Berlin, Manteuffelstrasse 53, Bierkombinat Kreuzberg

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • purc
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.02
    • 650

Berlin, Manteuffelstrasse 53, Bierkombinat Kreuzberg

Piwa z nowego browaru w Berlinie Schoppe Brau . Czynne 19-24. Browar, który miał byc przełomem w kulturze warzenia piw w Berlinie i w Niemczech. Niestety na razie totalna porażka - z kranu Helles, Dunkel i Honey Beer. Helles to sok grejpfrutowy - idea piwa berlińskiego jako wyciągu z cytrusów osiąga tu swoją pełną realizację, Dunkel to grejpfrut w wersji przyciemnionej, Honey Beer - tu w końcu znajdujemy jakieś chmielowe akcenty. Sławne XPA nie było akurat dostępne /piłem potem w wersji butelkowej - b. dobre/.
    Ogólnie - warto zapolować na XPA - widok młodych ludzi pijących sok grejpfrutowy /przepraszam Hellesa/ z wyrazem ekstazy na twarzy mogę przypisać tylko snobizmowi i reklamie.
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

Zdaje sie ze piwa robione w browarze Südstern. Przynajmniej tak wskazywalyby zdjecia ze strony internetowej "browaru". Ciekawe czy to to samo piwo ktore sprzedaja w Südsternie czy cos zupelnie innego
    LP

Comment

• purc
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.02
      • 650

To są zupełnie inne piwa, choć podobno - w tym roku nie byłem - można je czasem dostać także w Sudstern.

Comment

• karol1000
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.09
        • 1823

Piwa faktycznie są inne niż w browarze sprzedawane z kranu w browarze Sudstern.
        Pisałem trochę z właścicielem i faktycznie warzy regularnie w browarze Südstern, w którym jest piwowarem, piwa także pod własną nazwą i sprzedaje w Bier Kombinat, reszta idzie do piwotek i na zamówienie osobom prywatnym. Zamówiłem u niego najpierw 3 piwka na wypróbowanie, a po jakimś czasie całą skrzynkę wspólnie z kolegą. Piwa można odbierać za barem w Südsternie. Ceny za buteleczkę 0,33 wahają się od 1,5 do 1,8euro.
        Dzisiaj wrzucę jeszcze opisy w odpowiednich tematach
        LP

Comment

Przetwarzanie...