W Szwajcarskim mieście Fribourg, znanym między innymi z jedynej na świecie kolei linowo-terenowej napędzanej przy pomocy miejskich ścieków, działa minibrowar, który otwiera się dla gości tylko trzy dni w tygodniu.
Freiburger Biermanufaktur zlokalizowany jest na peryferiach miasta, ale za to tuż obok stacji kolejowej Fribourg Poya.
Wygląd budynku browaru wraz z otaczającym terenem dalekie są od Szwajcarskiego piękna i nie zachęcają do przekroczenia progu.
Browar powstał w betonowym, dawnym budynku gospodarczym.
Wnętrze lokalu urządzono na surowo. Tak teraz jest modnie.
W środku jest jedna główna sala z kilkoma dużymi stolikami, barem i miedzianą warzelnią. W chłodnym pomieszczeniu obok widoczna jest reszta instalacji.
Przy wejściu jest salonik z obitymi skórą fotelami i lustrem, a przy toaletach słodownia.
Na zewnątrz pod dużym namiotem na drobnym tłuczniu ustawiono długie ławy i to właśnie tam 19 sierpnia w dniu mojej wizyty przebywali wszyscy goszczący się.
Do wyboru było 6 piw:
- La Patriote (Lager) 5% - 4 / 6 CHF
- Franziskus (niefiltrowane) 5% - 5 / 7 CHF
- La Main du Roi (Amber Ale) 5% - 5 / 7 CHF
- Black IPA 6% - 6 / 8 CHF
- Ma Biche (Blond Ale) 5% - 6 / 8 CHF
- Spiecial Beer (Brown Ale) 6% - 6 / 8 CHF
Podane ceny są za pojemności 0,3 i pół litra.
Można zamówić deskę degustacyjną 4x 0,10 l za 8 CHF.
Jest firmowe szkło i podstawki.
Piwa na wynos dostępne w butelkach 0,33 z etykietami.
Do jedzenia podają deski serów (15 CHF), flammkuchen (15 - 16 CHF), burgery (13 CHF), oraz kiełbasy (7-8 CHF).
Na załączonych zdjęciach piwo Brown Ale i flammkuchen.
Minibrowar czynny jest tylko trzy dni w tygodniu.
W czwartki i piątki od 16:00 do 22:00, w soboty od 11:00 do 22:00.
Freiburger Biermanufaktur zlokalizowany jest na peryferiach miasta, ale za to tuż obok stacji kolejowej Fribourg Poya.
Wygląd budynku browaru wraz z otaczającym terenem dalekie są od Szwajcarskiego piękna i nie zachęcają do przekroczenia progu.
Browar powstał w betonowym, dawnym budynku gospodarczym.
Wnętrze lokalu urządzono na surowo. Tak teraz jest modnie.
W środku jest jedna główna sala z kilkoma dużymi stolikami, barem i miedzianą warzelnią. W chłodnym pomieszczeniu obok widoczna jest reszta instalacji.
Przy wejściu jest salonik z obitymi skórą fotelami i lustrem, a przy toaletach słodownia.
Na zewnątrz pod dużym namiotem na drobnym tłuczniu ustawiono długie ławy i to właśnie tam 19 sierpnia w dniu mojej wizyty przebywali wszyscy goszczący się.
Do wyboru było 6 piw:
- La Patriote (Lager) 5% - 4 / 6 CHF
- Franziskus (niefiltrowane) 5% - 5 / 7 CHF
- La Main du Roi (Amber Ale) 5% - 5 / 7 CHF
- Black IPA 6% - 6 / 8 CHF
- Ma Biche (Blond Ale) 5% - 6 / 8 CHF
- Spiecial Beer (Brown Ale) 6% - 6 / 8 CHF
Podane ceny są za pojemności 0,3 i pół litra.
Można zamówić deskę degustacyjną 4x 0,10 l za 8 CHF.
Jest firmowe szkło i podstawki.
Piwa na wynos dostępne w butelkach 0,33 z etykietami.
Do jedzenia podają deski serów (15 CHF), flammkuchen (15 - 16 CHF), burgery (13 CHF), oraz kiełbasy (7-8 CHF).
Na załączonych zdjęciach piwo Brown Ale i flammkuchen.
Minibrowar czynny jest tylko trzy dni w tygodniu.
W czwartki i piątki od 16:00 do 22:00, w soboty od 11:00 do 22:00.