Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.

Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

Zawiera polski dodatek...
    2025-01-03, 00:43
  • heckler
    Czechy, Telč, Slavatovská 86, Pivovar Panský Dvůr
    heckler
    Pod koniec ubiegłego roku urocze miasteczko Telč doczekało się drugiego browaru. Został on otwarty w nowo odrestaurowanym kompleksie zwanym Panský dvůr.
    Ośrodek rekreacyjny Panský dvůr powstał w wyniku przebudowy gospodarstwa, które w XVI wieku należało do zamku Telč, a następnie...
    2020-02-01, 10:00
  • dadek
    Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
    dadek
    Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
    Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
    2024-09-12, 23:59
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...