Serbia, Belgrad, Makedonska 7, Kafana Zora

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kefir87
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.09
    • 70

Serbia, Belgrad, Makedonska 7, Kafana Zora

Kafana (to w krajach byłej Jugosławii określenie na lokal, w którym serwuje się głównie alkohol i którego klientela to głównie lokalni przedstawiciele "klasy robotniczej") Zora to lokal, w którym serwuje się piwo z jedynego serbskiego browaru rzemieślniczego - The Black Turtle. Lokali takich jest w mieście 5 (pozostałe nazywają się Black Turtle II, III itd.)
    Nie spodziewajcie się jednak cudów. Obecnie dostępne były dwa piwa "normalne" - jasne (lager) i ciemne (ale) oraz trzy smakowe (m.in. truskawka, nie próbowałem żadnego). Ponoć sezonowo produkowane są również inne gatunki, między innymi IPA, ale tym razem ich nie było.
    Wypiłem tylko ale i niewiele mogę o nim powiedzieć. Ot, ucieleśnienie przeciętności. To zabawne, że na Bałkanach najszybciej dobrego piwa rzemieślniczego doczekały się państwa o dużej ilości muzułmanów - Bośnia (Oldbridż) i Kosowo (Sabaja), a Serbia jest tak bardzo z tyłu.
    Posłusznie melduję, panie lejtnant - odpowiedział Szwejk z poczciwym uśmiechem - że podczas gdy czekałem na pociąg, spotkała mnie ta przygoda, że siedziałem przy stole i piłem jeden kufel piwa za drugim.
    http://kawairakija.wordpress.com O Bałkanach - powierzchownie i dogłębnie

Related Topics

Collapse

• yavo
    Serbia, Belgrad, Svetogorska 14, Black Turtle Pub V
    yavo
    Lager, stout, truskawkowe, jagodowe - wszystko po 245 din za 0.5l (9.6 zł).

Jagodowe świetne. O jeny, jakie świetne. Rewelacja!
    2022-04-15, 19:02
  • yavo
    Serbia, Belgrad, Braće Jugovića 2a, Gunners Pub
    yavo
    Niezrażony kąśliwymi uwagami , kontynuuję podróż po Belgradzie.

Tutaj mamy piętnaście kranów z piwami różnych produkcji i różnych stylów - od Paulanera przez browary Crow i Kors. Od pilsnera przez pszenicę, apa, ipy, kwasy. Fotka nieześrodka.

Ps. Ceny dzielimy...
    2022-04-17, 16:19
  • yavo
    Serbia, Belgrad, Strahinjića Bana 44, Krafter Beograd
    yavo
    Pub z zakazem palenia w środku, który to zakaz Serbowie mają w żopu. Jakieś czternaście kranów, 400 dinarów (16 zł) za piwo. Pszeniczne zakażone, w sumie to nie polecam.
    2022-04-16, 15:14
  • Serokomlak
    Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
    Serokomlak
    W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
    2024-09-28, 23:39
  • ART
    Brno, Křenová 291, Schrott
    ART
    Fajna miejscówka z długą historią niedaleko dworca głównego mieszcząca się w budynku starej fabryczki armatury sanitarnej Vaclava Jiranka. W klimacie industrialnym, można by rzec steampunkowym, oddającym idealnie historyczny charakter tego miejsca. Ciemna, klimatyczna, podłużna sala główna,...
    2024-01-13, 11:09
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...