Ивано-Франковск - Панське. ТзОВ "Експотекс''- вул. Отця Блавацького, 2.
Rozrasta się powoli ilość browarków w Stanisławowie.
Czas na nr.4.
Ten nie jest tak blisko centrum jak poprzednie, ale nieco na obrzeżach praktycznie naprzeciw miejscowego lotniska.
Co ciekawe prawie przylega przez płot z cerkwią.
Widać nie ma problemu.
Nowa budowla z blachy falistej, bez żadnego ciekawego wrażenia estetycznego, taki większy baraczek.
Bez problemu zostaliśmy zaproszeni na wizytę wewnątrz, przez sympatycznego gościa (żałuję że zapisałem jego nazwiska) który doskonałą polszczyzną odpowiedział na wszystkie pytania.
Jak się okazało, studiował w Krakowie, i niejedno popołudnie przesiedział w C.K. Browarze
Browar zaczął pracę w 2011 roku, a technologia została zakupiona w firmie ''Hartong'' w Miszkolcu.
Co ciekawe szef był ''współtwórcą'' miejscowego browarku ''Panorama'', ale po jakichś niesnaskach, odszedł od nich i stworzył od podstaw swoje dzieło.
Po obejściu wszystkich zakamarków trzeba powiedzieć że to nie jest żaden mikro, ambicje szefa sięgają poza najbliższy region, a piwo bywa dostępne także we Lwowie jak i Kijowie.
Moce produkcyjne to 3,6 tys. hl rocznie, ale ich wykorzystanie w praktyce to jakieś max. 20%.
Dystrybucja piwa nastawiona jest raczej na hotele i ośrodki wypoczynkowe w pobliskich kurortach turystycznych, niż na zwykłe piwiarnie.
Piwo obecnie jest warzone w trzech rodzajach: Premium, Hefe-weizen, Black.
Oprócz Keg, rozlewa się je do butelek szklanych typu Krachla, i NRW.
Piwo jest filtrowane (oprócz pszenicy) i ma trwałość 30 dni.
Etykietka jest na pierwszy rzut oka klonem tej od Paulanera.
Ciekawe że nie mieli żadnych z tym problemów.
Przez jakiś czas było warzone jeszcze piwo Pils, czyli nieco bardziej nachmielone, ale nie bardzo cieszyło się powodzeniem i odstąpiono od niego.
W browarze panuje bardzo sterylna atmosfera, widać porządek w każdym calu.
Generalnie wizyta bardzo owocna.
Strona browarku: http://romantikspahotels.ua/pyvo-panske/
A na niej, między innymi punkty sprzedaży piwa. (czy aktualizowane, to już inna sprawa)
Fotki z galerii:
Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc włączę i to:
Bar Panskie , adres j/w.
Bar sąsiaduje z browarem przez ścianę i oczywiście można w nim spróbować wszystkich miejscowych piw.
To niewielki lokal w drewnie, z kilkoma stolikami wewnątrz, jak i na świeżym powietrzu.
W okolicy pory obiadowej robi się tłoczno, za sprawą głównie miejscowych, którzy przychodzą coś zjeść.
Później robi się pustawo, natomiast wieczorem znowu się zapełnia.
Dania nie są jakieś wyszukane, kilkanaście pozycji, ale jakość niezła, o czym sam się przekonałem.
Na nalewaku wszystkie trzy miejscowe pozycje, a dodatkowo butelkowe.
Miejscowi sporo leją do petów.
Panskie Premium, jasny lager 12*.
Panskie Black, ciemny lager 14*
Panskie Hefe-Weizen, czyli jasna pszenica 12*.
Wszystkie nalewane w cenie 14,27 hrw za 0,5 i 1 l
Bardzo solidne piwa, zwłaszcza ciemne, które pije się jak na swój ekstrakt bardzo lekko.
Do czasu.
Szkoda że nie ma wersji niefiltrowanej, gdyż w takim miejscu jak tam, wręcz się o to prosi.
Są firmowe podstawki jak i szkło.
Dojazd miejskimi środkami transportu jest nieco skomplikowany, gdyż są to tzw. marszrutki, czyli malutkie busiki, których relacje znają raczej tylko miejscowi.
Należy się pytać o Aeroport, czyli lotnisko, i po wysiadce na przystanku, udać się dokładnie w przeciwną stronę niż aleja do terminalu.
Za cerkwią będzie bar i browarek.
Czynne codziennie w godz. 11.00 - 23.00, tylko w poniedziałek otwierają o 14.00.
Rozrasta się powoli ilość browarków w Stanisławowie.
Czas na nr.4.
Ten nie jest tak blisko centrum jak poprzednie, ale nieco na obrzeżach praktycznie naprzeciw miejscowego lotniska.
Co ciekawe prawie przylega przez płot z cerkwią.
Widać nie ma problemu.
Nowa budowla z blachy falistej, bez żadnego ciekawego wrażenia estetycznego, taki większy baraczek.
Bez problemu zostaliśmy zaproszeni na wizytę wewnątrz, przez sympatycznego gościa (żałuję że zapisałem jego nazwiska) który doskonałą polszczyzną odpowiedział na wszystkie pytania.
Jak się okazało, studiował w Krakowie, i niejedno popołudnie przesiedział w C.K. Browarze
Browar zaczął pracę w 2011 roku, a technologia została zakupiona w firmie ''Hartong'' w Miszkolcu.
Co ciekawe szef był ''współtwórcą'' miejscowego browarku ''Panorama'', ale po jakichś niesnaskach, odszedł od nich i stworzył od podstaw swoje dzieło.
Po obejściu wszystkich zakamarków trzeba powiedzieć że to nie jest żaden mikro, ambicje szefa sięgają poza najbliższy region, a piwo bywa dostępne także we Lwowie jak i Kijowie.
Moce produkcyjne to 3,6 tys. hl rocznie, ale ich wykorzystanie w praktyce to jakieś max. 20%.
Dystrybucja piwa nastawiona jest raczej na hotele i ośrodki wypoczynkowe w pobliskich kurortach turystycznych, niż na zwykłe piwiarnie.
Piwo obecnie jest warzone w trzech rodzajach: Premium, Hefe-weizen, Black.
Oprócz Keg, rozlewa się je do butelek szklanych typu Krachla, i NRW.
Piwo jest filtrowane (oprócz pszenicy) i ma trwałość 30 dni.
Etykietka jest na pierwszy rzut oka klonem tej od Paulanera.
Ciekawe że nie mieli żadnych z tym problemów.
Przez jakiś czas było warzone jeszcze piwo Pils, czyli nieco bardziej nachmielone, ale nie bardzo cieszyło się powodzeniem i odstąpiono od niego.
W browarze panuje bardzo sterylna atmosfera, widać porządek w każdym calu.
Generalnie wizyta bardzo owocna.
Strona browarku: http://romantikspahotels.ua/pyvo-panske/
A na niej, między innymi punkty sprzedaży piwa. (czy aktualizowane, to już inna sprawa)
Fotki z galerii:
Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc włączę i to:
Bar Panskie , adres j/w.
Bar sąsiaduje z browarem przez ścianę i oczywiście można w nim spróbować wszystkich miejscowych piw.
To niewielki lokal w drewnie, z kilkoma stolikami wewnątrz, jak i na świeżym powietrzu.
W okolicy pory obiadowej robi się tłoczno, za sprawą głównie miejscowych, którzy przychodzą coś zjeść.
Później robi się pustawo, natomiast wieczorem znowu się zapełnia.
Dania nie są jakieś wyszukane, kilkanaście pozycji, ale jakość niezła, o czym sam się przekonałem.
Na nalewaku wszystkie trzy miejscowe pozycje, a dodatkowo butelkowe.
Miejscowi sporo leją do petów.
Panskie Premium, jasny lager 12*.
Panskie Black, ciemny lager 14*
Panskie Hefe-Weizen, czyli jasna pszenica 12*.
Wszystkie nalewane w cenie 14,27 hrw za 0,5 i 1 l
Bardzo solidne piwa, zwłaszcza ciemne, które pije się jak na swój ekstrakt bardzo lekko.
Do czasu.
Szkoda że nie ma wersji niefiltrowanej, gdyż w takim miejscu jak tam, wręcz się o to prosi.
Są firmowe podstawki jak i szkło.
Dojazd miejskimi środkami transportu jest nieco skomplikowany, gdyż są to tzw. marszrutki, czyli malutkie busiki, których relacje znają raczej tylko miejscowi.
Należy się pytać o Aeroport, czyli lotnisko, i po wysiadce na przystanku, udać się dokładnie w przeciwną stronę niż aleja do terminalu.
Za cerkwią będzie bar i browarek.
Czynne codziennie w godz. 11.00 - 23.00, tylko w poniedziałek otwierają o 14.00.