Słowacja, Bańska Bystrzyca, Horni 52, Minipivovar Perla

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bastion
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1167

Lokal odwiedzony po latach, wewnątrz nie przypominał tamtego. Czysto, sterylnie, warzelnia chyba przeniesiona w inne miejsce. ( Pamięć trochę już zawodzi, a to prawie 20 lat..)
    W letnią sobotę centrum Bańskiej Bystrzycy było prawie wymarłe. W Krebsie byłem jedynym gościem a w Perle tak samo.
    Powodem był jakiś koncert na świeżym powietrzu, którego odgłosy dochodziły i tu. Chyba całe miasto się tam udało.

Moim wejściem nieco zburzyłem senną atmosferę, urozmaicaną przez dwie dziewczyny za barem oglądaniem swoich smartfonów.
    Ich wschodni akcent w późniejszej rozmowie wyjaśnił pochodzenie. Jedna z Ukrainy, druga z Białorusi.
    Ku mojej radości na tablicy figurowały dwa rodzaje piw, nie jak dawniej tylko jasna 11-tka ale też i Weizen.

Spróbowałem obydwa.
    Svetla 11*, niezła ale nie zrobiła wyjątkowego wrażenia. Po prostu może być, ale nic więcej. Cena 1,9 i 1,4€ za duże i małe.
    Weizen 12*, bardzo przeciętne, podane w tym samym szkle co jasne. 2,4 i 1,8€

Dla mnie szału nie było, podobnie jak dawniej.
    Są proste przekąski w typie utopenca czy hermelina.

Otwarte od poniedziałku do soboty w godzinach 16.00 - 23.00

Fajnie że znowu funkcjonuje to bezpretensjonalne miejsce piwne, ale szkoda że nie wybija się ponad średni poziom.

Na fotkach
    1. Kamienica w której mieści się Perla.
    2. Wnętrze z barem.
    3. Svetle 11*
    4. Weizen 12*.

Comment

Related Topics

Collapse

• e-prezes
      Perła, Doppel bock
      e-prezes
      Na etykiecie z dopiskiem "Koźlak dubeltowy" oraz na kapslu (nowym) "Sezonowe specjalności". Czyli zapowiada się być może odświeżenie starszych produktów (porter dostał już wcześniej nowy wygląd) oraz stworzenie czegoś nowego. Być może na bazie doświadczeń ze...
      2024-01-24, 14:47
    • darekd
      Słowacja, Bańska Bystrzyca, Námestie Štefana Moyzesa 17, Bystrická pivotéka
      darekd
      Bystrická pivotéka jeszcze na początku wiosny znajdowała się w innej lokalizacji.
      Nawet póki co nie aktualizowano zmian na fejsie:

https://www.facebook.com/bystrickapivoteka/

Będąc pod starym adresem przeczytałem na drzwiach, że się przenoszą na adres podany...
      2019-05-07, 21:57
    • marqqq
      Perła, Perłał
      marqqq
      Nowość z browaru Perła, skierowana jak mniemam dla młodych dorosłych.

Lager na amerykańskich chmielach? Przychodzi na myśl Lech chmiele cytrusowe.

Piana - znikła błyskawicznie
      Barwa - jasne słomkowe
      Aromat - koncernowy mało wyczuwalny...
      2023-08-08, 22:23
    • Javox
      Perła - Lublin, Perła Biała Pszeniczna
      Javox
      Ciekawa odmiana na lato - pszeniczniak od Perełki

Na razie z danych mamy tylko zawartość alko w wysokości 4.8%

Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
      Lacing - trochę było.
      Barwa - zamglony, blady - jasny żółty.
      Gaz - średni....
      2023-07-27, 10:07
    • Prusak
      Perła, American IPA
      Prusak
      Parametry:
      E: 14, 9 % wag.
      A: 6,2& obj.
      Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
      Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
      2025-01-04, 22:00
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...