Jeden z dwóch browarków w Bazylei, powstały w 1974 roku. Znajduje się na cichej uliczce biegnącej kilkanaście metrów od Renu, odgrodzonej od nadrzecznego bulwaru rzędem kamieniczek. Z lewobrzeżnego centrum łatwo się tu dostać tramwajem 6 lub 14, wysiadając zaraz po przejechaniu mostu na przystanku Rheingasse i przejściu około 200 m.
Po wejściu, możemy skorzystać z dużej, dolnej sali gdzie oprócz baru, za szybą znajdują się kadzie z fermentującym piwem i tanki. Jednak ze względu na piękną pogodę skorzystaliśmy z górnego tarasu by na świeżym powietrzu móc się delektować piwem. Taras ma swój osobny bar, a także piec do grillowania różnych smakołyków.
W czasie naszej (wizyty 23 maja) lano 3 rodzaje piw:
- Hell, dość mętne, żółtej barwy, ze słodowym zapachem. Smak świeży, rześki, z nutą owocową i leciutką goryczką. Dobre piwko. Cena 6,60 CHF.
- Weizen, jasno żółtej barwy, mętne ale nie totalnie, bardziej jak pils. Piękny pszeniczny zapach, smak także świetny, dominują goździki, banany też obecne. Bardzo dobre. Cena 7,80 CHF.
- Robur dunkel, przejrzyste, ciemnowiśniowego koloru z lekkim karmelowym zapachem. Smak nie jest jednak karmelowy a mocno słodowy, zbyt słodki, ulepkowaty aż do przesady. Przypomina niektóre niemieckie "portery". Wypiłem ale bym nie powtórzył. 7,30 CHF.
Choć to browar restauracyjny jest także w sprzedaży piwo butelkowane (0.33 l, zwrotne) w firmowych plastikowych skrzynkach pod nazwą Ueli Bier. Można je kupić w sklepach specjalistycznych z piwem i niektórych getränke markt. Beczkowe jest dostarczane do kilkunastu innych restauracji. W browarku można też kupić piwa butelkowe w różnych pamiątkowych opakowaniach, a nawet w wielkich 5 litrowych butlach z krachlą za 30 CHF. Są też napełniane 5 l metalowe beczki. W dużym wyborze firmowe szkło 0,2 - 1 l w cenach 5 - 7 CHF.
Oczywiście w browarku można też zjeść, menu jest dość bogate, lecz my skupiliśmy się na piwie.
Fotki w galerii.
Po wejściu, możemy skorzystać z dużej, dolnej sali gdzie oprócz baru, za szybą znajdują się kadzie z fermentującym piwem i tanki. Jednak ze względu na piękną pogodę skorzystaliśmy z górnego tarasu by na świeżym powietrzu móc się delektować piwem. Taras ma swój osobny bar, a także piec do grillowania różnych smakołyków.
W czasie naszej (wizyty 23 maja) lano 3 rodzaje piw:
- Hell, dość mętne, żółtej barwy, ze słodowym zapachem. Smak świeży, rześki, z nutą owocową i leciutką goryczką. Dobre piwko. Cena 6,60 CHF.
- Weizen, jasno żółtej barwy, mętne ale nie totalnie, bardziej jak pils. Piękny pszeniczny zapach, smak także świetny, dominują goździki, banany też obecne. Bardzo dobre. Cena 7,80 CHF.
- Robur dunkel, przejrzyste, ciemnowiśniowego koloru z lekkim karmelowym zapachem. Smak nie jest jednak karmelowy a mocno słodowy, zbyt słodki, ulepkowaty aż do przesady. Przypomina niektóre niemieckie "portery". Wypiłem ale bym nie powtórzył. 7,30 CHF.
Choć to browar restauracyjny jest także w sprzedaży piwo butelkowane (0.33 l, zwrotne) w firmowych plastikowych skrzynkach pod nazwą Ueli Bier. Można je kupić w sklepach specjalistycznych z piwem i niektórych getränke markt. Beczkowe jest dostarczane do kilkunastu innych restauracji. W browarku można też kupić piwa butelkowe w różnych pamiątkowych opakowaniach, a nawet w wielkich 5 litrowych butlach z krachlą za 30 CHF. Są też napełniane 5 l metalowe beczki. W dużym wyborze firmowe szkło 0,2 - 1 l w cenach 5 - 7 CHF.
Oczywiście w browarku można też zjeść, menu jest dość bogate, lecz my skupiliśmy się na piwie.
Fotki w galerii.