Stralsund, Greifswalder Chaussee 84-85, Zum alten Fritz

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9802

Stralsund, Greifswalder Chaussee 84-85, Zum alten Fritz

Lokal ma w nazwie "Braugasthaus", co wszystko tłumaczy. Położony jest przy samym browarze w Stralsundzie, ma też filie w Rostoku, Binz i Greifswaldzie (tak jest na stronie: www.alter-fritz.de).
    Jak to w Niemczech, restauracja w stylu "browarowo-rustykalnym", ale na dość wysokim poziomie, zarówno gastronomicznym, jak i cenowym, choć da się wytrzymać (przystawka, dwa rybne dania główne plus danie dla dziecka plus cola plus trzy piwa 0,5l = EUR 50). Sporo miejsca, dla zbiorowych gości jest także duża sala bankietowa z boku.
    Jeszcze do wystroju - króluje czerwona cegła, gdzieniegdzie miedziane elementy kadziowo-rurowe , na jednej ze ścian ciekawy fresk-instrukcja warzenia piwa z odlotowo-fachową niemiecką terminologią. Przed lokalem spory taraso-ogródek, z pewnością lokal zyskuje po zmroku, ja, niestety, byłem w porze obiadowej.
    Oprócz większości piw Stoertebeker i Stralsunder (tylko niektóre "z kija"), można tam (i chyba tylko tam) skosztować ciemnego i jasnego Zwickelfritza Naturtrueb .
    Dla namiejscuniepijących (jedno słowo! ) na rogu znajduje się "getrenk" .

Related Topics

Collapse

• pebejot
    Niemcy, Dessau, Lange G. 16, Brauhaus Zum Alten Dessauer
    pebejot
    Założony 20 lat temu browar restauracyjny "Zum Alten Dessauer" znajduje się w samym centrum siermiężnego, NRD-owskiego miasta Dessau.
    Z dworca kolejowego można podjechać 2 przystanki tramwajem, lub dojść 1 km pieszo.
    Obiekt co prawda znajduje się w ścisłym centrum,...
    2024-05-08, 19:16
  • becik
    Monyo, Funky Fritz
    becik
    Mikrus z Budapesztu
    Kölsch
    alk 4,6%

kolor - lekko zamętniony bursztyn
    piana - średnia, dość słaba, szybo się rozwarstwia
    zapach - głównie przeleżałego słodu
    smak - dość pełne, lekka goryczka, dominuje niestety posmak gotowanej marchewki...
    2020-03-07, 12:09
  • darekd
    Niemcy, Stralsund, Greifswalder Chaussee 84, Störtebeker Brauereimarkt
    darekd
    Hanzeatycki Stralsund to brama na piękną bałtycką Rugię oraz miasto z wieloma gotyckimi zamkami i ciekawym browarem. Störtebeker od jakiegoś czasu dostępny jest w Polsce. Nie jest to klasyczny browar regionalny, z sukcesem warzą piwa klasykę, ale również ejle itp.

Mają też...
    2018-06-06, 18:42
  • mario123
    Greifswald, Markt 13 (Rynek główny), Braugasthaus zum alten Fritz
    mario123
    Browar restauracyjny znajdujący się w Greifswaldzie (północne byłe NRD) na rynku głównym (ul. Markt 13).

Warzy dwa gatunki piwa jęczmiennego:

- piwo jasne:
    Zwickelfritz hell, naturtrub (Ekstr. 11,8 %, Alk. 4,8 % vol.) w cenie 3,10 Euro,

oraz...
    2006-05-12, 19:40
  • ArtK31
    Moja kolekcja - podstawki z browarów niemieckich
    ArtK31
    Postanowiłem "zrobić" trochę porządków w mojej kolekcji podstawek, a dokładnie z jej częścią dotyczącą dekli niemieckich.
    Jestem w trakcie ogarniania zbioru, ale już w tym momencie "urodziło się" poniższe zestawienie browarów,z których podstawki goszczą w...
    2010-11-21, 16:59
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...