Piwowarstwo we wschodniej Słowacji rozwija się dynamicznie.
W ostatnich latach powstało kilka małych browarów w Koszycach, Prešovie, a od 2016 roku działa najdalej wysunięty na wschód kraju browar w mieście Humenné.
Browar restauracyjny "Pivovar U medveďa" ma doskonałą lokalizację. Znajdziemy go na skraju największego placu w mieście tuż przy torach kolejowych w odległości 1 km od głównego dworca kolejowego.
Ogródek browaru graniczy z przystankiem osobowym "Humenné mesto". Są tu dwa tory dwóch lokalnych linii kolejowych, prowadzących do Stakčína i Medzilaborców, które za przystankiem rozwidlają się.
Popijając piwko obserwowaliśmy kursujące cyklicznie pociągi. Rozkład jazdy ułożony jest w taki sposób, że pociągi w obu kierunkach wyruszają w tej samej minucie i w perony przystanku osobowego wjeżdżają grupowo.
Lokal tworzy jedna sala z barem i tankami, gdzie znajdziemy miejsca przy klasycznych i wysokich stolikach, oraz wspomniany ogródek.
Oferta piwna jest imponująca. W dniu mojej wizyty (4 czerwca) na kranach było aż 10 warzonych na miejscu piw, w dwa bezalkoholowe:
- Macko 10° 4,3%
- Weissbier 12° 5,5%
- Medved 12° 5,4%
- Ležiak špeciál 13° 5,6%
- APA 12° 4,7%
- Belgian Ale 17° ?%
- Americká IPA 17° 7,5%
- Milk Stout 17° 5,4%
- Nealko
- Nealko Slivkove
Piwa w przystępnych cenach od 1 do 2 euro za pół litra.
Piwa na wynos można kupić w butelkach PET z firmowymi etykietami.
Są firmowe kufle i podstawki.
Uciążliwy jest brak klasycznej karty piwnej z parametrami i cenami. Oferta wyeksponowana jest na umieszczonych na ścianie drewnianych tabliczkach z z nazwą piwa i zawartością ekstraktu. Co do szczegółów trzeba już dopytywać obsługę.
Mi z pomocą przyszedł miłośnik piwa ze Zvolenia, znawca współczesnego rynku piwowarskiego w swoim kraju. Okazało się, że jest kolekcjonerem kufli i szklanek, których zgromadził już pół tysiąca, a w Humennem siedzi trzeci dzień i spokojnym rytmem zalicza kolejne piwa z niedźwiedzia.
Miło rozpoczętą rozmowę zakończyłem w momencie, gdy rozmówca zbytnio rozkręcił się, zachwalając walory smakowe Velkopopovickeho Kozla i puentując lakonicznie mój wywód na temat polskich browarów rzemieślniczych i restauracyjnych, że nasze są chujowe.
Kuchnia oferuje menu obiadowe w cenie 3,20 - 4,50 €. W zestawie zupa (dwie do wyboru) i jedno z trzech pozycji drugiego dania.
Godziny otwarcia:
Poniedziałek - czwartek 10:00 - 23:00
Piątek, sobota 11:00 - 02:00
Niedziela 11:00 - 22:00
Zdjęcia:
W ostatnich latach powstało kilka małych browarów w Koszycach, Prešovie, a od 2016 roku działa najdalej wysunięty na wschód kraju browar w mieście Humenné.
Browar restauracyjny "Pivovar U medveďa" ma doskonałą lokalizację. Znajdziemy go na skraju największego placu w mieście tuż przy torach kolejowych w odległości 1 km od głównego dworca kolejowego.
Ogródek browaru graniczy z przystankiem osobowym "Humenné mesto". Są tu dwa tory dwóch lokalnych linii kolejowych, prowadzących do Stakčína i Medzilaborców, które za przystankiem rozwidlają się.
Popijając piwko obserwowaliśmy kursujące cyklicznie pociągi. Rozkład jazdy ułożony jest w taki sposób, że pociągi w obu kierunkach wyruszają w tej samej minucie i w perony przystanku osobowego wjeżdżają grupowo.
Lokal tworzy jedna sala z barem i tankami, gdzie znajdziemy miejsca przy klasycznych i wysokich stolikach, oraz wspomniany ogródek.
Oferta piwna jest imponująca. W dniu mojej wizyty (4 czerwca) na kranach było aż 10 warzonych na miejscu piw, w dwa bezalkoholowe:
- Macko 10° 4,3%
- Weissbier 12° 5,5%
- Medved 12° 5,4%
- Ležiak špeciál 13° 5,6%
- APA 12° 4,7%
- Belgian Ale 17° ?%
- Americká IPA 17° 7,5%
- Milk Stout 17° 5,4%
- Nealko
- Nealko Slivkove
Piwa w przystępnych cenach od 1 do 2 euro za pół litra.
Piwa na wynos można kupić w butelkach PET z firmowymi etykietami.
Są firmowe kufle i podstawki.
Uciążliwy jest brak klasycznej karty piwnej z parametrami i cenami. Oferta wyeksponowana jest na umieszczonych na ścianie drewnianych tabliczkach z z nazwą piwa i zawartością ekstraktu. Co do szczegółów trzeba już dopytywać obsługę.
Mi z pomocą przyszedł miłośnik piwa ze Zvolenia, znawca współczesnego rynku piwowarskiego w swoim kraju. Okazało się, że jest kolekcjonerem kufli i szklanek, których zgromadził już pół tysiąca, a w Humennem siedzi trzeci dzień i spokojnym rytmem zalicza kolejne piwa z niedźwiedzia.
Miło rozpoczętą rozmowę zakończyłem w momencie, gdy rozmówca zbytnio rozkręcił się, zachwalając walory smakowe Velkopopovickeho Kozla i puentując lakonicznie mój wywód na temat polskich browarów rzemieślniczych i restauracyjnych, że nasze są chujowe.
Kuchnia oferuje menu obiadowe w cenie 3,20 - 4,50 €. W zestawie zupa (dwie do wyboru) i jedno z trzech pozycji drugiego dania.
Godziny otwarcia:
Poniedziałek - czwartek 10:00 - 23:00
Piątek, sobota 11:00 - 02:00
Niedziela 11:00 - 22:00
Zdjęcia:
Comment