Turcja, Stambuł, Yıldız Posta Cd, Bosphorus Brewing Company

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kefir87
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.09
    • 70

    Turcja, Stambuł, Yıldız Posta Cd, Bosphorus Brewing Company

    Chyba jedyny brewpub w tym wielkim mieście.
    Turcja nie jest krajem dla piwoszy, jednak nawet tutaj uchowało się miejsce, gdzie można spróbować czegoś ciekawego.
    Na kranach pięć piw: mocny lager, IPA, stout, witbier i (chyba) blonde. Ja spróbowałem IPY i stouta. Oba... poprawne. To chyba najlepsze słowo. Piło się całkiem przyjemnie, ale bez wielkich niespodzianek. Aha, stout był w bardziej w stylu Guinessa, niż bardziej przypalanych piw z tego gatunku.

    Minusem są na pewno ceny. Duże piwo kosztuje 18 lir, małe 12 (1 euro=3 liry). Ale to problem całej Turcji, w sklepach najzwyklejszy Efes kosztuje ok. 5 lir. Trzeba przerzucić się na herbatę.
    Posłusznie melduję, panie lejtnant - odpowiedział Szwejk z poczciwym uśmiechem - że podczas gdy czekałem na pociąg, spotkała mnie ta przygoda, że siedziałem przy stole i piłem jeden kufel piwa za drugim.
    http://kawairakija.wordpress.com O Bałkanach - powierzchownie i dogłębnie
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    #2
    Turcja, Stambuł, Gayrettepe Mahallesi, Yıldız Posta Cd. 1/1A, Bosphorus Brewing Co.

    Browarek restauracyjny położony w dzielnicy Beşiktaş, najlepiej dojechać metrem, linia M2, stacja Gayrettepe. Stamtąd niecały km z buta. Z tym, że co chwila trzeba się kogoś pytać o drogę bo dojście jest dość poplątane (tunelik, kręte uliczki, a samego browaru jeszcze z ulicy nie widać)
    Browar z restauracją działa od 2013, podczas wizyty były dostępne 4 piwka (będą opisane później). jest zadaszone patio, jedna sala w kształcie litery L z barem wewnątrz, którego jest umieszczony sprzęt do warzenia. Miałem przyjemność rozmawiać z piwowarem, skupia się przede wszystkim na klasycznych gatunkach wraz z amerykańskimi (IPA etc).
    Menu restauracyjne dość bogate ale nic tam nie jedliśmy więc o kuchni się nie wypowiem.
    Sprzedaży piwa na wynos nie ma, serwowane tylko w lokalu.

    Zdjęcia



    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2010.01
      • 1566

      #3
      Minęło kilka lat i chyba nadal jest to jedyny browar restauracyjny w Istambule.
      Odwiedziłem Bosphorus Brewing 31 marca.
      Lokal znajduje się W biznesowej części miasta, co widać po gościach lokalu, którymi są modnie ubrane korpoludki, oraz bananowa młodzież.
      Mikrus schowany jest w przyziemiu kilkupiętrowego budynku, silnie otoczony zielenią, ale i tak nie oddziela to od komunikacyjnego zgiełku wielkiego miasta.
      Nie można otrząsnąć się od permanentnego ryku silników aut i dokuczających sygnałów przejeżdżających karetek.
      Jest jedna główna sala z obszernym barem i wielkimi zbiornikami, oraz przybudówka z ogródkiem i chroniącym go namiotem, nad którym zainstalowane są wiatraki na okoliczność upałów i ogrzewacze na wypadek chłodów.
      Honorowym rezydentem browaru jest sympatyczny kocur, dumnie przecierający się między gośćmi, czasami ostrożnie nawiązując relacje, pozwalając się pogłaskać.

      W dniu mojej wizyty do wyboru było teoretycznie 8 piw:
      - Pilsner 5% - 31 / 51 / 68 TRY
      - Tank 1 Lager 5,8% - 35 / 55 / 79 TRY
      - Bugday 5% - 31 / 51 / 68 TRY
      - Route 333 (IPA) 5,2% - 32 / 52 / 72 TRY
      - Golden Horn (Ale) 6,2% - 38 / 60 / 84 TRY
      - Hadi Baklim 5% - 31 / 51 / 68 TRY
      - Tutti Brutti 5,2% - 32 / 53 / 71 TRY
      - Brewheart (Red Ale) 7,1% - 42 / 64 / 94 TRY

      Napisałem teoretycznie, ponieważ akurat wyschły Tank 1 Lager i Tutti Brutti.
      Sześć z ośmiu pozycji dostępnych na wynos w butelkach 0,5 z etykietami.
      Piwo podawane w dedykowanym szkle dla danego stylu, większość bez logo, chociaż zdążają się też firmowe.
      Podstawek jest za to cała gama - osobny wzór do każdego stylu piwa z dokładnym opisem na awersie.
      Ceny bardzo wysokie, a dodatkowo doliczają jeszcze 10% serwisu, o czym mowa jest dopiero przy płaceniu rachunku.

      Kuchnia byle jaka - kurczaki, kiełbasa, sałaty, fast-food.
      Zdecydowałem się niepotrzebnie na "Cicek sosis & patates kizartmasi" czyli smażone mini kiełbaski z frytkami (na zdjęciu z piwem Golden Horn).

      Minibrowar czynny codziennie od 12:00 do północy.
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...
      X