W 2016 roku, ilostan browarów w Bańskiej Bystrzycy powiększył się o kolejny. Początkowo miał być umiejscowiony w innej części miasta, ale po różnorakich perturbacjach znalazł swoje miejsce na Radvaniu, przemysłowej części Bańskiej Bystrzycy, gdzie mieści się m.in. browar Urpiner. Dla mikrusa zaadaptowano budynki z dawnych hurtowni. Obok przebiega bardzo ruchliwa międzynarodowa droga, która łączy m.in. Polskę i Węgry.
O istnieniu browarku w tym miejscu można się tylko domyślać, nigdzie nie ma żadnej informacji na miejscu. Dobrze że byłem umówiony wcześniej, i oczekiwany w drzwiach.
Mikrus z rodzaju średnich, w sumie obecnie wszystko jest zunifikowane, trudno doszukać się czegoś wyjątkowego. Technologia została wyprodukowana w Chinach. Warzelnia ma wybicie 1000l. Tanki których jest dosyć sporo, są o pojemności 2000- 3000l, czyli idealnie na dwie. lub trzy warki. Początkowo skupiano się raczej na warzeniu klasyki, ale pomału weszły na tapetę piwa nowofalowe. Słód kupowany jest z firmy Souflet z Krnova.
Na moje nieszczęście kilka dni przed moją wizytą odbywały się jakieś piwne ''Slavnosti'' i nie zostało zbyt wiele do spróbowania, ale to co było, spełniło moje oczekiwania.
Prosto z tanku nalane zostały:
Baran B12, klasyczny leżak (12*)
Baran IPA- 14*.
Baran Stout-15*.
Piwa bardzo dobre, nie miałem się do czego przyczepić.
Oczywiście wybór jest większy, co jakiś czas warzone jest coś nowego.
Jak widzę, obecnie zaczęto również rozlewać piwo do szklanych butelek.
Na miejscu nie ma wyszynku, piwo jest dystrybuowane do różnych barów w najbliższej okolicy, natomiast takim najbardziej eksponowanym miejscem jest Leroy Bar Cafe, na Dolnym Namesti, w którym zawsze jest praktycznie cały wybór piw z tego browarku. Na dodatek ten, mieści się praktycznie za ścianą restauracji Cerveny Rak, w którym leją piwo z mikrusa Krebs.
Piwa z Barana warto spróbować, są bardzo smaczne. Szkoda że punktów w których można wypić ich piwo nie ma za dużo, przydała by się nieco większa ekspansja w okolicy.
Strona browaru: https://www.baranbeer.sk/
Na ewentualną wizytę najlepiej się umówić wcześniej, gdyż nie ma oficjalnych godzin otwarcia.
Fotki:
O istnieniu browarku w tym miejscu można się tylko domyślać, nigdzie nie ma żadnej informacji na miejscu. Dobrze że byłem umówiony wcześniej, i oczekiwany w drzwiach.
Mikrus z rodzaju średnich, w sumie obecnie wszystko jest zunifikowane, trudno doszukać się czegoś wyjątkowego. Technologia została wyprodukowana w Chinach. Warzelnia ma wybicie 1000l. Tanki których jest dosyć sporo, są o pojemności 2000- 3000l, czyli idealnie na dwie. lub trzy warki. Początkowo skupiano się raczej na warzeniu klasyki, ale pomału weszły na tapetę piwa nowofalowe. Słód kupowany jest z firmy Souflet z Krnova.
Na moje nieszczęście kilka dni przed moją wizytą odbywały się jakieś piwne ''Slavnosti'' i nie zostało zbyt wiele do spróbowania, ale to co było, spełniło moje oczekiwania.
Prosto z tanku nalane zostały:
Baran B12, klasyczny leżak (12*)
Baran IPA- 14*.
Baran Stout-15*.
Piwa bardzo dobre, nie miałem się do czego przyczepić.
Oczywiście wybór jest większy, co jakiś czas warzone jest coś nowego.
Jak widzę, obecnie zaczęto również rozlewać piwo do szklanych butelek.
Na miejscu nie ma wyszynku, piwo jest dystrybuowane do różnych barów w najbliższej okolicy, natomiast takim najbardziej eksponowanym miejscem jest Leroy Bar Cafe, na Dolnym Namesti, w którym zawsze jest praktycznie cały wybór piw z tego browarku. Na dodatek ten, mieści się praktycznie za ścianą restauracji Cerveny Rak, w którym leją piwo z mikrusa Krebs.
Piwa z Barana warto spróbować, są bardzo smaczne. Szkoda że punktów w których można wypić ich piwo nie ma za dużo, przydała by się nieco większa ekspansja w okolicy.
Strona browaru: https://www.baranbeer.sk/
Na ewentualną wizytę najlepiej się umówić wcześniej, gdyż nie ma oficjalnych godzin otwarcia.
Fotki: