Podčetrtek to niewielka gmina na wschodzie Słowenii, położona tuż przy granicy z Chorwacją.
Gmina i okolice to przepiękne tereny wypoczynkowe, agroturystyka, uzdrowiska i termy.
Od 1996 roku działa tu pensjonat, restauracja i browar "Haler".
Dojazd do miejscowości zapewniają pociągi kolei Słoweńskich SŻ.
Ze stacji węzłowej Celje, gdzie zatrzymują się wszystkie dalekobieżne składy krajowe i międzynarodowe wsiadamy w pociąg osobowy relacji Celje - Imeno.
Wysiadamy na przedostatniej stacji Podčetrtek. Podróż zajmuje około 45 minut, pociągi kursują nieregularnie.
Po trzydziestominutowym marszu szosą w kierunku Olimje (2 km) po lewej stronie ujrzymy charakterystyczny, żółty budynek, a przed nim rosnący "żywy" zielony napis "Halerpivo".
Przywitają nas też powiewające flagi: Unii Europejskiej, Słowenii i browaru Haler.
Do restauracji wchodzi się nietypowo, bo od tyłu. Tam do wyboru jest część wewnętrzna i letnia, zewnętrzna.
Jedne z frontowych drzwi prowadzą do instalacji browaru, a drugie na górę do pensjonatu, gdzie można zanocować już za 20 euro.
Niemal normą jest, że w Słoweńskich mikrusach do wyboru są tylko dwa rodzaje piwa - jasne i ciemne. Haler potwierdza tą regułę.
Piwo jasne / ciemne w cenie 0,90 / 1,50 / 2,00 / 2,40 / 4,40 / euro za pojemność 0,1 / 0,2 / 0,4 / 0,5 i 1 litr.
Ponadto można zamówić 3,5 litrową żyrafę za 14 euro.
Bardzo rozbudowana jest oferta "na wynos".
Sprzedawane są sześciopaki w szklanych, kapslowanych butelkach 0,5 za 10 €.
Oprócz tego półtoralitrowe PET-ki w atrakcyjnej cenie 4,20 € i dwulitrowe Krachle za 10 €.
Każda z butelek opatrzona jest firmową etykietą.
Menu dość rozbudowane, a ceny umiarkowane.
Zupy w cenie 2,40 - 3,80 €, pizza z pieca 5,80 - 13 €, ryby 8,30 - 22,50 €.
Polecam specjalność restauracji - mix mięs z grilla dla dwóch osób w cenie 22 €.
Porcja jest tak obfita, że nie tylko dwie, ale nawet cztery osoby najedzą się do syta.
Godziny otwarcia:
pn - cz 11.00 - 22.00
pt, so 11.00 - 23.00
nd 10.00 - 22.00
Zdjęcia:
Gmina i okolice to przepiękne tereny wypoczynkowe, agroturystyka, uzdrowiska i termy.
Od 1996 roku działa tu pensjonat, restauracja i browar "Haler".
Dojazd do miejscowości zapewniają pociągi kolei Słoweńskich SŻ.
Ze stacji węzłowej Celje, gdzie zatrzymują się wszystkie dalekobieżne składy krajowe i międzynarodowe wsiadamy w pociąg osobowy relacji Celje - Imeno.
Wysiadamy na przedostatniej stacji Podčetrtek. Podróż zajmuje około 45 minut, pociągi kursują nieregularnie.
Po trzydziestominutowym marszu szosą w kierunku Olimje (2 km) po lewej stronie ujrzymy charakterystyczny, żółty budynek, a przed nim rosnący "żywy" zielony napis "Halerpivo".
Przywitają nas też powiewające flagi: Unii Europejskiej, Słowenii i browaru Haler.
Do restauracji wchodzi się nietypowo, bo od tyłu. Tam do wyboru jest część wewnętrzna i letnia, zewnętrzna.
Jedne z frontowych drzwi prowadzą do instalacji browaru, a drugie na górę do pensjonatu, gdzie można zanocować już za 20 euro.
Niemal normą jest, że w Słoweńskich mikrusach do wyboru są tylko dwa rodzaje piwa - jasne i ciemne. Haler potwierdza tą regułę.
Piwo jasne / ciemne w cenie 0,90 / 1,50 / 2,00 / 2,40 / 4,40 / euro za pojemność 0,1 / 0,2 / 0,4 / 0,5 i 1 litr.
Ponadto można zamówić 3,5 litrową żyrafę za 14 euro.
Bardzo rozbudowana jest oferta "na wynos".
Sprzedawane są sześciopaki w szklanych, kapslowanych butelkach 0,5 za 10 €.
Oprócz tego półtoralitrowe PET-ki w atrakcyjnej cenie 4,20 € i dwulitrowe Krachle za 10 €.
Każda z butelek opatrzona jest firmową etykietą.
Menu dość rozbudowane, a ceny umiarkowane.
Zupy w cenie 2,40 - 3,80 €, pizza z pieca 5,80 - 13 €, ryby 8,30 - 22,50 €.
Polecam specjalność restauracji - mix mięs z grilla dla dwóch osób w cenie 22 €.
Porcja jest tak obfita, że nie tylko dwie, ale nawet cztery osoby najedzą się do syta.
Godziny otwarcia:
pn - cz 11.00 - 22.00
pt, so 11.00 - 23.00
nd 10.00 - 22.00
Zdjęcia: