Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer.
Skalice to małe senne miasteczko z przepięknym rynkiem, a minibrowar mieści się w odnowionej kamienicy właściwie przy samym rynku.
Do Skalicy można dojechać pociągiem. Tory prowadzą zarówno od stacji węzłowej Kuty (pociągi do Skalicy kursują co dwie godziny) jak i z sąsiedniego miasta Sudomeřice nad Moravou po drugiej stronie granicy.
Ja właśnie dotarłem z tego miasta, ale pieszo 4 km szosą, ponieważ międzynarodowe pociągi osobowe nie łączą tych dwóch miasteczek już od 18 lat.
Ze stacji kolejowej Skalica do minibrowaru jest 1,3 km.
Wnętrze minibrowaru zachęca do dłuższej posiadówki, a jest przy czym.
Do dyspozycji są trzy sale (w tym jedna mniejsza z barem) z klimatycznym oświetleniem wnętrza.
Pomieszczenia mają łukowe sklepienie, goście zasiadają przy masywnych stołach z grubego drewna.
Niestety nie było muzyki.
Warzy się tu 7 gatunków piwa, ale w styczniu dostępnych było 5 pozycji:
- Berger 11 (Jasne) 4,5% - 1,40 / 2,00 €
- Amos 13 (Lager Wiedeński) 5,3% - 1,50 / 2,00 € [na zdjęciu z tatarem]
- Münchner Dunkel 12 5% - 1,90 / 2,50 / 2,90 €
- Red Crystal 14 (IPA) 6,2% - 2,80 € [na zdjęciu z hermelinem]
- Puncher 13 (Sour) 5,3% - 2,70 € [na zdjęciu]
Ceny jak widać dość niskie, a rozrzut piwnych stylów jak na Słowacje dość rzadko spotykany.
Pierwsze dwa piwa dostępne w pojemnościach 0,3 lub 0,5 litra, Münchner Dunkel można także zamówić w szklance 0,4, a dwa ostatnie tylko 0,4.
Ogólnie wrażenia bardzo dobre.
Berger 11 to idealny jasny klasyk, a lager wiedeński wręcz książkowy w smaku.
Małym rozczarowaniem był jedynie Sour z przesadzonym aromatem goździków.
Póki co nie mają firmowego szkła, ale są już podkładki.
Piwo na wynos dostępne w szklanych butelkach 0,75 w cenach 3,40 - 4,80 euro.
Jeśli chodzi o kuchnię to mają ciekawe menu z klasycznymi przekąskami, daniami głównymi i fast-foodem.
Zupa w cenie 5,90 €, przekąski 8,90 - 15,50 €, dania główne 8,90 - 24,90 €.€
Ja zamówiłem tatara z topinkami za 15,90 € a później domówiłem wyśmienitego hermelina za 5,90 €.
Godziny otwarcia:
pon - czw 11:00 - 23:00
pią 11:00 - 24:00
sob 12:00 - 24:00
nie 12:00 - 22:00
W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer.
Skalice to małe senne miasteczko z przepięknym rynkiem, a minibrowar mieści się w odnowionej kamienicy właściwie przy samym rynku.
Do Skalicy można dojechać pociągiem. Tory prowadzą zarówno od stacji węzłowej Kuty (pociągi do Skalicy kursują co dwie godziny) jak i z sąsiedniego miasta Sudomeřice nad Moravou po drugiej stronie granicy.
Ja właśnie dotarłem z tego miasta, ale pieszo 4 km szosą, ponieważ międzynarodowe pociągi osobowe nie łączą tych dwóch miasteczek już od 18 lat.
Ze stacji kolejowej Skalica do minibrowaru jest 1,3 km.
Wnętrze minibrowaru zachęca do dłuższej posiadówki, a jest przy czym.
Do dyspozycji są trzy sale (w tym jedna mniejsza z barem) z klimatycznym oświetleniem wnętrza.
Pomieszczenia mają łukowe sklepienie, goście zasiadają przy masywnych stołach z grubego drewna.
Niestety nie było muzyki.
Warzy się tu 7 gatunków piwa, ale w styczniu dostępnych było 5 pozycji:
- Berger 11 (Jasne) 4,5% - 1,40 / 2,00 €
- Amos 13 (Lager Wiedeński) 5,3% - 1,50 / 2,00 € [na zdjęciu z tatarem]
- Münchner Dunkel 12 5% - 1,90 / 2,50 / 2,90 €
- Red Crystal 14 (IPA) 6,2% - 2,80 € [na zdjęciu z hermelinem]
- Puncher 13 (Sour) 5,3% - 2,70 € [na zdjęciu]
Ceny jak widać dość niskie, a rozrzut piwnych stylów jak na Słowacje dość rzadko spotykany.
Pierwsze dwa piwa dostępne w pojemnościach 0,3 lub 0,5 litra, Münchner Dunkel można także zamówić w szklance 0,4, a dwa ostatnie tylko 0,4.
Ogólnie wrażenia bardzo dobre.
Berger 11 to idealny jasny klasyk, a lager wiedeński wręcz książkowy w smaku.
Małym rozczarowaniem był jedynie Sour z przesadzonym aromatem goździków.
Póki co nie mają firmowego szkła, ale są już podkładki.
Piwo na wynos dostępne w szklanych butelkach 0,75 w cenach 3,40 - 4,80 euro.
Jeśli chodzi o kuchnię to mają ciekawe menu z klasycznymi przekąskami, daniami głównymi i fast-foodem.
Zupa w cenie 5,90 €, przekąski 8,90 - 15,50 €, dania główne 8,90 - 24,90 €.€
Ja zamówiłem tatara z topinkami za 15,90 € a później domówiłem wyśmienitego hermelina za 5,90 €.
Godziny otwarcia:
pon - czw 11:00 - 23:00
pią 11:00 - 24:00
sob 12:00 - 24:00
nie 12:00 - 22:00