Słowacja, Pezinok, Šenkvická 12/D, Pivovar Bozen

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1566

    Słowacja, Pezinok, Šenkvická 12/D, Pivovar Bozen

    Minibrowar powstał w 2012 roku wraz z wielkim centrum handlowym w Pezinoku na przedmieściach Bratysławy.
    Dojście z dworca kolejowego Pezinok do ulicy Šenkvickiej (1,5 km) zajmuje ok. 15 minut.
    Minibrowar zlokalizowany jest na przeciwko hipermarketu Hipernova w hali kompleksu handlowo-usługowego.

    Niewielki lokal składa się z jednej sali restauracyjnej połączonej z barem, a w okresie letnim na zewnątrz rozstawiany jest też ogródek z parasolami.
    W lokalu panuje dość nieprzyjemny półmrok, a to dlatego, że jest tam tylko 6 małych okien.
    Urządzenia minibrowaru są niewidoczne i niedostępne dla konsumenta. Mi nawet nie chcieli udzielić informacji czy instalacja jest na zapleczu kuchni czy w podziemiu.
    Przy barze z sześciu nalewaków, trzy używane są do toczenia warzonego na miejscu piwa.

    W maju w ofercie było:
    Bozen Pils Svetlé 11° (4,2%)
    Bozen Tmavé 11° (4,2 %)
    Bozen Pils Špeciál (malinowe) 12° (? %)

    Wszystkie piwa w jednej cenie - 1,20 / 0,80 € za 0,5 / 0,3 l.
    Minibrowar ma dedykowane podstawki, oraz kufle - wszystkie opatrzone logo "Bozen Pils".
    Dwudaniowe obiady W godzinach 11.00 - 15.00 w cenie 3,40 € od poniedziałku do piątku, a w soboty i niedziele za 4,40 €.

    Minibrowar czynny codziennie do północy, w soboty i niedziele od 12.00, w pozostałe dni tygodnia od 11.00


    Zdjęcia:




  • bastion
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1152

    #2
    Dodam, że urządzenia browaru zostały zrobione w Šuranech, przez właścicieli browarku ''Amadeus'', którzy kilka takich kompletów zmontowali własnym sumptem.
    Cztery kotły każdy o pojemności 250 litrów i 9 tanków po 500 każdy, to części składowe tej technologii.
    Warzy się metodą infuzyjną.
    Pan Viliam Hujik jest doświadczonym piwowarem, który pracował m.in. w browarach Topvar czy Popper a jego ojciec warzy piwo w Terchovej.
    Słód jest kupowany z niedalekiego Sesslera w Trnavie.

    Proces warzenia można obserwować z głównej sali restauracyjnej przez szybę.
    Piwo jest nalewane również do butelek typu pet i ma uniwersalną etykietkę.

    Jasne 11*, mi nie smakowało, nijakie, słodkawo mdłe.
    Przywodziło mi wspomnienie słabych niemieckich hellesów.

    Ciemne 11* też nie zachwycało ale miało przynajmniej oryginalny smak.
    Kiedyś bywały w Polsce takie piwa karmelowe, które miały np. 11, czy 12 * ekstraktu.
    Niby karmel, ale już taki co to czuć piwem.
    To piwo jak żywo mi takie przypominało.

    Na śliwkowe które było podczas mojej wizyty, się nie zdobyłem.

    Generalnie przeciętnie, no może jeszcze kuszą niedrogie zestawy obiadowe.

    Brew-pub ma swoją stronę:

    Comment

    Przetwarzanie...
    X