Malutki browar rzemieślniczy z własnym wyszynkiem, zlokalizowany w historycznym centrum uroczego miasta Sintra, zaledwie kilka kilometrów od linii brzegowej Oceanu Atlantyckiego.
Minibrowar został założony w 2016 roku, znajduje się tuż obok słynnego Pałacu Narodowego, pół kilometra od dworca kolejowego.
Lokal zajmuje mikroskopijne pomieszczenie i dzieli swoją działalność z lokalną małą winiarnią i jednocześnie sklepem z lokalnymi produktami. Można skosztować doskonałych dojrzewających wędlin, wyśmienitych kiełbas i lokalnych serów.
Pomieszczenia winiarni i browaru mają wspólny mianownik, jakim jest wąski taras zewnętrzny, gdzie są cztery stoliki dwuosobowe. Jest to najlepsze miejsce na degustację z widokiem na pałac.
W pomieszczeniu należącym do browaru Villa Craft jest bar z piecem, gdzie wypiekane są ciekawe przekąski do piwa, np. krokiety z kurczaka i świni.
Nie ma miejsc do siedzenia. Konsumpcja możliwa jest tylko na stojąco. Jedną ze ścian ozdabia pokaźna kolekcja butelek.
W czerwcu na kranach mieli 11 pozycji, z czego 9 piw swoich, jedno gościnne i jeden Cydr.
Z piw tutejszych dostępne były:
- Spiced Ale 7% - 3,40 / 5,50 €
- Stout Cinnamon Mint 6% - 3,20 / 5 €
- Apple Weiss 6% - 3,40 / 5,50 €
- NEIPA 6,5% - 3,40 / 5,50 €
- Mosaic IPA 6% - 3,40 / 5,50 €
- Jasmin Pale Ale 5,5% - 3,40 / 5,50 €
- Hibiscos Seltzer 3,5% - 3,20 / 5,50 €
- Lemon Tart Sour 4,5% - 3,40 / 5,50 €
- Berliner Weiss 4,5% - 3,40 / 5,50 €
Piwa podawane są w nietypowych pojemnościach. Podane ceny obejmują 0,25 i 0,39 litra.
Nalewają do swojego firmowego szkła, natomiast podstawki są z belgijskiego Urthela.
Ponadto w lodówce zgromadzone butelki 0,33 i puszki, ale wyłącznie piw z obcych browarów za to w dobrej cenie średnio 3,70 euro za sztukę.
Z piw Villa Craft zaliczyłem dwie pozycje: Spiced Ale i Apple Weiss.
To pierwsze o bardzo ciekawym smaku, lekko pikantne z cynamonem.
Karta przekąsek do piwa bije po oczach atrakcyjnymi cenami i zachęca do spróbowania co najmniej kilk pozycji.
Kiełbaska chourico w cenie 2 euro, rozmaite sery kosztują 2,80 euro, a pikantne sardynki 3,50 euro.
Ja wybrałem wypiekaną na miejscu bagietkę z Bacalhau - typowym portugalskim przysmakiem za 4,50 euro.
Minibrowar czynny codziennie od 11:00 do 20:00.
Minibrowar został założony w 2016 roku, znajduje się tuż obok słynnego Pałacu Narodowego, pół kilometra od dworca kolejowego.
Lokal zajmuje mikroskopijne pomieszczenie i dzieli swoją działalność z lokalną małą winiarnią i jednocześnie sklepem z lokalnymi produktami. Można skosztować doskonałych dojrzewających wędlin, wyśmienitych kiełbas i lokalnych serów.
Pomieszczenia winiarni i browaru mają wspólny mianownik, jakim jest wąski taras zewnętrzny, gdzie są cztery stoliki dwuosobowe. Jest to najlepsze miejsce na degustację z widokiem na pałac.
W pomieszczeniu należącym do browaru Villa Craft jest bar z piecem, gdzie wypiekane są ciekawe przekąski do piwa, np. krokiety z kurczaka i świni.
Nie ma miejsc do siedzenia. Konsumpcja możliwa jest tylko na stojąco. Jedną ze ścian ozdabia pokaźna kolekcja butelek.
W czerwcu na kranach mieli 11 pozycji, z czego 9 piw swoich, jedno gościnne i jeden Cydr.
Z piw tutejszych dostępne były:
- Spiced Ale 7% - 3,40 / 5,50 €
- Stout Cinnamon Mint 6% - 3,20 / 5 €
- Apple Weiss 6% - 3,40 / 5,50 €
- NEIPA 6,5% - 3,40 / 5,50 €
- Mosaic IPA 6% - 3,40 / 5,50 €
- Jasmin Pale Ale 5,5% - 3,40 / 5,50 €
- Hibiscos Seltzer 3,5% - 3,20 / 5,50 €
- Lemon Tart Sour 4,5% - 3,40 / 5,50 €
- Berliner Weiss 4,5% - 3,40 / 5,50 €
Piwa podawane są w nietypowych pojemnościach. Podane ceny obejmują 0,25 i 0,39 litra.
Nalewają do swojego firmowego szkła, natomiast podstawki są z belgijskiego Urthela.
Ponadto w lodówce zgromadzone butelki 0,33 i puszki, ale wyłącznie piw z obcych browarów za to w dobrej cenie średnio 3,70 euro za sztukę.
Z piw Villa Craft zaliczyłem dwie pozycje: Spiced Ale i Apple Weiss.
To pierwsze o bardzo ciekawym smaku, lekko pikantne z cynamonem.
Karta przekąsek do piwa bije po oczach atrakcyjnymi cenami i zachęca do spróbowania co najmniej kilk pozycji.
Kiełbaska chourico w cenie 2 euro, rozmaite sery kosztują 2,80 euro, a pikantne sardynki 3,50 euro.
Ja wybrałem wypiekaną na miejscu bagietkę z Bacalhau - typowym portugalskim przysmakiem za 4,50 euro.
Minibrowar czynny codziennie od 11:00 do 20:00.
Comment