Szwajcaria, Fribourg, Imp. de la Sous-Station 3, Freiburger Biermanufaktur

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1575

    Szwajcaria, Fribourg, Imp. de la Sous-Station 3, Freiburger Biermanufaktur

    W Szwajcarskim mieście Fribourg, znanym między innymi z jedynej na świecie kolei linowo-terenowej napędzanej przy pomocy miejskich ścieków, działa minibrowar, który otwiera się dla gości tylko trzy dni w tygodniu.
    Freiburger Biermanufaktur zlokalizowany jest na peryferiach miasta, ale za to tuż obok stacji kolejowej Fribourg Poya.

    Wygląd budynku browaru wraz z otaczającym terenem dalekie są od Szwajcarskiego piękna i nie zachęcają do przekroczenia progu.
    Browar powstał w betonowym, dawnym budynku gospodarczym.
    Wnętrze lokalu urządzono na surowo. Tak teraz jest modnie.
    W środku jest jedna główna sala z kilkoma dużymi stolikami, barem i miedzianą warzelnią. W chłodnym pomieszczeniu obok widoczna jest reszta instalacji.
    Przy wejściu jest salonik z obitymi skórą fotelami i lustrem, a przy toaletach słodownia.
    Na zewnątrz pod dużym namiotem na drobnym tłuczniu ustawiono długie ławy i to właśnie tam 19 sierpnia w dniu mojej wizyty przebywali wszyscy goszczący się.

    Do wyboru było 6 piw:
    - La Patriote (Lager) 5% - 4 / 6 CHF
    - Franziskus (niefiltrowane) 5% - 5 / 7 CHF
    - La Main du Roi (Amber Ale) 5% - 5 / 7 CHF
    - Black IPA 6% - 6 / 8 CHF
    - Ma Biche (Blond Ale) 5% - 6 / 8 CHF
    - Spiecial Beer (Brown Ale) 6% - 6 / 8 CHF

    Podane ceny są za pojemności 0,3 i pół litra.
    Można zamówić deskę degustacyjną 4x 0,10 l za 8 CHF.
    Jest firmowe szkło i podstawki.
    Piwa na wynos dostępne w butelkach 0,33 z etykietami.

    Do jedzenia podają deski serów (15 CHF), flammkuchen (15 - 16 CHF), burgery (13 CHF), oraz kiełbasy (7-8 CHF).

    Na załączonych zdjęciach piwo Brown Ale i flammkuchen.

    Minibrowar czynny jest tylko trzy dni w tygodniu.
    W czwartki i piątki od 16:00 do 22:00, w soboty od 11:00 do 22:00.

    Attached Files
Przetwarzanie...
X