Słowacja, Košice, Biela 3, Pivovar Šemrák

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bastion
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1144

    Słowacja, Košice, Biela 3, Pivovar Šemrák

    W 2014 roku, na piwnej scenie Koszyc, pojawił się nowy browar restauracyjny.
    Jest nieco zamieszania z jego nazwą, gdyż znajduje się w dotychczasowo działającej restauracji ''Luxor'', i często używa się nazw tak Luxor jak i Šemrák.
    Ba, nawet piwo nosi nazwę Luxor.....

    Ja jednak zdecyduje się zostać przy Szemraku, (tak brzmi fonetycznie) gdyż piwo firmuje spółka o tej nazwie.

    Miejscówka klimatyczna, w jednej z bocznych uliczek dosyć długiego rynku, umiejscowiona w kamienicy zapewne ze średniowiecznym rodowodem.
    Kilka sal, w której jednej z nich mieści się technologia z niemieckiej firmy Wachsmann.

    W jednym pomieszczeniu są kotły jak i otwarte tanki fermentacyjne, chronione szybą.
    Tanki leżakowe znajdują się w piwnicy i można po włączeniu tam światła, obserwować je przez szyby w podłodze.

    Interesującą osobą jest właściciel pan Šemrák, od którego nazwiska wzięła się nazwa firmy.
    Podczas dosyć długiej rozmowy, słyszałem jakieś chrobotanie w warzelni, ale mimo to zostałem nieźle zaskoczony, gdy z jednego z kotłów wychyliła się głowa gościa.
    Biorąc pod uwagę że nie mają większych gabarytów, ten gość musiał być wybitnie ''kompaktowy''.

    Browarek posiada firmowe podstawki, które jak myślałem przedstawiają dosyć częsty motyw ''Gambrinusa''.
    Jakbym widział to już na niejednej etykietce...
    Tymczasem błąd.
    To jest taki autoportret pana Šemráka, którego twarz trudno pomylić z kimś innym.

    W rozmowie na pytanie o rodzaje piwa które są warzone, ewentualnie jakie są w planie, dostałem odpowiedź, że generalnie celem jest klasyka lagerowa, chociaż oczywiście nikt się nie zapiera na siłę, że nie będzie czegoś z nowej fali.

    Potwierdziło się to przy konsumpcji, gdzie do wyboru było:
    Luxor svetly leziak 12*
    Luxor tmavy special 13*.
    Obydwa piwa w cenie 2.20/1.50 €, za 0.5 i 0.3l
    Piwa dobre trzymające poziom.

    Miłośnicy klasyków zapewne wypiją z przyjemnością, chociaż nie są to szczytowe osiągnięcia piwowarstwa.

    Cóż jeszcze można dodać.
    Piwo lane jest w firmowe kufelki, bardzo zgrabne zresztą.
    Dwie sale które odwiedziliśmy wystrojone całe w drewnie, z ławami wymoszczonymi futerkiem.
    Wybitnie karczmiano- piwny atelier.

    Lokal czynny dla szanownej gawiedzi:
    Niedziela - czwartek 12.00 - 23.00
    Piątek - sobota 12.00 - 02.00

    Robi się już niezłe zagęszczenie w rejonie głównego placu koszyckiego jeśli chodzi o lokale z własną produkcją piwa i można sobie ułożyć całkiem atrakcyjną piwną trasę ''zwiedzania'', bez zdzierania butów.

    No i fociaki:





  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1566

    #2
    Wizytę w minibrowarze złożyłem na początku czerwca.
    Asortyment piwny od czasu wizyty Bastiona pomnożył się, a ceny... o dziwo spadły

    Z kranów lało się:
    - Delux 10° 4% světlé výčepní - 1,00 / 1,50 €
    - Weizenlux 11° 4,5% - 1,00 / 1,30 €
    - Luxor 12° 4,8% - 1,39 / 1,89 €
    - Ipa Ipalux 13° 5% - 1,39 / 1,89 €
    - Luxor 13° 5% tmavé - 1,49 / 1,99 €

    Ceny dla mnie były naprawdę miłym zaskoczeniem, tym bardziej, że to nie Czechy, a Słowacja, a w dodatku centrum starówki.
    Same piwa rewelacyjne. Chwalą się, że za dwunastkę i trzynastkę zdobyli w 2016 roku złotą koronę w kategorii piw niefiltrowanych dolnej fermentacji.
    Piwa podawane są w firmowym szkle, a podkładki też firmowe, ale Stella Artois

    Piwa konsumowaliśmy w sali restauracyjnej, której wyjątkowym motywem aranżacji wnętrza jest przykuwająca wzrok żywa historia telefonii komórkowej w postaci kilkuset rekwizytów oryginalnych modeli od Nokii 5110 do dotykowych smartfonów.
    W drugiej sali, gdzie mieści się instalacja dobiegały zapachy gotującej się dwunastki.

    Oferta gastronomiczna na wysokim poziomie za rozsądne ceny.
    Przekąski czeskiej i słowackiej klasyki od utopenca i marynowanego hermelina aż po tatarak w cenach 2,50 - 12,50 €.
    Obfite dania główne kosztują od 6,50 do 15,90 €.
    Ja wybrałem czosnkową (mocno czosnkowa) za 1,89 € i jedną ze specjalności kuchni, czyli Pivný hovädzí guláš LUXOR s bryndzovými haluškami za 6,90 €.


    Zdjęcia:



    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      #3
      Ceny zaskakujące jak na Starówkę. Piwo dobre. No i nazwa myląca. Warto jednak wpaść mimo pustki w sobotni wieczór. Dziwne to miasto.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X