Tradycja piwowarska w przepięknie położonym mieście Wädenswil nad jeziorem Zuryskim w kantonie Zurych trwa od pierwszej połowy XIX wieku.
W 1833 roku otwarto browar o takiej samej nazwie jak miasto, zakład działał ponad 150 lat.
W 1990 roku Brauerei Wädenswil został zamknięty, a kilkanaście lat później rozebrano częściowo budynki na terenie dawnego zakładu.
Historia tradycji warzenia piwa w miasteczku została przerwana tylko na dwa lata, bowiem już w 1992 roku zainaugurowano działalność browaru restauracyjnego "Wädi-Brau-Huus AG", który znajduje się na terenach dawnego browaru przemysłowego.
Obiekt zlokalizowany jest w centrum miasta niecałe 500 metrów od dworca kolejowego.
W historycznym budynku znajduje się restauracja, pomieszczenia z instalacją, oraz sklep firmowy z osobnym wejściem.
W sklepie można kupić między innymi piwo na wynos w butelkach Krachl i zwykłych kapslowanych, zestawy upominkowe czy firmowe kufle za jedyne 6 CHF.
Restauracja składa się z jednej dużej sali z barem, sporych rozmiarów przybudówki, gdzie jest druga sala dla gości, oraz ogródka z dużą ilością zieleni.
W sali w przybudówce jednym z elementów wystroju jest małych rozmiarów miedziana warzelnia i wielka akwarela przedstawiająca miasteczko w XIX wieku widziane z lotu ptaka i charakterystyczny budynek browaru z dymiącym kominem.
Oferta piwna składa się z 7 pozycji, z tym że jedno z piw dostępne jest wyłącznie w butelkach, a część piw na kranach bywa rotacyjnie.
W dniu 30 czerwca dostępne były:
- Wädenswiler Hell 11,8° / 4,8%
- Wädenswiler Premium Blond 11,8° / 4,8%
- Wädenswiler Ur-Pil's 12° / 5,1%
- Wädenswiler Pale Ale 11,9° / 4,9%
- Wädenswiler Dunkel 11,8° / 4,8%
+ butelkowy:
- Wädenswiler Ur-Weizen 12,5° / 5%
Piwa w cenie: 3,90 / 6,10 / 7,60 CHF za: 0,2 / 0,4 / 0,5 l., z wyjątkiem Ur-Pil's i Ur-Weizena. Te są droższe odpowiednio o 0,30 CHF.
Można zamówić deskę degustacyjną 6x0,1 za 11 CHF.
Są podkładki firmowe i szkło.
W jadłospisie dominuje kuchnia niemiecka ze względu na położenie geograficzne i kanton.
Schnizelbrot w cenie 14,80 CHF, Klasik burger 25,50 CHF, Weisswurst z preclem 13,80 CHF. Za sam precel trzeba becalować bagatela... 3 CHF
Jest oczywiście flamkuchen (19,90 - 24,90 CHF).
Piwowarska restauracja czynna od poniedziałku do soboty od godziny 10:00 do 23:00 (pn, wt, śr), oraz do północy (cz, pt, sb).
Zdjęcia:
W 1833 roku otwarto browar o takiej samej nazwie jak miasto, zakład działał ponad 150 lat.
W 1990 roku Brauerei Wädenswil został zamknięty, a kilkanaście lat później rozebrano częściowo budynki na terenie dawnego zakładu.
Historia tradycji warzenia piwa w miasteczku została przerwana tylko na dwa lata, bowiem już w 1992 roku zainaugurowano działalność browaru restauracyjnego "Wädi-Brau-Huus AG", który znajduje się na terenach dawnego browaru przemysłowego.
Obiekt zlokalizowany jest w centrum miasta niecałe 500 metrów od dworca kolejowego.
W historycznym budynku znajduje się restauracja, pomieszczenia z instalacją, oraz sklep firmowy z osobnym wejściem.
W sklepie można kupić między innymi piwo na wynos w butelkach Krachl i zwykłych kapslowanych, zestawy upominkowe czy firmowe kufle za jedyne 6 CHF.
Restauracja składa się z jednej dużej sali z barem, sporych rozmiarów przybudówki, gdzie jest druga sala dla gości, oraz ogródka z dużą ilością zieleni.
W sali w przybudówce jednym z elementów wystroju jest małych rozmiarów miedziana warzelnia i wielka akwarela przedstawiająca miasteczko w XIX wieku widziane z lotu ptaka i charakterystyczny budynek browaru z dymiącym kominem.
Oferta piwna składa się z 7 pozycji, z tym że jedno z piw dostępne jest wyłącznie w butelkach, a część piw na kranach bywa rotacyjnie.
W dniu 30 czerwca dostępne były:
- Wädenswiler Hell 11,8° / 4,8%
- Wädenswiler Premium Blond 11,8° / 4,8%
- Wädenswiler Ur-Pil's 12° / 5,1%
- Wädenswiler Pale Ale 11,9° / 4,9%
- Wädenswiler Dunkel 11,8° / 4,8%
+ butelkowy:
- Wädenswiler Ur-Weizen 12,5° / 5%
Piwa w cenie: 3,90 / 6,10 / 7,60 CHF za: 0,2 / 0,4 / 0,5 l., z wyjątkiem Ur-Pil's i Ur-Weizena. Te są droższe odpowiednio o 0,30 CHF.
Można zamówić deskę degustacyjną 6x0,1 za 11 CHF.
Są podkładki firmowe i szkło.
W jadłospisie dominuje kuchnia niemiecka ze względu na położenie geograficzne i kanton.
Schnizelbrot w cenie 14,80 CHF, Klasik burger 25,50 CHF, Weisswurst z preclem 13,80 CHF. Za sam precel trzeba becalować bagatela... 3 CHF
Jest oczywiście flamkuchen (19,90 - 24,90 CHF).
Piwowarska restauracja czynna od poniedziałku do soboty od godziny 10:00 do 23:00 (pn, wt, śr), oraz do północy (cz, pt, sb).
Zdjęcia: