Kolejny, otwarty na początku 2016 roku browar restauracyjny w województwie bańskobystrzyckim.
Miejscowość Donovaly, położona na wysokości 980 m.n.p.m. to znany ośrodek narciarski, leżący na zboczach masywu Zwolenia.
Przez miejscowość biegnie droga krajowa 59 z Banskiej Bystricy do Rużomberka.
Dojazd komunikacją publiczną jest dość uciążliwy. Mikrobusy i autobusy kursują nieregularnie i jest zaledwie kilka kursów dziennie.
Donovalsky Pivovar znajduje się w samym sercu miejscowości i jest kompleksem restauracji, kawiarni i piekarni.
Sala restauracyjna jest na dolnym poziomie, na górze zlokalizowano kawiarnię z tarasem widokowym.
Piwa można napić się i w restauracji i w kawiarni, i tu i tu jest bar z nalewakami.
Restauracja jest utrzymana w klimacie rockowym. Składa się z jednej sali, połączonej z antresolą. Warzelnia jest wciśnięta w kącie przy oknie, po przekątnej baru. Bar ozdabia artystyczny okap zrobiony z zielonych butelek.
Na antresolę można pójść po chwilę zadumy. Tam urządzono galerię plakatów z z największymi gwiazdami światowego rocka. Jest AC DC, Motorhead, Slayer, Matalica... Olbrzymie plakaty oprawione są w drewniane ramy i szkło. Galerię ozdabiają też oryginalny motocykl i perkusja, zainstalowane na ścianie.
Minibrowar oferuje aż 6 rodzajów piw:
- Summer ALE 10° - 1,40 € (0,4 l.)
- Klajmber 14° (pszeniczne o smaku bananowym) - 1,40 / 2,00 € (0,3 / 0,5 l.)
- Ujec Svetlý Ležiak 12° - 1,40 / 2,00 € (0,3 / 0,5 l.)
- Hex ALE 13° - 1,80 € (0,4 l.)
- Winter IPA 15° - 1,80 € (0,4 l.)
- Black IPA 17° - 1,50 / 2,20 € (0,3 / 0,5 l.)
Nazwy piw nie są przypadkowe. Przykładowo Hex to słowacki zespół rockowy, a piwo Ujec jest na cześć Czechosłowackiego alpinisty Petera Šperki.
Są podstawki firmowe tekturowe i porcelanowe, jest też firmowe szkło.
Wybrane piwa mają własne, dedykowane szklanki.
Przy barze można spróbować różnych rodzajów słodu, które wystawiono w szklankach do degustacji.
Na ząb można wrzucić coś konkretniejszego, jednak ceny jedzenia są dość wysokie.
Zupy od 2,50 do 4,50 €, przekąski 4,50 €, dania główne 7,50 - 19,90 €.
Ja skusiłem się na typowe danie tutejszej kuchni regionalnej, czyli Haluški z bryndzą i skwarkami za 6,50 € (na zdjęciu).
Restauracja czynna jest od godziny 11.00. Wcześniej piwa można napić się w kawiarni, która otwiera się o 8.00
Zdjęcia:
Miejscowość Donovaly, położona na wysokości 980 m.n.p.m. to znany ośrodek narciarski, leżący na zboczach masywu Zwolenia.
Przez miejscowość biegnie droga krajowa 59 z Banskiej Bystricy do Rużomberka.
Dojazd komunikacją publiczną jest dość uciążliwy. Mikrobusy i autobusy kursują nieregularnie i jest zaledwie kilka kursów dziennie.
Donovalsky Pivovar znajduje się w samym sercu miejscowości i jest kompleksem restauracji, kawiarni i piekarni.
Sala restauracyjna jest na dolnym poziomie, na górze zlokalizowano kawiarnię z tarasem widokowym.
Piwa można napić się i w restauracji i w kawiarni, i tu i tu jest bar z nalewakami.
Restauracja jest utrzymana w klimacie rockowym. Składa się z jednej sali, połączonej z antresolą. Warzelnia jest wciśnięta w kącie przy oknie, po przekątnej baru. Bar ozdabia artystyczny okap zrobiony z zielonych butelek.
Na antresolę można pójść po chwilę zadumy. Tam urządzono galerię plakatów z z największymi gwiazdami światowego rocka. Jest AC DC, Motorhead, Slayer, Matalica... Olbrzymie plakaty oprawione są w drewniane ramy i szkło. Galerię ozdabiają też oryginalny motocykl i perkusja, zainstalowane na ścianie.
Minibrowar oferuje aż 6 rodzajów piw:
- Summer ALE 10° - 1,40 € (0,4 l.)
- Klajmber 14° (pszeniczne o smaku bananowym) - 1,40 / 2,00 € (0,3 / 0,5 l.)
- Ujec Svetlý Ležiak 12° - 1,40 / 2,00 € (0,3 / 0,5 l.)
- Hex ALE 13° - 1,80 € (0,4 l.)
- Winter IPA 15° - 1,80 € (0,4 l.)
- Black IPA 17° - 1,50 / 2,20 € (0,3 / 0,5 l.)
Nazwy piw nie są przypadkowe. Przykładowo Hex to słowacki zespół rockowy, a piwo Ujec jest na cześć Czechosłowackiego alpinisty Petera Šperki.
Są podstawki firmowe tekturowe i porcelanowe, jest też firmowe szkło.
Wybrane piwa mają własne, dedykowane szklanki.
Przy barze można spróbować różnych rodzajów słodu, które wystawiono w szklankach do degustacji.
Na ząb można wrzucić coś konkretniejszego, jednak ceny jedzenia są dość wysokie.
Zupy od 2,50 do 4,50 €, przekąski 4,50 €, dania główne 7,50 - 19,90 €.
Ja skusiłem się na typowe danie tutejszej kuchni regionalnej, czyli Haluški z bryndzą i skwarkami za 6,50 € (na zdjęciu).
Restauracja czynna jest od godziny 11.00. Wcześniej piwa można napić się w kawiarni, która otwiera się o 8.00
Zdjęcia:
Comment