Słowacja, Żylina

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • celt_birofil
    † 2017 Piwosz w Raju
    • 2001.09
    • 4470

Słowacja, Żylina

Zacząłem w końcu penetrować Słowację. "Na pierwszy ogień" poszła Żylina z uwagi na dogodny i tani dojazd - z Czeskiego Cieszyna pośpieszny za 80 kC, za 1,20 h. jest na miejscu.

Z dworca najlepiej skierować się na ul. Narodni (najlepsze trasa na Rynek). I tu uwaga - już samo przejście tej ulicy może doprowadzić do "zmęczenia" z uwagi na mnogość lokali i obfitość oferowanych gatunków. Mając w perspektywie długi patrol poprzestałem na dwóch przybytkach:

XXL Pub - typowa piwnica z bardzo piwną dekoracją: na półce za barem dłuuuuugi rząd kufli, do rzeczonej dechy przymocowane mnóóóstwo wafli, a na ścianach równie mnóstwo etykiet za szkłem. Ja siedziałem niemalże pod portretem Gustava Husaka (pamiętacie tego Pana?) i przez dłuższą chwilę zastanawiałem się co zamówić - Guinnessa (65 SK), Velvet (35 SK), Kelta (19 SK) czy też w cenie 17 SK: Zlatego Bażanta, Bażanta Tmavego, Sarisa, Staropramena i Velkopopovickego Kozla. Było jeszcze rezane za 20 SK.

Real PUB kawałek dalej; Radegast, Corgon, Starobrno, Zlaty Bażant. Cen nie spisałem, ale z pewnością nie przekraczały 20 SK.

Fenix Cafe-Bar, ul. ... Pivovarska. O dziwo jedyny lokal na tej ulicy. Smaczne jedzonko i Topvar - Svetly, Tmavy - 18 SK. Obiadek niee przekroczył 100 SK

Na tym poprzestałem, dotarłem na rynek z kronikarskiego obowiązku - praktycznie każda piwnica zagospodarowana, w lecie dodatkowo co najmniej 4 ogródki na płycie rynku (bynajmniej nie związane z lokalami).
    Podsumowując - na Żylinę warto poświęcić dwa dni.
    Ciąg dalszy z pewnością nastąpi
    Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Related Topics

Collapse

• zasada
    Poznań, Sikorskiego 38, Piwnica
    zasada
    W działającym od ok.2 lat małym sklepie specjalistycznym, w początku marca otworzył sie mini-pub. Cztery stoliki, cztery krany, przynajmniej jeden pozwala na nalewanie do pojemników zapewniających brak kontaktu z tlenem. O ile zauważyłem, dominuje Dziki Wschód.
    Małe piwo 14, duże 18....
    2024-03-24, 17:39
  • ART
    Piwnica Świdnicka, Rogaś
    ART
    przez ojca Wernera przywizione, z dużą dozą ostrożności wychylone. Choć Dadek szczęścia nie miał do innych piw na miejscu:
    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%C5%9Bwidnicka

z Rogasiem biedy...
    2023-12-27, 23:48
  • pebejot
    Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
    pebejot
    Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
    W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
    2025-01-25, 22:06
  • darekd
    Piwnica Świdnicka, Kozioł
    darekd
    Piwnica Świdnicka spod wrocławskiego ratusza warzy i butelkuje swoje piwo.

Ich Pils (Kur), który piłem na miejscu uważam za udane piwo. Koźlaka piłem z butelki.

Ekstr. 17%
    Alk. 7,5%

Aromat - słodowy, ciastka maślane, no jest masełko, suszone słodsze...
    2023-01-12, 00:00
  • bastion
    Słowacja, Podkylava 75, Pivovar Elias. ( Bez wyszynku)
    bastion
    Browar ten działający w malowniczych okolicach Małych Karpat, umiejscowiony jest w małej wsi, w okolicy której nie przebiegają żadne ważniejsze ciągi komunikacyjne.
    W związku z tym dostanie się tam komunikacją publiczną wymaga nieco ''główkowania''.
    Akurat miałem to szczęście...
    2023-07-31, 20:14
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...